USL a modificat legea ca să-l poată suspenda mai ușor pe Băsescu

USL a modificat legea ca să-l poată suspenda mai ușor pe Băsescu
Publicat: 13/06/2012, 18:09
Actualizat: 21/06/2012, 15:25

Deputații juriști au decis astăzi ca hotărârile Parlamentului să nu mai poată fi atacate la Curtea Constituțională. Această modificare la legea CCR se aplică și în cazul hotărârii de suspendărea a președintelui. Inițiatorii actului normativ sunt deputatul PNL Cornel Pieptea și senatorul PSD Georgică Severin.

Legea revine astfel la prevederile din 2010, când printr-un amendament depus de senatorul PSD Dan Șova, potrivit căruia competențelor Curții Constituționale i se adăuga controlul hotărârile parlamentului. O astfel de modificare a transformat practic avizul consultativ al CCR într-unul obligatoriu în cazul suspendării șefului statului. Mai exact, în condițiile în care, în avizul consultativ, magistrații apreciau că președintele nu a încălcat grav Constituția, însă parlamentarii l-ar fi suspendat, în cazul unei contestații judecătorii ar fi putut să invalideze hotărârea pe motiv că încalcă legea fundamentală care prevede tocmai că încălcările grave ale Constituției sunt temei de suspendare.

După ce modificarea operată astăzi de deputații juriști va trece de plenul Camerei, aceasta va fi transmisă Senatului, forul decizional în acest caz.

Șova: Am ținut cont de ce a zis Curtea în 2010

Senatorul PSD Dan Șova, care în 2010 a depus în numele partidului amendamentul care adauga pe lista de competente a Curții Constituționale controlul hotărârilor parlamentului, a declarat pentru gândul că schimbarea de optică în aceastp privință a venit după „mai multe discuții pe tema CCR”. „S-a constatat că CCR a funcționat de multe ori ca o a treia cameră a parlamentului, dar s-a ținut cont și de faptul că atunci, în comisii reprezentanții Curții au spus că această prevedere nu-și are locul, sensul și rostul pentru că, spuneau ei, președinții camerelor trebuie să vegheze în aceste cazuri. Atunci n-am ținut cont, ținem acum”, a spus Șova.

Senatorul PSD a apreciat că un control al magistraților asupra hotărârilor parlamentului nu ar avea legătură cu suspendarea președintelui, pentru că în avizul consultativ de la suspendarea lui Băsescu din 2007 Curtea a spus că demersul parlamentului este unul politic și nu poate fi supus controlului. „Dacă s-ar contesta hotărârea de suspendare ar fi respinsă ca inadmisibilă”, a spus Șova.

Iordache: CCR nu e un superparlament

La rândul său, deputatul PSD Florin Iordache a declarat, pentru gândul, că modificarea legii Curții Constituționale în urmă cu doi ani „a fost făcută eronat”, parlamentarii îndreptând astăzi greșeala de atunci.

„Legile pot fi atacate, hotărârile nu. Curtea Constituțională cenzura activitatea parlamentului. CCR nu este un superparlament”, a spus el.

Întrebat dacă modificarea decisă de deputații-juriști ușurează procedura de suspendare a președintelui, Iordache a răspuns: „Astăzi nu s-a vorbit despre suspendarea președintelui, nu era important, dar, da, se aplică”.

Nicolicea: „Se deschide calea ca președintele să fie suspendat abuziv”

„Se deschide calea ca președintele să fie suspendat abuziv, adică neconstituțional”, este părerea deputatului UNPR Eugen Nicolicea, care a precizat însă că modificarea legii „e corectă, dar nu suficientă”.

„Aveam două variante, varianta simplă și varianta amplă. În varianta amplă trebuiau modificate mai multe articole și varianta simplă cu un singur articol. veam varianta să încerc să conving niște oameni plictisiți care, din cauza căldurii, nu mai puteau gândi, sau să mă resemnez”, a declarat, pentru gândul, Nicolicea.

Planul lui Victor Orban în România funcţionează! Adevărul despre locul în care Ungaria investeşte milioane...
E însărcinată! Măruţă a făcut ochii cât cepele când a aflat...
FOTO. Maria Constantin și-a pus silicoane noi și își etalează bustul peste tot! Cât de...
„Scutul” natural împotriva ţânţarilor. Top 11 plante care alungă ţânţarii din casă
Boala incurabilă de care suferă Mircea Badea. A fost la toți doctorii. Ce spune Carmen...
Petrecere mare în familia Becali! Cum arată fetele patronului FCSB + Ionuț Luțu, din nou...
Se dau bani de la stat pentru aceşti TINERI! Ce trebuie să facă pentru a-i...
Healthcare Trends VIDEO. Cum alegem cea mai bună albire dentară? Despre carii, măsele de minte...
BANCUL ZILEI – Necuratul își caută soție cuminte, frumoasă, deșteaptă
Simptomele care indică o infecție cu varianta Delta a virusului SARS-CoV-2. Avertisment pentru tineri
E însărcinată! Măruţă a făcut ochii cât cepele când a aflat...
Noi tensiuni între MARILE PUTERI! Incidentul aerian dintre SUA și RUSIA care dă FIORI alianței...
Vine URGIA. Alertă de cod roşu în Ilfov, Prahova şi Dâmboviţa. Capitala, sub cod portocaliu
Ce frică are Lionel Messi, de fapt. Sportivul trăiește cu o mare teamă în suflet
Făcea un fel de videochat când s-a întâmplat dezastrul. A trebuit să intervină pompierii
Se spală de Rusalii 2021? Ce spun preoții. Este sărbătoare mare în calendarul ortodox
Acest vaccin ar trebui INTERZIS! Lovitură uriașă pentru cei care s-au vaccinat cu el
Alertă mondială. Noul pericol se răspândește cu o viteză incredibilă. Informațiile sunt înfiorătoare
S-a prăbuşit City Insurance, cea mai mare companie de RCA! Tot managementul este suspendat, Fondul...
Cine este inventatorul de 27 de ani din România care schimbă lumea cu invenţia lui....