VIDEO | Bugetul României intră în ședința coaliției de joi. La ce proiecte nu va renunța Marcel Ciolacu

Publicat: 16/11/2023, 12:35
Actualizat: 16/11/2023, 12:55

Coaliția de guvernare se reunește joi după-amiază, la ora 16.00, cu un punct important pe ordinea de zi: construcția bugetului pe anul viitor. 

Este vorba despre un buget construit de un ministru susținut de PNL, pentru un guvern condus de PSD, și care ar trebui să asigure financiar anul electoral 2024.

Chiar dacă, la nivel declarativ situația ar părea tensionată între PNL și PSD, după recentul schimb de replici în spațiul public între Rareș Bogdan și Marcel Ciolacu, discuția din coaliție va fi una „foarte bine documentă” între premier și liderul PNL. Asta a declarat premierul miercuri seară.

Avem grupuri formate (…) trebuie construim bugetul pe anul viitor și avem două ministere importante: Ministerul Educației, unde avem o promisiune la profesori și trebuie o îndeplinim. Ministerul Sănătății, la care nu mai fie sincope pe anul viitor și nebugetat sistemul public la adevăratul consum. Avem două ministere, Mediului și Agriculturii, în ceea ce privește reforma în administrație, să tăiem zecile de agenții din subordine și să aibă birouri unice de avizare.

Înaintea ședinței de guvern de joi, Ciolacu a anunțat un program care va fi prins în noua lege a bugetului: Masă caldă în școli. Premierul le-a cerut miniștrilor să-și facă ordine în programe.

Rog toți miniștrii să-și prioritizeze proiectele, nu vom renunța la nici un program important. De exemplu, Programul Masă caldă în școli, pe care l-am extins în acest an, trebuie să continue. Și o rog pe doamna ministru al Educației să dimensioneze corect pentru 2024 acest program esențial mai ales pentru copiii din zone vulnerabile.

Tot în bugetul pe anul viitor va fi prins și Muzeul Național de Istorie a Evreilor și al Holocaustului din România. Investiția este prinsă în PNRR însă, cofinanțarea vine de la bugetul de stat, adică aproape 180 milioane de lei, din valoarea totală de 268 milioane lei. Ciolacu a spus joi că muzeul va fi o bijuterie pe Calea Victoriei.

Mă bucur că acest Guvern găsește timp, răbdare și energie, inclusiv pentru investiții culturale mari. Este vorba despre Muzeul Național de Istorie a Evreilor și al Holocaustului din România, proiect inclus în Planul Național de Redresare și Reziliență, cu circa 17 milioane de euro. Sunt convins că este un proiect relevant și că va fi nu doar un reper cultural major, ci și o bijuterie arhitecturală pe care Calea Victoriei din București o va recâștiga. Și, la fel de important, va reprezenta un instrument capabil să susțină efortul de combatere a discriminării și antisemitismului, fenomen tot mai prezent, din păcate, în Europa și în lume.

Rectificarea e tot în aer

Sănătatea și educația sunt prioritățile coaliției în conturarea noului buget. În ceea ce privește sănătatea premisa este una singură: „niciun guvern nu își permite să lase fără bani bolnavii”, au spus surse guvernamentale.

La discuțiile din coaliție vor fi și ministrul Educației Ligia Deca, ministrul Sănătății Alexandru Rafila și Andrei Baciu, șeful CNAS.

Tot surse guvernamentale afirmă că este normal să facem o rectificare, „că e închidere de an”, dar decizia nu a fost luată. „Vedem dacă mai facem. E posibil da sau nu”.

Reamintim că, întrebat, la Craiova, dacă mai face rectificare bugetară anul acesta, premierul Ciolacu a răspuns: „să mi se promulge legea, mai întâi.” Este vorba despre Legea privind unele măsuri fiscal bugetare pentru asigurarea sustenabilității financiare a României pe termen lung, pe care președintele Iohannis a promulgat-o pe 26 octombrie.

CITEȘTE ȘI:

VIDEO | Marcel Ciolacu dă asigurări că taxele românilor nu vor crește: Eu NU vreau taxe noi, ci vreau să-și plătească taxele și cei care nu plătesc

VIDEO | Când vine Guvernul cu rectificarea bugetară? Ciolacu: Când va fi nevoie/ În primul rând să mi se promulge legea de asumare

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
ORDINUL s-a dat deja de la primărie. Se întâmplă în FIECARE NOAPTE, începând cu ora...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
România este paradisul băncilor