Victor Ponta mărește ritmul laudelor pentru Klaus Iohannis: de la „intrăm în normalitate”, la „relație impecabilă” și „ÎL SUSȚIN DIN TOATĂ INIMA”

Publicat: 03/05/2015, 20:03

Victor Ponta nu pierde nicio ocazie pentru a descrie relația foarte bună pe care o are cu președintele Klaus Iohannis, arătând consensul care există între premier și președinte.

Președintele Klaus Iohannis a transmis în urmă cu zece zile un mesaj către Adunarea Generală a Asociației Orașelor din România, în care spune că Parlamentul trebuie să modifice legea privind incompatibilitățile. Premierul Victor Ponta, nu numai că este de acord cu președintele, dar a declarat marți la Strasbourg că susține din „toată inima” această propunere „pentru că este foarte corectă”. Astfel, consensul pe problema incompatibilităților pare realizat, dacă președintele Iohannis nu revine să explice ce anume dorește să fie clarificat în regimul incompatibilităților.
Până să afle mai multe detalii, premierul este deja de acord.

„Este necesar și ca forul legislativ să asigure un cadru legal care să permită o funcționare eficientă a administrației. Lipsa de claritate a legislației, cum este, spre exemplu, cazul celei privind incompatibilitățile, afectează administrația și capacitatea sa de a lucra în serviciul comunității”, se arăta în mesajul prezidențial.

La scurtă vreme după această poziționare a președintelui Klaus Iohannis, premierul Ponta a arătat că este de acord cu șeful statului. „Realitatea este că am încurcat atât de tare legislația, încât nu mai știu primarii și consilierii județeni ce au voie și ce nu au voie să facă, motiv pentru care o nouă legislație, era să zic europeană, dar nu mai au alții ANI ca noi, deci o nouă legislație în care să spui foarte clar când ești primar, consilier, ministru, deputat, asta nu ai voie să faci, nu să faci o listă de permisiuni, ci doar de interdicții, nu ai voie să faci unu, doi, trei, cinci, șase, zece, ai făcut al unsprezecelea lucru, nu ești incompatibil. De-asta avem atât de multe procese, de asta avem o jurisprudență diferită, după cum știți, unele procese le-a câștigat ANI, alte procese le-au câștigat aleșii locali sau parlamentarii, și atunci are dreptate domnul Iohannis și, evident, îl susținem în a avea o legislație clară în ceea ce privește incompatibilitățile și conflictele de interese”, a declarat marți la Strasbourg premierul Victor Ponta.

Liderul PSD a precizat că nu este normal să fii într-o funcție și peste „șapte ani, peste zece ani, constată cineva că nu știu ce ai făcut”.

„Cu cât e mai clară legislația, cu atât mai mult avem cu toții de câștigat și susțin opinia pe care a exprimat-o președintele la Asociația Primarilor”, a fost poziția exprimată de premierul Ponta.

Foarte mulți aleși locali ai PSD i s-au plâns premierului că își vor pierde funcțiile din cauza Agenției Naționale de Integritate. Președintele executiv al PSD, Liviu Dragnea, a declarat în mai multe rânduri că ar trebui clarificată legislația.

Ministrul Justiției, Robert Cazanciuc, a avizat negativ în 2013 o astfel de propunere privind regimul incompatibilităților, iar după o ședință cu senatorii PSD, ținută la începutul săptămânii trecute, a precizat că orice modificare legislativă trebuie făcută doar după consultarea Agenției Naționale de Integritate. Cu toate acestea, în Camera Deputaților, o lege care îi scapă pe primari și președinții de Consilii Județene de problema incompatibilităților se află la doar un vot pentru a fi adoptată.

Consens pe legea electorală, bugetul armatei, dar și ambasadori. Se pregătește Big Brother?

La începutul acestui an, premierul Ponta și PSD au avut o atitudine rezervată față de președintele Klaus Iohannis, susținând propunerile acestuia privind majorarea bugetului apărării și modificarea legilor electorale.

„Relația cu Iohannis arată în felul următor, este o relație civilizată, nu pretind că suntem prieteni, că ne facem vacanțe împreună. Este o relație impecabilă din punct de vedere institutional”, a spus într-un interviu pentru B1, premierul Ponta.

Întrebat dacă președintele Iohannis l-a ajutat să fie resuscitat, Ponta a răspuns: „deocamdată nu trebuie să fiu resuscitat, viața mea politică este legată inevitabil de succesul meu ca prim ministru. În funcție de rezultatele guvernării o să mai fac sau nu politică”.

Și pentru numirile de ambasadori, Klaus Iohannis și Victor Ponta au ajuns la un consens.

„Din ianuarie, eu l-am informat, niciun ambassador nu poate fi rechemat decât cu acordul președintelui și premierului. A fost o discuție tehnică Comănescu – Aurescu, eu cu președintele ne-am înțeles pe toate numele și cred că este un pachet foarte bun. Sunt propuneri asumate în comun și cred că sunt propuneri foarte bune”, a declarat Victor Ponta despre propunerile de ambasadori printre care Emil Hurezeanu pentru Germania și George Maior pentru ambasada din SUA.

Președintele Iohannis a trimis săptămâna trecută un draft privind o nouă lege de tip Big Brother privind retenția datelor. Documentul publicat de gândul prevede reținerea datelor între trei și cinci ani. În luna mai, vor exista cel mai probabil consultări la Palatul Cotroceni pe legile de tip Big Brother, a anunțat liberalul Ludovic Orban.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
Absolut toți românii sunt obligați. Legea a intrat deja în vigoare. Trebuie să-ți cedezi locul
Daniel Pavel se pregătește de nuntă. Detalii legate de marele eveniment
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Urangutan văzut în premieră cum a folosit plante medicinale pentru a se trata