Victor Ponta, dat în judecată. De ce este acuzat

Victor Ponta, dat în judecată. De ce este acuzat
Publicat: 05/02/2015, 11:52

Liderii PNL au anunțat că au depus trei acțiuni la Curtea de Apel București, în baza legii contenciosului administrativ, împotriva lui Victor Ponta. Liberalii îl acuză pe premier de refuzul de a organiza alegeri parțiale pentru mandatele vacante atât în administrația locală, cât și în Parlament, fapt care reprezintă „un abuz de drept grav”.

„Prin aceste cereri de chemare în judecată, instanța este solicitată să dispună obligarea Guvernului să respecte legislația și să stabilească data de desfășurare a alegerilor parțiale. Inacțiunea Guvernului în aplicarea legislației electorale reprezintă un abuz de drept grav, realizat prin exces de putere și o încălcare a regulilor democratice de către premier. Din rațiuni politice, Victor Ponta refuză să organizeze alegeri parțiale pentru funcția vacantă de președinte al Consiliului Județean Cluj și alte 22 de funcții vacante de primari, în legătură cu care a fost depășit termenul legal de 90 de zile pentru organizarea alegerilor locale”, a transmis PNL, printr-un comunicat de presă remis gândul.

Concret, este vorba despre județele Olt, Dâmbovița, Tulcea, Ilfov, Buzău, Vrancea, Maramureș, Vâlcea, Bacău, Caraș-Severin, Bistrița-Năsăud, Constanța, Hunedoara, Sălaj, Dolj, Neamț.

„PNL solicită intervenția instanței și pronunțarea unei hotărâri judecătorești prin care să fie respectate de către Guvernul României și obligațiile legale în situațiile de dizolvare a altor două consilii locale (din județele Iași și Arad). PNL a cerut public, în mod repetat, organizarea de alegeri parțiale, dar Victor Ponta a refuzat sistematic să aplice legea. Argumentele invocate de premier în așa-zisa justificare a refuzului său de a organiza parțiale – fie cel legat de posibilitatea viitoare de schimbare a sistemului electoral, fie legat de perioada limitată a mandatului la un an până la următoarele alegeri, fie considerentele bugetare – nu au temei în drepturile constituționale fundamentale al căror exercițiu trebuie asigurat chiar și pentru un an până la alegerile la termen. Victor Ponta trebuie să înțeleagă, odată pentru totdeauna, că aplicarea legii nu poate fi negociată, iar refuzul de respectare a legii nu poate fi justificat”, se arată în comunicatul PNL.

Săptămâna aceasta, co-președintele PNL, Alina Gorghiu, a anunțat că i-a trimis premierului Victor Ponta o scrisoare deschisă, în care îi cere ca, în ședința de guvern de miercuri, să decidă privind organizarea alegerilor parțiale, în caz contrar liberalii urmând că atace în contencios administrativ acest refuz. Potrivit Alinei Gorghiu, această scrisoare deschisă reprezintă „ultimă încercare de a-l convinge pe premier să respecte legile și Constituția”.

Deși surse oficiale au declarat pentru Mediafax, înaintea ședinței de Guvern, că se ia în calcul varianta organizării alegerilor parțiale pe 22 martie, la final, Executivul nu a luat nicio decizie.

De altfel, în urmă cu o săptămân[, Alina Gorghiu a anunțat că PNL a adoptat o rezoluție prin care acordă Guvernului Ponta termen de o săptămână pentru a declanșa alegerile parțiale- În caz contrar, peneliștii vor acționa în instanță.

Potrivit co-președintelui PNL, în prezent, sunt 26 de mandate de primari vacante, șase mandate de parlamentari, trei mandate de președinți de consiliu județean și două consilii locale care au fost dizolvate, iar Guvernul nu a declanșat procedurile pentru alegeri parțiale. Gorghiu a menționat că Guvernul a depășit termenul legal de 90 de zile în care era obligat să organizeze alegerile parțiale.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase