EXPLOZIV: CCR declară neconstituționale amenzile date pentru încălcarea ordonanțelor militare!

EXPLOZIV: CCR declară neconstituționale amenzile date pentru încălcarea ordonanțelor militare!
Amenzi usturătoare pentru încălcarea normelor COVID-19. Care este valoarea sancţiuniunilor / Sursa foto: Facebook
Publicat: 06/05/2020, 17:00
Actualizat: 06/05/2020, 20:32

Decizie explozivă luată de Curtea Constituțională! Magistrații CCR au decis că Ordonanța de Urgență prin care s-au mărit amenzile dictate pentru încălcarea ordonanțelor militare este neconstituțională!

Judecătorii Curții Constituționale consideră că OUG 34/2020, dictată de Guvernul Orban, cea care majorează cuantumul amenzilor pe perioada decretării Stării de urgență, nu este clară și previzibilă. În plus, faptele pentru care se pot da amenzi nu sunt individualizate, mai arată CCR.

„(…) În ceea ce privește Ordonanța de urgență a Guvernului nr.34/2020 pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.1/1999, Curtea constată că aceasta a fost adoptată cu încălcarea art.115 alin.(6) din Constituție, întrucât prin conținutul său normativ a vizat restrângerea exercițiului unor drepturi și libertăți fundamentale (dreptul de proprietate, dreptul la muncă și protecție socială, dreptul la informare, libertatea economică). Decizia este definitivă și general obligatorie și se comunică celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului şi Avocatului Poporului”, punctează Curtea Constituțională în motivarea deciziei.

Iată ce prevedea OUG 34/2020, declarată neconstituțională de magistrații CCR: „Nerespectarea prevederilor art. 9 constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 2.000 lei la 20.000 lei, pentru persoane fizice, și de la 10.000 lei la 70.000 lei, pentru persoane juridice”.

„Contravenientul poate achita, în termen de cel mult 15 zile de la data înmânării sau comunicării procesului-verbal, jumătate din cuantumul amenzii aplicate de agentul constatator”, era o altă prevedere „spulberată” de Curtea Constituțională.

Cum scapi de amenda dată de polițiști

Atenție, însă, decizia de miercuri a Curții Constituționale nu anulează automat amenzile date până acum! Toți cetățenii sancționați contravențional de oamenii legii trebuie să contestate amenda primită în instanță pentru a obține anularea ei!

În perioada stări de urgență, la nivelul întregii țări au fost aplicate mai bine de 300.000 de amenzi. Valoarea totală a acestora, arată Digi 24, a trecut de 120 de milioane de euro!

Polițiștii i-au sancționat pe cetățeni pentru nerespectarea restricţiilor impuse prin ordonanţele militare aflate în vigoare pe perioada stării de urgenţă.