Uninominalul pur nu a trecut de Curtea Constituțională. Legea Ponta-Antonescu a fost declarată în întregime neconstituțională

Uninominalul pur nu a trecut de Curtea Constituțională. Legea Ponta-Antonescu  a fost declarată în întregime neconstituțională
Publicat: 27/06/2012, 17:30
Actualizat: 28/06/2012, 14:09

UPDATE 17:13 Legea Ponta-Antonescu privind uninominalul pur a fost declarată în întregime neconstituțională. Asta înseamnă că alegerile parlamentare din acest an nu se vor desfășura pe sistemul „câștigătorul ia totul”, adică mandatul de senator sau deputat să fie atribuit candidatului care obține cel mai mare număr de voturi în colegiul în care candidează.

Curtea Constituțională a discutat astăzi sesizarea PDL în cazul legii privind sistemul uninominal de vot propusă de USL, care prevede că vor fi aleși deputați și senatori cei care au câștigat colegiul în care au candidat și prin care pragul electoral a fost eliminat.

PDL a depus, în 31 mai, la Curtea Constituțională sesizarea privind legea uninominalului pur inițiată de Victor Ponta și Crin Antonescu.

Deputatul PDL Sulfina Barbu susținea atunci că legea votului uninominal inițiată de Ponta și Antonescu „este croită pentru interesul electoral al USL”, încalcă normele privind suveranitatea poporului exprimată prin referendumul din 2009 și nu respectă rezultatele acestuia.

Deputatul PDL a mai spus că USL încalcă normele privind principiul egalității și al reprezentativității în drepturi.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al PDL, Sever Voinescu, a spus că USL a adus „modificări abuzive la legea electorală” și că scopul legii, exprimat de Ponta și Antonescu este de a distruge PDL.

Contestația PDL împotriva legii uninominalului inițiată de USL a fost depusă „la mișto” și reflectă serviciile celor mai proști juriști sau o uriașă ipocrizie, deoarece sistemul parlamentar poate fi modificat doar prin revizuirea Constituției, nu printr-o simplă lege, spunea atunci premierul Victor Ponta.

„Am văzut contestația și sunt doar două explicații: ori au cei mai slabi și mai proști juriști din România, ori își bat joc de toți românii, pentru că ei contestă că noi prin lege nu am desființat Parlamentul bicameral, să-l facem unicameral. Orice copil de la liceu știe că în Constituție este sistemul bicameral, nu puteam noi prin legea uninominalului să modificăm Constituția. Să ataci la Curtea Constituțională faptul că noi prin lege nu am modificat Constituția ori este o uriașă ipocrizie, ori au depus contestația la mișto, absolut neserios, știind că oricum le va fi respinsă”, preciza Ponta.

Camera Deputaților a adoptat, în 22 mai, cu 180 voturi „pentru”, 30 „împotrivă” și 26 abțineri, proiectul privind sistemul de vot uninominal inițiat de Crin Antonescu și Victor Ponta, respingând toate amendamentele PDL și UDMR.

Proiectul prevede că vor fi aleși deputați și senatori cei care au câștigat colegiul în care au candidat, iar, suplimentar, în județele în care minoritățile au peste 7% reprezentare, acestea vor primi în plus un mandat de parlamentar.

Pragul electoral a fost eliminat și a fost adoptată o prevedere potrivit căreia delimitarea colegiilor va rămâne aceeași ca în 2008.

ŞOC | Scene incredibile într-un club de noapte. Bătută şi violată de o vedetă aflată...
Ce i-a făcut Niculina Stoican lui Petrică Măţu Stoian, chiar înainte să moară? 'Băiatul' cântăreţului...
FOTO. Maria Dragomiroiu, imagini de senzație la plajă! Cum arată în costum de baie, la...
Zone erogene ale bărbaților care produc plăceri uriașe
Bombă în miez de noapte: negocierile dintre Loți Boloni și FRF au picat! Antrenorul a...
Omicron, tulpină dominantă în România. Noua variantă a acaparat marile oraşe: 96% în Cluj, 72%...
O bancă din România vinde un VW Passat. Pare chilipir dar are o mare problemă
BANCUL ZILEI – Pofte vinovate în miez de noapte: “Dragă, așa aș vrea să fac...
CEO-ul Pfizer: Virusul va persista ani de zile, dar acesta ar putea fi ultimul val...
Ce i-a făcut Niculina Stoican lui Petrică Măţu Stoian, chiar înainte să moară? 'Băiatul' cântăreţului...
Vârsta la care FEMEILE sunt cele mai ATRACTIVE în pat pentru bărbaţi
BĂTAIE în toată regula la o SALĂ de FITNESS!
Ţara devenită paradis pentru pensionare. O „mamaie” a avut 15 iubiţi tineri în 7 ani:...
Răsturnare șocantă de situație în cazul Raisei, fetița ucisă pe trecere de mașina poliţiei. Ce...
Horoscop marți, 18 ianuarie! Cea mai grăbită zodie. Evită cu orice preț deciziile majore
Adevărul despre numărul record de morți în România. Un medic oncolog aruncă bomba
Este oficial: Toţi românii pot primi o zi liberă suplimentară de la angajator. Ce trebuie...
Ce înseamnă acest simbol pe care îl vedem tot mai des pe maşini. Aproape nimeni...