Vâlcov: Agenția pentru recuperarea prejudiciilor va fi promovată prin Parlament, nu prin ordonanță

Vâlcov: Agenția pentru recuperarea prejudiciilor va fi promovată prin Parlament, nu prin ordonanță
Publicat: 05/03/2015, 15:42
Actualizat: 18/03/2015, 19:06

La dezbaterea organizată de grupul parlamentar al PNL pe tema „Ce soluție națională vom adopta pentru confiscarea bunurilor dobândite din infracțiuni” au luat parte, din partea Guvernului, ministrul Finanțelor, Darius Vâlcov și cel al Justiției, Robert Cazanciuc.

În finalul dezbaterii, care s-a axat în cea mai mare parte pe subiectul înființării unei structuri naționale care să se ocupe de procedurile de recuperare a prejudiciilor în urma deciziilor de condamnare ale instanțelor, co-președintele PNL Alina Gorghiu a solicitat ca actul normativ să nu facă obiectul unei Ordonanțe de urgență a Guvernului, ci a unui proiect de lege promovat în procedură de urgență în Parlament.

„Pentru că s-a invocat extrem de apăsat lipsa de transparență în proceduri, lipsa unor proceduri și așa mai departe, mă gândesc domnilor miniștri că poate nu ar fi rău să nu treceți acest proiect de înființare a Agenției printr-o ordonanță de urgență, mă gândesc că poate avem posibilitatea să ne coordonăm pe un proiect de lege și atunci să ne revedem la sfârșitul lunii martie, când doreați să dați ordonanța, într-o dezbatere în Comisia juridică, cu tot ce înseamnă mediul asociativ (…) chiar în procedură de urgență cu acest proiect de lege”, a susținut Gorghiu.

În replică, ministrul Finanțelor, Darius Vâlcov, a răspuns pozitiv solicitării liderului PNL.

„Cred că soluția unui proiect de lege este cea mai bună și așa cum ați văzut, anul acesta cred că a fost doar o ordonanță sau cel mult două ordonanțe aprobate de Guvern, mergem pe această idee și acesta să fie un proiect de lege. Cred că avem un consens și cu Ministerul Justiției”, a susținut ministrul.

El și-a exprimat speranța ca în Parlament să fie urgentate procedurile de adoptare a proiectelor înaintate de Guvern, invocând faptul că de un an de zile proiectul Guvernului de limitare a tranzacțiilor cash a fost tergiversat.

Vâlcov a menționat că și Codul fiscal propus de Guvern va fi înaintat printr-un proiect de lege în Parlament și nu prin ordonanță de urgență.

Ministrul Finanțelor a afirmat că de lipsă de transparență nu poate fi acuzat ministerul pe care îl conduce.

În acest sens, Vâlcov a admis că nu deține o evidență a sumelor care trebuie recuperate la nivel național, însă se află în curs un proces de inventariere care se va finaliza cel mai probabil la sfârșitul săptămânii viitoare.

„Situația actuală a recuperării prejudiciilor din infracțiuni, numărul total de dosare aflate în executare la ANAF în perioada 2010 – 2014 este de 8261 de dosare. Numărul total al dosarelor primite în executare la ANAF în 2014 este de 1656. În momentul de față ANAF inventariază sumele stabilite de instanțe și acoperite prin măsuri asiguratorii, precum și defalcarea pe unități ale parchetelor – DNA, DIICOT, parchete județene. În momentul în care această analiză va fi finalizată o vom face publică, pentru că trebuie să vedem de la ce rată am plecat”, a susținut Vâlcov.

El a menționat că motivul ratei scăzute de recuperări la nivelul ANAF este legat de faptul că deciziile instanțelor se comunică direct unităților de administrare, fără a exista o bază de date la nivel național.

Ministrul Finanțelor a menționat că soluția propusă de Guvern vizează înființarea unei structuri aflate în subordinea Ministerului Justiției și facilitarea cadrului legislativ.

„Înființarea și operaționalizarea de la 1 iulie a unei structuri administrative, dedicate, la nivel național, formată din specialiști care se vor ocupa exclusiv de monitorizarea și coordonarea acțiunilor de recuperare a prejudiciilor. Înființarea de servicii teritoriale, de coordonare a acestor noi activități, distincte, la nivelul fiecărei direcții regionale. Aceste servicii vor fi coordonate exclusiv de structura centrală. Odată cu operaționalizarea structurii naționale ANAF va solicita instanțelor de judecată să transmită deciziile și structurii naționale. În acest fel va exista un control direct și eficient asupra situație de ansamblu și asupra problemelor care pot apărea”, a explicat Vâlcov.

De asemenea, ministrul Justiției Robert Cazanciuc a susținut că această structură, aflată în cadrul Ministerului Justiției, ar putea să fie la fel de eficientă ca organisme similare din ale state UE.

El a menționat că vor exista consultări cu procurorii și judecătorii pe marginea redactării proiectului care va înființa Agenția care să se ocupe de recuperarea prejudiciilor.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
Mihaela Bilic a deslușit misterul cartofilor congelaţi. De ce îi RECOMANDĂ pentru consum
"Unde mai joc și eu la aparate?!" Vieţile românilor care s-au trezit într-o nouă realitate,...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Prietena Robertei și a lui Sebi, dezvăluiri tulburătoare la opt luni după accidentul de la...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Vor dispărea BANCNOTELE definitiv?! Moment de cotitură în lumea banilor
Rusia va ataca NATO. Anunțul care punea lumea pe jar
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Ce înseamnă boală transmisă prin aer? OMS și 500 de experți au căzut în sfârșit...