Victor Ponta: „În realitate, nu știu cum s-a întâmplat cu modificarea Codului penal”

Victor Ponta: „În realitate, nu știu cum s-a întâmplat cu modificarea Codului penal
Publicat: 13/12/2013, 11:01
Actualizat: 06/08/2014, 06:10

Premierul Victor Ponta a admis că, în cazul modificărilor aduse de parlamentari Codului Penal, a fost o lipsă de consultare cu CSM, ministrul Justiției și Comisia Europeană, dar s-a arătat convins că, în urma acestor consultări, forma finală a legii va fi acceptată la Bruxelles.

„E foarte clar că a fost o lipsă de consultare cu CSM, cu ministrul Justiției și cu Comisia Europeană. Am spus foarte clar că nu putem adopta legislația fără să avem consultări, dar, în cele din urmă, Parlamentul trebuie să respecte doar Constituția”, a declarat, vineri, premierul Victor Ponta, într-un interviu acordat postului de radio France Inter.

Întrebat dacă astfel nu se încearcă „albirea” acestui vot dat de parlamentari, premierul a arătat că forma finală a legii va respecta standardele europene.

„În realitate, nu știu cum s-a întâmplat cu proiectul de lege, deși sunt un fost magistrat și cunosc procedurile, dar sunt sigur că, în urma consultărilor, forma finală a legii va fi acceptată de Comisia Europeană, nu însă și de opoziție, acest lucru va fi imposibil”, a spus Ponta.

El a recunoscut că în România există încă problema corupției politice, dar a precizat că există rezultate importante în combaterea fenomenului.

„Din nefericire, la noi se amestecă corupția și lupta instituțională, care există, cu bătălia politică. La noi e foarte ușor să spui că adversarul politic e corupt”, a susținut Victor Ponta.

Camera Deputaților a adoptat, marți, un proiect de lege prin care președintele și parlamentarii sunt scoși din categoria funcționarilor publici prevăzută în Codul Penal.

Tot marți, Camera a aprobat un proiect de modificare a Codului Penal respins de Senat în octombrie 2012, prin care se schimbă articolul privind conflictul de interese, fiind eliminată categoria funcționarilor publici.

Președintele Traian Băsescu a declarat, marți, că va retrimite Parlamentului legea prin care președintele și parlamentarii sunt scoși din categoria funcționarilor publici, el menționând că „nu putem confunda Președinția și Parlamentul cu un butic din Gara de Nord”.

Șeful statului a mai spus că modificările la Codul penal adoptate marți de Camera Deputaților sunt „dramatice” și „dărâmă zece ani de muncă și activitate a instituțiilor anticorupție” precum DNA sau ANI.

PDL a depus, joi, la Curtea Constituțională, două sesizări în legătură cu modificările adoptate marți de Camera Deputaților la Codul Penal, una vizând definirea funcționarului public și cealaltă referindu-se la conflictul de interese.

Și Înalta Curte de Casație și Justiție a sesizat, joi, Curtea Constituțională cu privire la modificările aduse Codului penal care au fost aprobate marți de Camera Deputaților.

Direcția Națională Anticorupție a arătat că, în urma modificărilor aduse Codului Penal, parlamentarii trimiși în judecată pentru fapte de corupție sau asimilate acestei infracțiuni ar putea să fie achitați, iar cei aflați în detenție, prin condamnări definitive, ar putea fi puși în libertate.

Consiliul Superior al Magistraturii a criticat, la rândul său, modificările aduse Codului Penal, subliniind că nu le-a primit spre avizare, așa cum prevede legea. Comisia juridică a Camerei Deputaților a precizat, joi, într-un comunicat, că nu avea obligația să ceară avizul CSM.

Ambasadele Statelor Unite, Olandei, Germaniei și ambasadorul britanic, Martin Harris, au criticat, miercuri, amendamentele aduse la Codul Penal de către deputați.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Măcelarul de eunuci”: Un bărbat care a făcut o afacere filmându-se în timp ce își...
Vestea care îi “îngroapă” pe șoferi în datorii. Urmează creșteri uriașe
FOTO. Mădălina Ghenea, apariție absolut incendiară! Pictorial hot după ce s-a despărțit de milionar
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un mercenar rus, fost membru Wagner, spune că ucide prizonieri ucraineni din compasiune: „E și...
Ce vedetă din România se iubește cu un puștan cu 22 de ani mai tânăr...
De ce nu a fost înmormântată Naomi până acum. Noi detalii cutremurătoare
ANIMAŢIE. Filmul teribilului accident din Timiş, provocat de un şofer de BMW care îşi luase...
"Plângea lângă fată". O tânără de 17 ani și-a pierdut viața după ce mașina condusă...
“Vreau să fie și el la trei metri cum este fata mea”. Mama tinerei decedate...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
E legal să circuli cu portbagajul deschis când transporți mărfuri voluminoase? Ce obligație au șoferii
Cine va fi succesorul lui Putin?
Actorul din Războiul Stelelor a spus ADEVĂRUL! „Este mai mult un basm...
Permis suspendat pentru 10 ani. Legea care va intra în vigoare în România
Angajări masive în Armată. Condițiile de concurs pentru cele 2.500 de posturi
Florin Salam, în genunchi în fața soției după ce Roxana i-a oferit cadou o mașină...
"Plângea lângă fată". O tânără de 17 ani și-a pierdut viața după ce mașina condusă...
Julia și Sebastian schimb acid de replici! Roberta consideră că Julia este invidioasă: „Nu putem...
Irina Loghin, indignată de modul în care este tratat Florin Piersic: ”Mai mare bătaie de...
BANCUL ZILEI. În seara de Ajun, Moş Crăciun vine la Bulă. Îl arată cu degetul...
Iată ce salariu primesc angajații din marile restaurante fast-food în România
×