VARIANTE. Ce se va întâmpla dacă CCR declară neconstituțională starea de alertă. Orban: „Nu putem sta cu mâinile în sân”

Redactor:
Gândul
VARIANTE. Ce se va întâmpla dacă CCR declară neconstituțională starea de alertă. Orban: „Nu putem sta cu mâinile în sân”
ANUNȚ. Când se deschide sezonul estival. Răspunsul premierului Orban Sursa foto: Shutterstock

Guvernul este pregătit să emită Ordonanță de Urgență în cazul în care CCR va declara neconstituțională instituirea stării de alertă, a precizat Ludovic Orban,  sâmbătă, la Târgu Mureș.

Întrebat ce se va întâmpla în cazul în care CCR  va declara neconstituțională legislația privind starea de alertă pe data de 13 aprilie când magistrații se vor pronunța în acesta caz, premierul a răspuns că Guvernul este pregătit să reglementeze măsurile din timpul stării de alertă prin Ordonanță de Urgență.

„Vom emite o reglementare de tip OUG care să dea Guvernului și autorităților din România instrumentele necesare pentru a putea apăra viața și sănătatea cetățenilor români”.

Orban: „Nu putem sta cu mâinile în sân. Este inadmisibil ceea ce se întâmplă”

Pe 6 aprilie Magistrații CCR au decis că Ordonanța de Urgență prin care s-au mărit amenzile dictate pentru încălcarea ordonanțelor militare este neconstituțională, iar miercuri, pe 13 aprilie CCR se va pronunța în cazul Sistemul Național de Management al Situațiilor de Urgență, prin care este reglementată starea de alertă. Premierul critică CCR și susține că aceasta subminează legea și autptitățile:

„Este inadmisibil ceea ce se întâmplă. În nicio țară din Europa nu s-a întâmplat așa ceva, și anume autoritățile, printr-o sesizare și o decizie a Curții Constituționale practic să fie lipsite de instrumentele de a putea impune respectarea legilor, respectarea regulilor, mai ales într-o situația atât de gravă cum este situația provocată de epidemia de noul coronavirus. Decizia CCR este un îndemn la nerespectarea Constituției. Este o instigare la nerespectarea legii și nerespectarea regulilor. Decizia Curții pune în pericol viața și sănătatea fiecărui român. Arată că acești oameni care au pierdut orice legătură cu realitatea din societatea românească vor să-i ajute pe cei care încalcă legea, o minoritate, și nu au pic de respect pentru cei care respectă legea, mai mult de 98% dintre cetățenii români. Nu putem sta cu mâinile în sân. Hotărârea CCR și în general acțiunile realizate de Avocatul PSD, ALDE și al lui Ponta nu fac altceva decât să calce în picioare dreptul fundamental al cetățenilor la viață și dreptul la sănătate”, a afirmat prim-ministrul.

Inchide