Ungureanu: Băsescu se apropie periculos de limita instigării la infracțiune, cu ofițerul acoperit

Ungureanu: Băsescu se apropie periculos de limita instigării la infracțiune, cu ofițerul acoperit
Publicat: 18/09/2014, 13:31
Actualizat: 18/09/2014, 18:34

Ungureanu a fost întrebat la RFI despre intenția președintelui Traian Băsescu de a divulga numele celui despre care susține că ar fi actual sau fost ofițer acoperit și candidat la alegerile prezidențiale.

„Președintele deja trece dincolo de limita exagerării politice și a discursului politic și se apropie periculos de mult de limita instigării la comiterea de infracțiune. În cazul în care are documente și documentele sunt dovezi peremptorii, opozabile în justiție și crede că pe seama lor pot fi încălcate articolele legii 182/2002 privind protecția informațiilor clasificate, atunci s-o facă, dar o face pe riscul domniei sale. Este cetățean al României și trebuie să se supună tuturor legilor, așa cum ne supunem cu toții”, a susținut Ungureanu.

El a adăugat că Traian Băsescu „și politic greșește foarte tare, sperând că în felul acesta stârnește o furtună suplimentară în România”.

„Cred, pe de altă parte, că nu este ceea ce un șef de stat care a avut acces la informație confidențială ar trebui să facă, pentru că în felul acesta se distruge unul din fundamentele, din principiile fundamentale ale raportului dintre diferitele componente ale sistemului național de siguranță și de apărare și prima magistratură a țării. Acest principiu este încrederea”, a mai spus Ungureanu.

El a precizat că, dacă președintele Traian Băsescu are dovezi că „un ofițer care este activ” se află într-o situație de incompatibilitate, ar trebui să sesizeze organele de drept, respectiv parchetul.

„În cazul în care le face publice, pe cale de consecință devine și el responsabil de încălcarea legii 182/2002 (…) Dacă este un fost ofițer al unui serviciu de informații, chestiunea nu are absolut nicio relevanță, pentru că ofițerul în cauză, odată rezervist, poate să adopte orișice opțiune de viață, fiind numai legat prin unul dintre articolele acestei legi de obligația de a păstra timp de 30 de ani secretul asupra activității sale și asupra a tot ceea ce a făcut pe durata angajării în acel serviciu. Dar în același timp, acest secret îl leagă și pe terțul deținător, deci inclusiv pe președinte de la a-l dezvălui, îl oprește de la a dezvălui asemenea informații”, a explicat Ungureanu.

Fostul șef al SIE a comentat, de asemenea, impactul pe care l-ar avea declarațiile șefului statului asupra serviciilor de informații și imaginii lor.

„Efectul acestui tip de declarație în lumea mai umbroasă a cooperării dintre serviciile de informații este devastator, pentru că arată că există posibilitatea în România ca oamenii politici, indiferent de nivelul pe care îl ocupă, să se preteze la jocuri politice, în condițiile în care au avut acces ca beneficiari legali la informații confidențiale, de orice natură. Prin extrapolare, aceasta arată că democrația românească și actorii ei principali nu sunt maturi, ceea ce nu face în niciun fel bine României”, a spus Ungureanu.

Președintele Băsescu a declarat că va da amănunte despre „ofițerul acoperit” de față cu toată presa, precizând că nu are nicio informație de la serviciile secrete și că, dacă, totuși, „printre candidați există un domn care a avut în trecutul lui un astfel de lucru, acest lucru trebuie recunoscut”.

Președintele a spus, răspunzând unei întrebări privind declarația vicepreședintelui Comisiei de control SIE, Ilie Sârbu, potrivit căreia Serviciul a comunicat că nu e niciun candidat la prezidențiale care să fie ofițer acoperit, că răspunsul lui Ilie Sârbu „acoperă doar o jumătate” din ceea ce el a declarat legat de acest subiect.

