Victor Ponta, la raport în Parlament. Cum a decurs prima „Oră a Prim-ministrului”

Victor Ponta, la raport în Parlament. Cum a decurs prima Oră a Prim-ministrului
Publicat: 02/02/2015, 21:30

Prima Oră a Prim-ministrului a început cu 13 minute întârziere. Venit în fața Parlamentului, Victor Ponta a enumerat toate „reușitele” Guvernului și ce ar trebui făcut în perioada următoare, în special în economie, sănătate, educație și piața muncii. Astfel, premierul a precizat că, în primul rând, își dorește o colaborare mai bună între Parlament și Guvern, iar numărul de ordonanțe de urgență să scadă.

Printre altele, Victor Ponta a explicat că economia este pe creștere, datorită măsurilor luate de cabinetul pe care îl conduce și că numărul locurilor de muncă a crescut.

Pentru 2016, premierul are în plan modificarea Codului Fiscal și Codului de procedură fiscală, astfel încât să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2016. Tot atunci, ar trebui să se legifereze și scăderea Taxei pe Valoare Adăugată, „la un nivel apropiat de momentul 2010”.

Mai mult, Victor Ponta a promis că se vor implementa măsuri astfel încât taxele și impozitele să poată fi plătite cu cardul și online. Legea insolvenței persoanelor fizice este și ea o prioritate a Guvernului, astfel încât să existe „o protecție în fața crizelor financiare, un cadru echilibrat legislativ”.

În ce privește „pomenile electorale”, premierul a spus că respinge acest termen, dar că măsuri pentru ajutarea anumitor categorii sociale trebuie luate și în 2015, tocmai pentru că nu este an electoral și pentru ” a avea o societatea mai omenoasă”.

În domeniul sănătății, prim-ministrul a lăudat cardurile de sănătate, spunând că este un mijloc prin care se vor opri fraudele și se va asigura transparența sistemului.

În plus, Victor Ponta a mai vorbit și despre necesitatea modificării legii achizițiilor publice, în sensul în care pachetul legislativ să fie aliniat la directiva europeană.

Premierul nu a uitat nici de Masterplanul pentru Transporturi, el recomandându-le tuturor parlamentarilor, indiferent de județul în care au fost aleși, să consulte schema noilor drumuri pentru a observa că sunt incluse autostrăzile și drumurile expres promise.

Contraatacul opoziției

Cel care ar fi trebuit să critice cel mai mult activitatea Guvernului a fost liderul deputaților PNL, Ludovic Orban. În cele șapte minute avute la dispoziție, Orban subliniat faptul că, în total, în cei trei ani de guvernare PSD, au fost adoptate 294 de ordonanțe de urgență. ” Îmi pare rău, domnule prim-ministru, mi se are un număr uriaș. Să emiți 294 de oug, dintre care peste 75% au încălcat legea privind transparența în dezbaterea publică și într-un timp și între un număr de persoane extrem de scurt”, a spus el.

Referitor la Masterplanul pe Transporturi, liderul PNL a subliniat că „nu este suficient să desenezi pe niște hârtii”.

„Suntem în întârziere cu cel puțin un an de zile cu Masterplanul pentru transporturi. Se datorează dvs pentru că ați făcut diverse experimente. Masterplanul nu înseamnă să desenezi câteva hărtii, ci o etapizarea a lucrărilor publice, o prezentare a surselor de finanțate, nu să le desenăm frumos pe hârtie”, a adăugat Orban.

Ceilalți lideri ai grupurilor parlamentare au lăudat introducerea „Orei Primului-ministru”, după modelul european. Cu toate acestea, ei doar și-au exprimat doar ce legi și-ar dori să modifice în noua sesiune parlamentare.

Astfel, din partea UDMR, Lazlo Borbely a vorbit despre necesitatea adoptării legii descentralizării, dar și ca guvernul să găsească o soluție pentru rezolvarea crizei francilor elvețieni.

La rândul lui, liderul minorităților naționale, Varujan Pambuccian, a reamintit de proiectul de revizuire a Constituției, care a eșuat, dar care ar trebui reluat.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Condamnarea pentru viol a lui Harvey Weinstein, anulată de o instanță din New York