Vanghelie, despre percheziții: Se ridică documente, nu au legătură cu mine, sunt unii directori

Vanghelie, despre percheziții: Se ridică documente, nu au legătură cu mine, sunt unii directori
Publicat: 19/12/2014, 10:32

„Eu sunt la Primărie, în momentul de față, sunt cu câțiva avocați, vom face toate diligențele necesare, în funcție de ceea ce se întâmplă, către toate instituțiile care sunt în legătură cu Parchetul General și cu Poliția Capitalei, să se verifice acest mod de control care se face astăzi la Primărie. N-am nicio problemă. (…) Momentan se așteaptă să se deschidă birourile, să se verifice documentele, să se ridice documente. Nu este o chestie nouă, nu s-a întâmplat pentru prima dată, am mai avut asemenea fenomene, nu înseamnă că se răsucește pământul cu susul în jos dacă se fac niște controale sau se iau niște documente. Eu vă pot asigura că toate documentele sunt în regulă și nu este nicio problemă”, a declarat Vanghelie.

Primarul Sectorului 5 a precizat că, din ce a aflat de la anchetatori, există mandate de aducere pentru câțiva directori de la Direcția Socială. Vanghelie a precizat că verificările nu au legătură directă cu el, Direcția Socială fiind subordonată Consiliului Local.

„Sunt bani care sunt din cadrul Consiliului Local, nu fonduri europene, nu are nicio legătură cu fondurile europene, cu nimica. Deci sunt fondurile noastre alocate bugetului Sectorului 5”, a mai spus Vanghelie.
Primarul a mai spus că toate direcțiile din Primărie sunt verificate anual de Curtea de Conturi și, până acum, nu a fost semnalată nicio neregulă.

„Cred că suspiciunile anchetatorilor au apărut de când m-am luat de domnul Ponta și de domnul Oprea. Dacă mă cheamă un procuror, eu pot să spun că domnul Oprea este implicat în foarte multe intervenții în justiție, și cu domnul Ponta”, a adăugat primarul Sectorului 5.

Marian Vanghelie a precizat că el nu are nicio problemă cu niciun control al anchetatorilor și aceștia pot să verifice orice document, pentru că toate sunt în regulă.

„Dacă o să fie cazul și o să simt că ceva nu este în neregulă, este posibil să fac chiar o adresă către Direcția Națională Anticorupție să preia și documentele să le verifice, că e mai bine să le verifice instituția cea mai abilitată din cadrul României pentru zona de corupție, ca să vadă exact DNA dacă suntem vinovați sau nevinovați sau dacă într-adevăr sunt supărați domnul Oprea, cu domnul Ponta. Iar privitor la acest abuz, cred că o să fac o reclamație către Direcția Națională Anticorupție asupra acestor doi oameni și am foarte multe detalii să le dau Direcției Naționale Anticorupție despre aceste două personaje, în speță domnul prim-ministru Victor Ponta și domnul Gabriel Oprea, ministrul de Interne”, a spus Vanghelie, pentru televiziunea Digi 24.

Primarul Sectorului 5 a adăugat că anchetatorii au comunicat că ajutoarele pot fi date în continuare, precizând că „lumea nu trebuie să fie speriată”, pentru că beneficiarii vor primi sumele alocate.

Procurorii Parchetului București și polițiștii fac, vineri, 25 de percheziții, între care și la Primăria Sectorului 5, într-un dosar privind procedura de acordare a unor ajutoare sociale, în care se fac cercetări pentru abuz în serviciu, trafic și cumpărare de influență.

Într-un alt dosar, în care sunt vizate fapte de spălare de bani și evaziune fiscală cu un prejudiciu de 35 de milioane de lei, procurorii Parchetului Capitalei au făcut, în 4 septembrie, percheziții la Administrația Domeniului Public (ADP) Sector 5. Peste o sută de percheziții au fost făcute în București și în județele Bacău, Brașov, Giurgiu, Harghita, Ilfov, Maramureș, Mureș, Olt, Satu Mare, Teleorman și Vâlcea, la domiciliile unor suspecți și sediile unor firme din domeniul construcțiilor. În urma perchezițiilor au fost audiate peste 60 de persoane.

Primarul Marian Vanghelie declara că nu Primăria Sectorului 5 este cea verificată, anchetatorii fiind interesați de documentațiile unor contracte. El preciza că în instituția condusă de el nu se vor găsi contracte cu sume mărite prin acte adiționale încheiate în condiții suspecte.

„Înțeleg că sunt anumite companii, un fel de percheziții prin care se caută anumite companii care ar fi eludat statul, nu primăria este verificată. Sunt interesați (anchetatorii – n.r.) strict de documentații ca să se vadă contractele și sumele, ce și cât au încasat, la ce dată s-au plătit dări la stat și dacă s-au plătit. Este o problemă strict economică a unor companii care lucrează în București, în țară, companii care au câștigat licitații”, spunea atunci primarul Sectorului 5.

Procurorilor arătau că persoanele suspectate în acest caz au inițiat, derulat și participat la circuite evazioniste și de spălare a banilor, prin intermediul cărora, folosindu-se de documente false și înregistrări contabile fictive, s-au sustras de la plata obligațiilor fiscale transferând sume importante în contul unor societăți comerciale cu comportament de tip fantomă, de unde banii erau retrași în totalitate în numerar.

Comitetul Executiv Național al PSD a votat, la sfârșitul lunii noiembrie, excluderea din partid a lui Marian Vanghelie, Mircea Geoană și Dan Șova.