„Eu cred că ar fi foarte bine să știm exact ce am declarat eu, pentru că răspunsul domnului Sârbu acoperă doar o jumătate din ceea ce eu am declarat. Eu am spus că este un fost ofițer acoperit sau un ofițer acoperit, pentru că, atunci când știi despre cineva că a fost ofițer acoperit, nu știi și când i-a încetat mandatul și acesta este un lucru pe care trebuie să îl afli înainte de a fi candidat la Președinție. Cetățeanul să știe că are un președinte care nu are nimic de ascuns”, a spus Băsescu, la TVR1.

El a susținut că „Ilie Sârbu a mințit prin omisiune”.

„Domnul Sârbu a mințit prin omisiune astăzi, și nu numai asăzi. Dânsul este într-o lungă campanie, de când am făcut această afirmație la un post de televiziune, nu contenește să își aducă aminte că nu există ofițer acoperit. În familia dânsului, vrea să spună. Da’ dosarul lui Băsescu… Frate, dar îmi căutați dosarul de 25 de ani. Nu este. Ce v-am spus că este, aia s-a găsit la SRI, rapoartele de voiaj, nu altceva”, a mai arătat Băsescu.

Întrebat dacă va face și alte completări la această afirmație privind ofițerul acoperit, președintele Băsescu a spus că nu va face acest lucru acum.

„Nu aș veni în acest moment, am și eu o oarecare planificare, vreau să fie un moment în care să aibă acces toată presa, când voi spune un lucru sau altul”, a precizat Băsescu.

Șeful statului a ținut să menționeze că ceea ce este cert, pentru că a văzut foarte multe speculații, este: „să nu se aștepte nimeni că va fi un document al serviciilor secrete”.

„Nu poate fi așa ceva, dacă aș fi primit informația scris de la SIE, spre exemplu, care i-a spus domnului Sârbu că nu există ofițer acoperit printre candidați (…) Problema pe care am ridicat-o este dacă a fost un ofițer acoperit. Eu sunt convins că o astfel de afirmație nu face rău nimănui, o astfel de recunoaștere, dacă va fi. Problema este alta, un fost ofițer acoperit nu poate să fie liniștit, indiferent ce altă funcție are”, a mai explicat Băsescu.

Potrivit lui Băsescu, „dacă ai ceva, când vorbim de președintele României, CV-ul tău trebuie să fie complet și electoratul să știe cine este cel care” candidează.

Președintele a adăugat: „Ar putea să fie niște probleme, dacă ai fost cumva într-o situație de incompatibilitate, spre exemplu să fi fost angajat în justiție, la acea vreme. Toți fac trimitere la legea 303/2004, care a stabilit niște incompatibilități, pentru judecători și procurori, politicieni, membri ai Guvernului, dar legea 92/1992, la doi ani de la Revoluție, avea o prevedere expresă, pentru procurori și judecători, că nu pot fi ofițeri acoperiți”.

Train Băsescu a ținut să repete că nu a primit „un astfel de document, cu nume și prenume, de la vreun serviciu de informații al României”, în care să i se spună că a fost sau este ofițer acoperit un membru al guvernului.

„Dacă s-ar fi întâmplat acest lucru, eu ar fi trebuit să tac. Sunt șef de stat și știu ce înseamnă secretul de stat”, a adăugat Băsescu.

El a afirmat că „discutăm de o perioadă de după 1990”. „Dacă, totuși, printre candidați există un domn care a avut în trecutul lui un astfel de lucru care, repet, nu este nimic rușinos, mai ales că vorbim despre o perioadă de după 1990, dar acest lucru trebuie recunoscut”.

Traian Băsescu a arătat că a dorit să facă niște precizări: „Nu discutăm despre recunoașterea de către vreun serviciu de informații a acestei stări de fapt, pentru că, repet, dacă ar fi existat așa ceva, eu nu aș fi deschis niciodată subiectul, nu aveam voie. Cât timp nu a existat, am voie, nu divulg un secret de stat, ci exprim un punct de vedere”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Marilu Dobrescu și Iustin s-au despărțit! Motivul terifiant din spatele separării: „Am început să am...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Halep, lovitură ISTORICĂ! A semnat. Anunțul venit chiar vineri, 19 aprilie
Serviciul militar obligatoriu în România. Ce tactică adoptă țara noastră
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Sateliții lui Elon Musk ar putea distruge câmpul magnetic al Pământului