VIDEO | 103 km autostradă și drum expres finalizați în 2023. Ce loturi de autostradă se mai deschid în România până la finalul anului

Publicat: 15/12/2023, 12:45
Actualizat: 15/12/2023, 13:06

Vești bune pentru șoferi. De săptămâna viitoare rețeaua de drumuri de mare viteză, autostrăzi și drumuri expres, va mai contoriza alți 48 km, iar până la sfârșitul anului 2023 numărul total se va apropia de 70 de km, în funcție de cât de mare va fi bucata din A0 Sud lot 2 (Jilava – Bragadiru 16,3 km) și parțial lot 1 (A2-Jilava, cel mai probabil între DN 4 și Jilava).

Anunțul a fost făcut de ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu, la vizita făcută, alături de premierul Marcel Ciolacu, pe lotul Chețani – Câmpia Turzii (aproximativ 16 km) care va lega Tg. Mureș de Cluj-Napoca. Tronsonul lipsă din Autostrada Tg. Mureș – Câmpia Turzii va fi dat în trafic, cel mai probabil în data de 21 decembrie, a anunțat Sorin Grindeanu.

Trebuie avem companii serioase cu așa cum e și această companie, care se înscrie în termenele asumate prin această asociere, ca se înscrie în termenele asumate prin prin contract. Și închei prin a spune probabil joi seara se va da în circulație acest tronson, a declarat ministrul Sorin Grindeanu.

Odată cu această legătură, până în vara viitoare, când va fi terminate centura de sud a Capitalei, la nivel de autostradă, România va avea 245 km de autostradă continuă, de la Tg. Mureș la Holdea (A3–A10-A1).Tot de săptămâna viitoare, conform lui Grindeanu, va fi dat în trafic și lotul 3 al DEX 12, Craiova – Pitești, de la Slatina la Colonești (32 km)

Vineri, sâmbătă, se va da în circulaţie şi un alt tronson, de 32 de km, aproximativ, între Craiova şi Piteşti, drumul expres, a adăugat ministrul Transporturilor în prezența premierului Marcel Ciolacu.

Ce loturi de autostradă se mai deschid în România până la finalul anului și în 2024

Din cei 121,5 km ai drumului Expres Craiova-Pitești (121,5 km), sunt dați în trafic deja aproximativ 40 de km, lotul 2 (Robănești – Slatina). În 2024 este posibil să se circule pe întreaga lungime a Autostrăzii Ford, când turcii de la Ozaltin (lot 1) și UMB (lot 4) vor finaliza lucrările, iar de la Craiova la Constanța se va circula pe drum de mare viteză.

Singura necunoscută la finalului de an rămâne câți kilometri din Autostrada A0 Sud vor fi dați în trafic anul acesta, loturile 1 și 2, construite de turcii de la Alsim Alarko. Lotul 2 (Jilava – Bragadiru, 16,3 km) este practic finalizat și rămâne de aflat dacă și porțiunea din lotul 1, dintre Jilava (DN5) și DN4 va putea fi data în trafic tot în acest an.

Urmează ca pe finalul anului să mai dăm drumul la, eu sper mai mult de 20 km din A0 sud lângă Bucureşti. În primele luni ale anului viitor, că tot vorbim de compania Strabag, se va finaliza probabil şi descărcarea de la Oradea la A3 care iarăşi este extrem de importantă pentru zona respectivă, a mai spus Grindeanu.

În vara lui 2024 ar trebui să se circule de la A1 la A2 pe A0 Sud (circa 50 km), adică și grecii de la Aktor să încheie lucrările pe cei 18 km ai lotului 3.

România a atins în luna septembrie borna de 1.000 de km de autostradă și drum expres odată cu darea în trafic a 13,5 km pe Autostrada Transilvania, între Suplacu de Barcău și Nușfalău, segment construit de turcii de la Nurol. De la finalul lunii noiembrie se circulă și pe aproximativ 10 km din cei 19,5 ai lotului 2 din A0 Nord, lot construit de compania UMB Spedition.

CITIȚI ȘI:

EXCLUSIV | Mesaj-surpriză pentru antreprenorul de pe A0 Sud: „Alarko nu plătește facturile și ajustările de prețuri către subcontractori”

VIDEO | Două dintre cele mai importante orașe din Transilvania, legătura directă pe Autostrada Transilvaniei/ Grindeanu: Bugetul CNAIR s-a dublat

VIDEO | Borna de 1.000 de km de autostradă, atinsă luna viitoare. Sorin Grindeanu: „Sunt în grafic”

Bogdan Pavel
Senior editor Are o experiență de aproape trei decenii în mass media românească, în care a ocupat, pe rând, aproape toate funcțiile într-o mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
FOTO. Ceasul celui mai bogat pasager de pe Titanic a fost vândut la licitaţie pentru...
Locul de basm din România pe care puțini turiști îl știu. Ascunde un mare secret,...
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Bilanț dezastruos pentru ruși, potrivit oficialilor britanici. Pierderile Rusiei în Ucraina se apropie de jumătate...
BREAKING! Anunț de la Buckingham despre starea de sănătate a Regelui Charles. Comunicat oficial emis...
Boala care se răspândește RAPID în lume! Record de îmbolnăviri: experții avertizează populația
Investiţie de 165 de milioane de euro în România. Oraşul unde se va construit un...
O celebră influenceră de pe TikTok a fost împușcată mortal în fața casei sale. Motivul...
Tragedie în stațiunea Mamaia. Un bărbat s-a înecat în mare, chiar în ziua de Florii
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
GABRIELA FIREA, marea lovitură în politică. RĂSTURNARE de situație, chiar înainte de alegeri
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
O celebră influenceră de pe TikTok a fost împușcată mortal în fața casei sale. Motivul...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
”Nu îmi ieșeau bine analizele, eram pe perfuzii” Problemele de sănătate cu care s-a confruntat...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Frații Lumière și Revoluția Cinematografică