USR cere Guvernului să renunțe la proiectele de ordonanță pe justiție

USR cere Guvernului să renunțe la proiectele de ordonanță pe justiție
Publicat: 31/01/2017, 16:14

„Cerem și săptămâna aceasta prim-ministrului Sorin Grindeanu să nu adopte în ședința de Guvern de mâine niciuna dintre OUG-urile propuse de Florin Iordache, care a transformat Ministerul Justiției în Ministerul Minciunilor. Modificarea codurilor penal și de procedură penală, în varianta propusă de Florin Iordache, reprezintă AMNISTIE”, a scris Nicușor Dan pe pagina sa de Facebook.

Liderul USR a reamintit faptul că atât Liviu Dragnea, cât și pompierii care au permis clubului Colectiv să funcționeze ar scăpa de răspunderea penală pentru abuz în serviciu dacă OUG privind modificarea Codurilor Penale ar fi adoptată.

„Dacă mâine guvernul lui Liviu Dragnea adoptă această ordonanță, poimâine dosarul lui Liviu Dragnea pentru abuz în serviciu se va închide pentru că fapta nu va mai fi incriminată. Pompierii care au permis clubului Colectiv să funcționeze, deși nu îndeplinea normele de protecție împotriva incendiilor, trimiși în judecată pentru abuz în serviciu, vor scăpa de răspunderea penală. Toate dosarele deschise împotriva unor politicieni pe baza unor denunțuri, cum sunt cele ale Elenei Udrea, vor dispărea”, a afirmat liderul USR.

Nicușor Dan avertizează că USR va cere Avocatului Poporului să conteste ordonanța care modifică Codurile Penale la Curtea Constituțională, dacă mâine „guvernul lui Liviu Dragnea” o va adopta, și că va ieși din nou în stradă.

„Dacă mâine guvernul lui Liviu Dragnea adoptă această ordonanță vom cere Avocatului Poporului să conteste ordonanța la Curtea Constituțională. Și voi ieși din nou în stradă”, a conchis liderul USR.

Totodată, președintele Klaus Iohannis a transmis, marți, încă o dată un mesaj tranșant către Executiv cu privire la cele două proiecte de ordonanță de urgență privind grațierea și modificarea Codurilor Penale.

„Independența justiției și garantarea statului de drept sunt cuvinte des uzitate în dicursurile politice. Atât de des uzitate încât unii oamenii politici ar putea să creadă că le pot folosi ca pretext pentru decizii care pun în pericol tocmai independența justiției și statul de drept. Dar când unii uită de aceste repere, reacția societății poate fi fermă, ceea ce demonstrează cât de importante sunt, chiar vitale. Indiferent de legitimitatea invocată în acțiunile lor decidenții pol nu au voie să abandoneze principiile fundamentele ale democrației. În caz contrar, cetățenii iau atitudine pentru a readuce lucrurile pe făgașul lor corect. Și românii au demostrat că își doresc să trăiască într-o siocetate în care principiul conform căruia nimeni și nimic nu poate fi mai nimic mai repsus de lege este pe deplin respectat”, a transmis Klaus Iohannis de la Palatul Cotroceni, la întâlnirea cu noii absolvenți ai Institutului Național al Magistraturii.

Luni, președintele interimar al PNL Raluca Turcan, anunța că îl invită, public, pe ministrul Justiției să participe la ședința grupurilor parlamentare reunite ale PNL, marți, de la ora 16:00, pentru a prezenta motivele pentru care susține în continuare proiectele privind grațierea și modificarea Codului Penal.

„Îi adresez public Ministrului Justiției, Florin Iordache, invitația de a participa la ședința grupurilor parlamentare reunite ale PNL, care va avea loc marți, începând cu ora 16.00, la Parlament. Cu această ocazie, Ministrul Justiției va putea prezenta motivele pentru care dorește continuarea procedurilor pentru promovarea inițiativelor care privesc grațierea și modificarea Codului Penal”, afirma Raluca Turcan, în cadrul unui comunicat de presă, citat de Mediafax.

Tot luni, președintele Klaus Iohannis solicita din nou Guvernului să retragă proiectele de ordonanță privind amnistia și modificarea Codurilor penale și să nu treacă peste voința cetățenilor. Întrebat, după finalizarea dezbaterii de la sediul Ministerului Justiției pe marginea celor două proiecte de ordonanță de urgență, ce îi răspunde șefului statului, Florin Iordache a declarat că va veni în fața Guvernului „cu niște acte coerente care să respecte consultarea publică”. Totodată, Iordache a anunțat că „forma inițială a proiectelor va fi cu siguranță amendată” și că forma de adoptare a lor va fi anunțată după ce se va consulta cu premierul Sorin Grindeanu, în acest sens.

„Am luat act și vom analiza toate propunerile care au fost făcute (…) Până nu finalizez textele celor două acte normative, la nivelul ministerului mai am în vedere și alte acte, nu pot să vă spun cu ce recomandare mă voi duce. Voi avea o discuție cu ministrul Grindeanu și vă vom anunța (…) Acele prevederi care inițial erau neclare sau în neconcordanță vor fi eliminate. În urma consultărilor de azi am niște observații care vreau să fie cuprinse în textul celor două OUG„, declara ministrul Justiției, după încheierea dezbaterii.

Întrebat ce îi răspunde lui Klaus Iohannis, care a solicitat pentru a doua oară Guvernului să abandoneze demersurile privind grațierea și modificarea Codurilor penale, Iordache a răspuns: „Voi veni în fața Guvernului cu niște acte coerente care să respecte consultarea publică”.

Totodată, întrebat dacă cele două proiecte de ordonanță de urgență au fost făcute pentru Liviu Dragnea și dacă liderul PSD i-a solicitat să întreprindă astfel de demersuri, Iordache a răspuns: „Cu siguranță nu”.

„Actele normative nu se fac pentru politicieni. Nu am avut în vedere și nu am în vedere o anumită persoană. Actele normative nu vizează persoane”, mai spunea Iordache.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Foreign Affairs: Care este viitorul Rusiei. Cinci scenarii despre cum va arăta țara după Putin
Au păcălit poporul cu televizorul! Ce înseamnă, de fapt, cifrele scrise de Sorin în baracă,...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
De la Floreasca, l-au internat la Obregia. Mititelu Jr., mutat la 'Spitalul 9'! Ce au...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
"Am călătorit în timp". Profesor ieșit din comă a fost în anul 3906 și știe...
Cât costă o manichiură și un tuns simplu înainte de Paște! Prețurile au explodat, în...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Compania coreeană Hanwha vrea să înfiinţeze în România un hub industrial pentru Europa
Au editat ADN-ul uman cu Inteligența Artificială! Ce-a urmat este ULUITOR
Marele ACTOR al țării a MURIT! Durere infinită: Actor extraordinar și un om și mai...
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
EXCLUSIV! Matteo, dezvăluiri inedite din postura de tată: "Fericirea este pe măsură". La ce provocări...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Sonda Voyager 1 comunică în sfârșit cu Pământul după luni bune de mesaje fără sens