Vicepreședintele PDL Ioan Oltean, audiat la DNA

Vicepreședintele PDL Ioan Oltean, audiat la DNA
Publicat: 12/09/2013, 15:23
Actualizat: 29/07/2014, 18:33

Deputatul PDL Ioan Oltean a venit, joi după-amiază, la sediul Direcției Naționale Anticorupție (DNA), pentru a fi audiat într-un dosar, în legătură cu presupuse fapte de corupție.

Surse judiciare au declarat, pentru MEDIAFAX, că Oltean a fost chemat la DNA pentru a da declarații într-un dosar disjuns din cel al lui Remus Baciu – fostul vicepreședinte al Agenției Naționale pentru Restituirea Proprietăților (ANRP).

În dosarul lui Baciu, acesta a fost condamnat la trei ani de închisoare pentru că ar fi primit 270.000 de euro în schimbul soluționării rapide a unor dosare de restituire de proprietăți, decizia instanței nefiind însă definitivă.

Șeful ANRP, George Băeșu, declara, în ianuarie, că aproape toate despăgubirile de valori mari, de milioane sau zeci de milioane de euro, din ultimii doi ani nu au fost acordate foștilor proprietari deposedați de regimul comunist, ci unor persoane care au cumpărat drepturile litigioase, cei mai mulți devenind „cazuri speciale”.

Până la retragerea PSD de la guvernare, Autoritatea a fost condusă în 2009 de către Ancuța Gianina Opre, fosta consilieră a fostului președinte PSD Mircea Geoană.

Fost deputat PSD între 2004 și 2008, George Băeșu a înlocuit-o în vara anului trecut pe procurorul Dorina Danielescu, numită în funcție de numai nouă luni. Până în octombrie 2011, funcția de președinte al ANRP a fost deținută de Crinuța Dumitrean, din partea PDL, susținută de secretarul general al partidului, Ioan Oltean. Dumitrean a fost destituită de fostul premier Emil Boc, după ce, în august 2011, DNA l-a arestat pe Remus Baciu, unul dintre vicepreședinții de atunci ai autorității.

Încă de la instalare, Băeșu a criticat modul în care s-au dat despăgubirile, iar una dintre decizii a fost tocmai desființarea dosarelor „cazuri speciale”, care acordau prioritate persoanelor în etate sau care sufereau de boli grave.

„Avem cesionari care după ce au dat un milion de euro au devenit cazuri speciale, pentru că sufereau de nu știu ce boală, și s-a rezolvat cu rapiditate. Cât a fost dosarul unui pensionar nu era caz special, când a ajuns la un tânăr de 34 de ani care suferea de guturai s-a transformat imediat în caz special”, declara Băeșu, pentru MEDIAFAX.

În 15 februarie, fostul vicepreședinte al Agenției Naționale pentru Restituirea Proprietăților (ANRP) Remus Baciu a fost condamnat la trei ani de închisoare, de către Curtea de Apel București, în procesul în care este acuzat că a primit 270.000 euro pentru a urgenta dosare de restituire de proprietate.

Alături de acesta, Curtea i-a condamnat pe Camelia Teodora Andrușenco la trei ani și jumătate de închisoare, pe Elisabeta Androne, Elena Albu și Valeria Stan, la câte un an de închisoare, precum și pe pe Elisabeta Vișan la doi ani și jumătate de închisoare cu suspendare. Gheorghe Ciubotaru a fost achitat pentru acuzația de complicitate la trafic de influență.

Decizia a fost contestată la instanța supremă, care va începe în 9 decembrie judecarea recursurilor.

Procurorii susțin că, în calitatea sa de vicepreședinte al ANRP, în perioada iunie – august 2011, Baciu „a pretins și primit foloase materiale” cu ajutorul lui Andrușenco. În schimb, el urma să-i determine pe funcționarii din subordine „să urgenteze finalizarea formalităților de despăgubire cuvenite, prin conversia sumei de bani în acțiuni la Fondul Proprietatea, în favoarea unor persoane îndrituite la despăgubiri în baza Legii 10 din 2001”.

Cele trei cumpărătoare de influență din dosar aveau dreptul să primească, potrivit unei decizii a Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor (CCSD) din 27 octombrie 2008, despăgubiri în valoare de 36.589.160 de lei, adică 10.482.800 de euro, pentru un teren în suprafață de 7.180 de metri pătrați situat într-o zonă rezidențială din București. Totuși, procedurile de acordare a despăgubirilor au trenat până în vara anului 2011.

În martie 2012, fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu a sesizat Parchetul instanței supreme cu privire la neregulile constatate în cadrul auditului realizat la Autoritatea Națională de Restiturie a Proprietăților, unde peste 80 la sută din dosarele soluționate pe fond funciar nu aveau atașate certificatele de moștenitor.

Din cele aproximativ 38.000 de dosare înregistrate pentru perioada 2005-2011 la ANPR, aproximativ 21.000 nu au fost repartizate spre analiză, iar restul de 17.000, deși au fost repartizate, nu au fost analizate și soluționate.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O româncă din Spania a crezut că Brad Pitt a văzut-o pe TikTok și s-a...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
„Riscul terifiant al unui Al Treilea Război Mondial se apropie”. Peter Szijjarto face un apel...
Cât mai are de trăit Kate Middleton, de fapt, după ce a fost diagnosticată cu...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Se jucau "urşii şi vânătorii" cu profesorul de geografie. Reacția directorului Liceului Tehnologic dn Bacău, după...
Cursul valutar BNR pentru 28 martie 2024: Cum evoluează dolarul american?
Un nou proiect pentru Vero Căliman după ce a părăsit Gașca Zurli: ,,Voi face naveta...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Un mare producător auto renunță DEFINITIV la diesel
UE cere ca Facebook şi TikTok să identifice şi să eticheteze falsurile generate cu AI,...
Ceva CIUDAT se întâmplă cu copacii din toată lumea! Primii care au observat
Ungaria stă pe o COMOARĂ! Ungurii au făcut descoperirea de zeci de miliarde de euro
Piața imobiliară. Cele mai mari chirii din țară, raportate la veniturile salariale
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a...
Când va fi înmormântată Andreea, victima lui Mirel Dragomir? Familia, colegii și profesorii sunt în...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Pedeapsă redusă pentru tânăra care şi-a ucis cea mai bună prietenă în Mangalia. Mama victimei:...
BANCUL ZILEI. Bulă către profă: Dacă vă aduc un buchet de flori, mă treceți și...
Astronomii au găsit 49 de galaxii noi în mai puțin de 3 ore