VIDEO | Cum se revizuiește măsura plăților cu cash? Marcel Ciolacu: Nimeni nu-și dorește cozi interminabile la bancă

Publicat: 06/11/2023, 12:34
Actualizat: 06/11/2023, 16:12

Subiectul care ține agenda politică este limitarea plăților numerar. După ce a fost adoptată, măsura încă provoacă discuții și analize. Premierul Marcel Ciolacu se întâlnește luni cu reprezentanții din sistemul bancar, iar în zilele următoare cu cei ai IMM-urilor. 

UPDATE 14:06

În contextul dezbaterii privind plățile în numerar, președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, a explicat, la întrebările presei, că tranzacțiile în numerar sunt mai scumpe și pot facilita evaziunea.

„Nu-am destule elemente acuma, dar am văzut dezbaterea publică. În esență, cash-ul e scump. Cash-u are două dezavantaje: unul este faptul că facilitează – nu se cauzează – dar facilitează evaziunea. Sunt mai greu de urmărit tranzacțiile cash, atunci e facilitat comportamentul ilegal. Dar, din nou, nu înseamnă că toată lumea care plătește cash o face ca să încalce legea. Dar dar cei care încalcă legea de obicei plătesc cash sau sunt mai greu de prins dacă plătesc cash. Doi, e și scump pentru societate. Da, cash înseamnă că trebuie să ai aparatele, să ai ATM-uri, să duci bani, să iei bani, să asiguri pază, să-i numeri, toate operațiunile astea sunt scumpe, de asta în toată lumea operațiunile în cash sunt în scădere. Sunt țări în Uniunea Europeană unde aproape nu se mai plătește cash, este mult mai mult mai ieftin pentru societate, și pentru bănci. Costurile astea se duc la clienți, și atunci, ca să-i reduci costurile, reduci plățile cash. Mi se pare inevitabil, și în România plățile cash se vor reduce. Costurile astea, bun, justifică niște comisioane. Dacă aceste comisioanele sunt excesive sau nu pot să vă spun în momentul de față, înțeleg că se uită alte instituții la acest subiect”, a afirmat, luni, Bogdan Chirițoiu, la întrebările presei, în contextul conferinței „Concurența în sectoare cheie”, organizată de instituție.

UPDATE 13:30

Banca Transilvania a decis să amâne, pentru moment, orice creștere a comisioanelor la operațiunile cu numerar. Redăm mai jos comunicatul emis de BT:

Având în vedere informațiile apărute în spațiul public, referitoare la faptul că Banca Transilvania a mărit comisioanele la anumite operațiuni cu numerar, menționăm:

  • BT are printre cele mai mici comisioane la procesarea numerarului, atât în cazul persoanelor fizice, cât și pentru companii.

  • BT are cea mai mare rețea de ATM-uri din România (1.850, din care peste 1.000 sunt amplasate în localități mici și medii, inclusiv din zona rurală), peste 500 de unități (care aproape toate) procesează cash și o rețea de acceptare formată din peste 120.000 de terminale POS.

  • BT a crescut numărul de bancomate și a menținut numărul unităților care operează cash, în condițiile în care multe bănci au decis să limiteze aceste operațiuni, ajungând astfel să proceseze peste 100 de miliarde de lei anual.

  • Între ajustarea comisioanelor aplicate de BT și măsurile fiscale anunțate recent (privind limitarea operațiunilor cu numerar) – nu există nicio legătură. Măsurile BT au fost discutate și analizate intern cu mult timp în urmă, în condițiile în care timp de trei ani nu au existat majorări, iar costurile de procesare pentru numerar și mentenanța aparatelor folosite au crescut constant.

  • Cu toate că tendința în piața bancară și în lumea civilizată, în general, este de a limita operațiunile cu numerar, BT va continua să susțină un ecosistem puternic de gestionare al banilor românilor, menținând în siguranță tranzacțiile în numerar. Astfel, BT va continua investițiile susținute în capacitățile de procesare a numerarului.

Știrea inițială:

Luni, Marcel Ciolacu a spus că este o problemă la micii întreprinzători cu plățile cash. Nu vrem să se adune cozi interminabile la bănci, a declarat premierul, care a lăsat de înțeles că ar putea fi plafoane separate pe grupe de produse.

Este o problemă la micii întreprinzători cu plățile cash, să nu se facă cozi interminabile la bancă. Cred că nimeni nu își dorește acest lucru. De asta vreau să stau de vorbă și cu IMM-urile și cred că (…) pe grupe de produse, adică dacă electrocasnice, lucruri necesare în gospodărie, să nu fie, să nu îngreunăm viața oamenilor.

Drept răspuns la afirmațiile lui Nicolae Ciucă de luni, Ciolacu a declarat că modificare plafoanelor nu este cea mai bună soluție.

Nu e vorba de renunțare, este vorba să nu fie lumea afectată. Nu știu dacă modificarea plafoanelor este cea mai bună soluție.

Președintele PNL a declarat astăzi că una dintre soluții ar fi „revenirea la plafonul de 10 mii de lei, așa cum era înainte”.

Ciolacu a explicat că măsura limitării plaților numerar a fost propusă de specialiștii Ministerului de Finanțe și că nu a putut să o critice „fiindcă nu trebuie să le știe primul ministru pe toate”.

Aceste măsuri au fost propuse de o echipă tehnică de la ANAF. Mi s-ar fi părut jenant ca eu, prim-ministru, să ies și să critic propunerile unor experți de la ANAF. N-a fost o propunere politică. (…) Ministrul de Finanțe a venit și a zis echipa tehnică de la ANAF a venit cu aceste propuneri. În acel moment, în coaliție n-am văzut nicio voce. Știu că știu că s-a creat o emoție foarte mare. N-am fost niciodată genul de om care să las funcționarii sau restul echipei în față și să o găsesc vinovată de aceste măsuri. Vă dați seama că nu am stat noaptea eu să gândesc măsuri de combatere a evaziunii fiscale cum nu este normal, fiindcă nu trebuie să le știe primul ministru pe toate.

CITEȘTE ȘI:

PSD stabilește strategia pentru anul electoral 2024/ Mihai Tudose preia șefia campaniei pentru alegerile europarlamentare

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu: Au SCĂZUT preţurile şi la cozonac, şi la drojdie şi deja ne gândim la sărbătorile de iarnă

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
GALERIE FOTO. Cum arată Cernobîl și Pripiat la 38 de ani de la dezastrul nuclear...
Prețul uriaș cu care a ajuns să se vândă kilogramul de miel în Mega Image...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Indicatorul rutier pe care puțini șoferi îl cunosc. Ce trebuie să faci și unde poate...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Judeţele care se vor dezvolta puternic. Proiectul de infrastructură care va transforma estul României
"Am cheltuit peste 120.000 de euro ca să-mi rotunjesc formele". Cum arată suedeza Natasha după...
Mesajul emoționant pe care l-a ales Narcisa pentru coroana lui Mădălin. Tânăra i-a vizitat mormântul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Schimbarea care urmează pentru MILIOANE de români. Marcel Ciolacu, anunț astăzi, 27 APRILIE: Se va...
Secretul unui pui suculent și delicios. Sfat de aur de la Jamie Oliver
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
"Am cheltuit peste 120.000 de euro ca să-mi rotunjesc formele". Cum arată suedeza Natasha după...
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Război total după lansarea filmului Buzz House! Reacția lui Selly, după acuzațiile grave la adresa...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Ce s-a întâmplat după ce oamenii de știință au declanșat mini-cutremure în laborator