VIDEO | De ce s-a format actuala coaliție de guvernare? Florin Cîțu: Celelalte alternative erau mult mai dure pentru români. „Vom vedea votul joi”

Publicat: 22/11/2021, 16:49

Președintele Partidului Național Liberal, Florin Cîțu, a declarat luni, după consultările de la Cotroceni care s-au concretizat cu desemnarea lui Nicolae Ciucă pentru a forma un nou Guvern, cu susținerea majorității parlamentare, că actuala coaliție este un compromis, dar nu este necondiționată, iar un vot de încredere ar urma să fie dat în plenul reunit joi.

„Este foarte important și este un moment ca românii să știe de ce am luat aceste decizii în Partidul Național Liberal. Sunt două luni de zile în care nu s-a găsit o majoritate, au fost încercate mai multe formule și am ajuns la acest compromis de a face această coaliție de guvernare. Facem această coaliție de guvernare, pentru că toate celelalate variante sau alternative, dacă nu faceam în acest moment această coaliție erau mult mai dure pentru români”, a declarat președintele PNL.

Florin Cîțu a ținut să dea asigurări românilor că această coaliție nu este una necondiționată. „Voi monitoriza modul în care această coaliție va funcționa și mă vor asigura că interesele românilor nu vor fi niciodată puse sub semnul întrebării sau că stabilitatea economico-financiară a României va fi pusă în pericol”, a spus Cîțu.

Echipa de miniștri a trecut cu majoritate

Întrebat de ce nu s-a supus la vot validarea tuturor propunerilor de titulari de portofolii prin vot nominal, ci a fost vot pe listă, Florin Cîțu a spus că „așa s-a făcut întotdeauna, vot pe listă”.

„A fost supusă la vot echipa de miniștri și ea a trecut cu majoritate. M-am uitat la tot ce s-a întâmplat în această perioadă și bineînțeles că eu cred în continuare că Ministerul Finanțelor e un minister important pentru orice prim-ministru, dar, în același timp, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene – am spus asta de fiecare dată – are un rol foarte important”, a spus Florin Cîțu, care a precizat că Planul Național de Redresare și Reziliență, așa cum a fost negociat, rămâne în picioare.

Referitor la declarațiile Ralucăi Turcan privind cererea demisiei de la conducerea partidului, după rezultatul negocierilor – pierderea unor ministere importante – dar și banii diponibili pentru pensii și salarii, Florin Cîțu a răspuns: „Doamna Raluca Turcan, dacă avea ceva de spus, putea să vină azi la ședința Biroului Politic Național, nu în presă. (…) Este ministrul Muncii, să-și asume dacă nu mai sunt fonduri”.

„Vom vedea susținerea pentru acest Guvern în Parlamentul României. Vom vedea votul joi”, a spus Florin Cîțu, întrebat de voturile negative sau de absența membrilor la ședința în care s-a decis componența listei cu ministrii liberali.

Tot data de joi a fost menționată și de premierul desemnat, Nicolae Ciucă, în timpul declarației de presă de la Palatul Cotroceni, când și-a exprimat speranța ca, „începână de joi, să ne apucăm serios de treabă la nivelul echipei guvernamentale”.

Potrivit unor surse politice, lista de miniștri și programul de guvernare urmează să fie depuse în Parlament, urmând ca, cel mai probabil, candidații la șefia ministerelor să fie audiați miercuri, iar votul în plenul reunit să fie programat pentru joi, 25 noiembrie. Teoretic, Nicolae Ciucă are termen de 10 zile de la desemnare să depună documentele.

Potrivit unor surse citate de G4Media.ro, lista votată de liberali este următoarea:

  • Cătălin Predoiu – Ministerul Justiției
  • Dan Vîlceanu – Ministerul Fondurile Europene
  • Daniel Cadariu (deputat de Suceava, susținut de Gheorghe Flutur) la Ministerul IMM-urilor, Antreprenoriatului și Turismului
  • Florin Roman – Ministerul Digitalizării
  • Lucian Bode – Ministerul de Interne
  • Bogdan Aurescu – Ministerul de Externe
  • Sorin Cîmpeanu – Ministerul Educației
  • Virgil Popescu – Ministerul Energiei

Cinci dintre cei opt miniștri PNL sunt susținuți de președintele Klaus Iohannis: Predoiu, Bode, Aurescu, Cîmpeanu și Popescu. Dan Vâlceanu a fost susținut de Florin Cîțu, care a pledat personal pentru cel considerat mâna sa dreaptă, iar Daniel Cadariu a fost promovat de Gheorghe Flutur, prim-vicepreședintele PNL

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul Zilei de Transilvania”, la finalul anului citeste mai mult