VIDEO | Dan Barna, dezamăgit după întâlnirea cu Klaus Iohannis: Am constatat că suntem într-un blocaj profund / Un nou premier, o nouă guvernare, singura soluție

VIDEO | Dan Barna, dezamăgit după întâlnirea cu Klaus Iohannis: Am constatat că suntem într-un blocaj profund / Un nou premier, o nouă guvernare, singura soluție
VIDEO | Dan Barna, dezamăgit după întâlnirea cu Klaus Iohannis: Am constatat că suntem într-un blocaj profund / Un nou premier, o nouă guvernare, singura soluție / Foto: Screenshot Facebook / USR PLUS
Publicat: 07/09/2021, 17:39
Actualizat: 07/09/2021, 17:48

Dan Barna a făcut primele declarații, după întâlnirea cu președintele Klaus Iohannis, la Cotroceni. „Am constatat că suntem într-un blocaj profund”, a declarat liderul USR PLUS. De asemenea, acesta a spus că singura soluție este un nou premier, cu o guvernare de care „avem atâta nevoie”.

Principalele declarații ale lui Dan Barna

  • Moțiunea de cenzură trebuie să ajungă la vot, acolo PSD poate să voteze în favoarea lui Florin Cîțu. Nu transformați România într-un stat bananier.
  • Vom analiza eventuale soluții. Din păcate ele nu au fost prezentate. Președintele nu și-a asumat rolul de mediator.
  • Președintele a vorbit despre Congresul PNL.
  • Demisiile au fost anunțate ieri seară și depuse la cabinetul premierului, în deplină asumare și responsabilitate. Acest cabinet Florin Cîțu a expirat. Nu are competența necesară să conducă această coaliție. Nu ne jucăm cu demisiile, nu facem bambilici cu demisii depuse și retrase.
  • Sunt depuse olograf, așa cum așteaptă Cîțu, așteptăm să fie procesate, cele 45 de zile au început să curgă.
  • Există foarte mult loc pentru negociere, coaliția poate să continue cu un nou premier.
  • Coaliția poate să numească un nou premier, o guvernare de care avem atâta nevoie.
  • Președintele mi-a spus că va accepta demisiile când vor veni.
  • I-am trimis un mesaj lui Cîțu, nu mi-a răspuns. Am spus că vom merge până la capăt și am făcut acest lucru.
  • Eu am exprimat foarte clar poziția USR PLUS de vot la moțiune, spre ca moțiunea să ajungă la vot și dacă va fi votată doar de USR PLUS, e un drept constituțional, pe care Florin Cîțu, Marcel Ciolacu, echipa câștigătoare, trebuie să-l respecte românilor, pentru că e un drept constituțional. Urmează congrese, un fapt evident, binecunoscut.
  • Oricând poate să existe o nouă discuție, ieșirea din criză înseamnă un nou premier și continuarea acestei coaliții, singura capabilă să conducă România mai departe.
  • Deși mi-aș fi dorit, nu am discutat scenarii posibile. Am constatat cu președintele că situația e una de BLOCAJ PROFUND.
  • Moțiunea e un fapt, e în Parlament.
  • Cunoșteam acest punct de vedere al lui Iohannis, despre moțiunea USR PLUS AUR.
  • Cum am spus, echipa câștigătoare a racolat PSD, Marcel Ciolacu, i-am felicitat, o opțiune bună. Nu sunt foarte multe lucruri de spus.
  • Mă aștept ca acest birou permament să aibă cvorum, să se ia deciziile corecte.
  • Nu am fost în situația de a admite, repet, a fost o întâlnire de care sunt dezamăgit, formală, unde am făcut fotografia prezentului.
  • Nu am discutat despre soluții cu Iohannis.
  • Am fost dezamăgit de întâlnirea formală cu Iohannis. Ne aflăm într-o situație complicată, nu glumesc. Aceasta a fost discuția.

Știrea inițială. Președintele Klaus Iohannis se va întâlni marți, la ora 16:00, cu vicepremierul demisionar Dan Barna, la Palatul Cotroceni, potrivit unor surse politice citate de Agerpres.

Vicepremierul Dan Barna a anunțat luni seara că va merge marți la Cotroceni, pentru discuții cu președintele Klaus Iohannis.

Întâlnirea nu este menționată pe agenda oficială a șefului statului, așa cum s-a întâmplat luni, când l-a convocat pe premierul Florin Cîțu pentru a discuta pe tema crizei guvernamentale.

Cu ce mandat merge la Cotroceni

Copreşedintele USR PLUS, Dan Barna, a declarat că preşedintele Klaus Iohannis nu şi-a îndeplinit rolul de mediator, deşi putea să facă acest lucru.

„Încă de miercuri, în momentul în care s-a declanșat criza, am transmis un mesaj, nu a venit niciun răspuns. Astăzi a venit o invitație de la cabinetul președintelui pentru mâine după-amiază. Voi participa la aceste discuții. Mesajul este unul clar și neechivoc: un nou premier în cel mai scurt timp. Putem continua reformele. Coaliția PNL – USR PLUS – UDMR este singura care poate guverna România. Cu un nou premier, lucrurile se pot închide în câteva zile”, a declarat Dan Barna, după ce a anunțat demisia tuturor miniștrilor USR PLUS.

Miniștrii USR PLUS și-au depus marți demisiile din Guvern. așa cum au anunțat luni, după eșecul ședinței cu numărul trei a Birourilor permanente reunite ale Parlamentului convocată pentru discutarea calendarului moțiunii de cenzură depuse vineri împreună cu AUR împotriva Guvernului Cîțu.

Marți, o a patra ședință a BPR nu a putut avea loc din lipsă de cvorum, iar liderii camerelor au anunțat că vor comunica Guvernului moțiunea de cenzură. Moțiunea de cenzură a URS PLUS și AUR – „Demiterea Guvernului Cîţu, singura şansă a României de a trăi!”  a fost semnată de 122 de parlamentari, în contextul în care USR PLUS are 80 de mandate, iar AUR, 43 de mandate în Parlament. Pentru a trece, moțiunea trebuie să fie votată în plen de 234 de aleși.

Președintele a reacționat, sâmbătă, considerând că „noua alianță creată în aceste zile între USR PLUS și AUR este un afront adus românilor  care, la alegerile parlamentare de anul trecut, au decis prin votul lor drumul pe care trebuie să meargă țara noastră”.

Pe de altă parte, PSD a pregătit și prezentat joi textul propriei moțiuni de cenzură, intitulată „Stop sărăciei, scumpirilor şi penalilor! Jos Guvernul Cîţu!”.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
Cum să evitați epuizarea la locul de muncă: sfaturile utile de la specialiști
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Mesajul cutremurător postat de Mihaela înainte de a se arunca de la etajul 15 al...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Decizie pentru utilizatorii TikTok din ROMÂNIA. Să facă asta este INTERZIS prin lege
Vreme de coșmar. Ține o săptămână
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Mutare de ultim moment a judecătoarei Ancuţa Popoviciu în cazul lui Vlad Pascu! Tatăl lui...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
O teorie bizară spune că în Univers există un singur electron