VARIANTA B. UDMR așteaptă ruperea USL ca să intre la guvernare în locul liberalilor. PNL a decis: „nu guvernăm cu UDMR”

VARIANTA B. UDMR așteaptă ruperea USL ca să intre la guvernare în locul liberalilor. PNL a decis: nu guvernăm cu UDMR
Publicat: 17/12/2012, 00:10
Actualizat: 12/01/2013, 10:26

Cu USL controlând două treimi din parlament, UDMR așteaptă ca participarea sa la guvernare să fie decisă în urma discuțiilor dintre Victor Ponta și Crin Antonescu. Chiar dacă liderul PSD a cultivat relația cu Uniunea lui Kelemen Hunor, cooptarea acesteia în echipa de la Palatul Victoria este însă considerată puțin probabilă în acest moment din cauza opoziției fățișe a PNL, astfel că UDMR ia serios în calcul varianta unei „opoziții constructive” în care să negocieze punctual și să obțină resurse pentru comunitatea maghiară și eventual, la momentul oportun, să se așeze la masa guvernului în cazul unei retrageri a liberalilor.

Surse din PNL au declarat pentru gândul că într-o reuniune restrânsă s-a stabilit ca liberalii să nu accepte participarea la guvernare alături de UDMR. De altfel, Crin Antonescu le-a spus de miercuri celor din UDMR că intrarea la guvernarea „nu este oportună”. Sâmbătă, într-un alt mesaj transmis către liderii Uniunii Democrate a Maghiarilor din România, vicepreședintele Dan Radu Rușanu a spus că o condiție „sine qua non pentru participarea UDMR la guvernare este recunoașterea oficială a articolului 1 din Constituție”. Într-o intervenție televizată, Crin Antonescu a declarat la Antena3 că este de acord cu punctul de vedere al lui Dan Radu Rușanu și că acesta a fost transmis și liderilor UDMR la întâlnirea de miercuri de la Palatul Parlamentului. Liberalii sunt deciși să țină Uniunea în afara guvernării, în ciuda insistenței premierului Victor Ponta.

Nici în PSD starea de spirit nu este una favorabilă colaborării cu UDMR, secretarul general Liviu Dragnea, dar și mai mulți baroni locali, susținând că guvernarea USL – UDMR nu este agreată de cei careu au votat USL pe 9 decembrie.

În cursul zilei de mâine, PSD și PNL urmează să aibă o discuție decisivă asupra „problemei” UDMR.

Fără a avea, deocamdată, un răspuns ferm din partea USL, primul pas în perspectiva unei viitoare colaborări este susținerea la Cotroceni a lui Victor Ponta, varianta de premier a Uniuniunii Social Liberale.

„La Cotroceni mergem cu un singur mesaj: cei care au câștigat alegerile au tot dreptul să vină cu propunerea pentru funcția de premier și să formeze Guvernul. Asta e situația, avem nevoie de stabilitate, de coerență în ceea ce privește abordările economice și fiscale și avem nevoie de o opoziție constructivă, indiferent cine și câți vor sta în opoziție”, a susținut președintele UDMR, Kelemen Hunor, în fața reprezentanților unionali, care l-au mandatat să negocieze intrarea la guvernare cu USL. Condiția: obținerea unui portofoliul ministerial pentru Uniune, care ar urma să fie ocupat, cel mai probabil, chiar de președintele acesteia, și care ar garanta locul la masa deciziilor, ceea ce o participare la guvernare din eșalonul doi – secretari de stat, directorii de agenții – nu ar face-o.

„Participarea la guvernare alături de USL înseamnă ministru, nu secretar de stat și directori și șefi de agenții. Și acestea sunt importante, dar de aici să pornim, o colaborare cu miniștri. Altă opțiune este opoziția, dar din opoziție nu va exista dialog și nu putem implementa proiectele noastre. Trebuie să decidem dacă vrem să avem un cuvânt de spus, să fim prezenți acolo unde se iau decizii”, a spus de altfel Kelemen Hunor.

Negocierile dintre USL și UDMR vor fi reluate după desemnarea premierului de către Traian Băsescu, iar rezultatul lor depinde de cât de dispus va fi Victor Ponta să impună cooptarea Uniunii la guvernare. În acest moment liderii UDMR nu cred că premierul va risca o ruptură în USL, preferând însă să mențină colaborarea cu maghiarii în perspectiva unei deteriorări a relației PSD-PNL.

Semnalele lipsei unui acord privind prezența în viitorul guvern a UDMR a fost considerată și ultima declarație, pentru gândul, a liberalului Dan Radu Rușanu privind recunoașterea prevederii din Constituție referitoare statul național, a cărei eliminare UDMR a susținut-o de-a lungul timpului. Declarația lui Rușanu a stârnit iritare la nivelul Uniunii, fiind asimilată unui test de loialitate, care nu își are locul în discuții.

Varianta unei „opoziții contructive” în care administrațiile controlate de maghiari să nu fie tăiate de pe lista de resurse financiare este luată în calcul, în interiorul Uniunii, și ca o oportunitate de reconstrucție în interior, o reorganizare a organizațiilor fiind mai greu de făcut atunci când formațiunea este la guvernare.

Confruntată cu cea mai scăzută participare la vor a comunității pe care o reprezintă, conducerea UDMR analizează performanța filialelor, pentru a opera schimbările care se impun asfel încât să le scoată din rutina care a adus Uniunea în situația de a nu intra în parlament.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
Detalii tabu din viața intimă a unei actrițe: și-a pierdut virginitatea la 35 de ani
Momentul în care strada din Cluj s-a surpat și s-a format un crater uriaș. Un...
Tragedie în România! A MURIT
Polițista mituită de Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit femeia din partea judecătorilor
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
Se CONFISCĂ mașina. Acest lucru va deveni TOTAL INTERZIS în România: Să scriem negru pe...
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
Marea greșeală pe care o fac românii în Săptămâna Mare. Este complet interzis înainte de...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
O femeie de 101 ani nu poate să-și cumpere bilete de avion din cauza vârstei