VIDEO | Guvernul a adoptat creșterile salariale pentru personalul din învătâmânt / Majorările au fost convenite cu sindicatele / Care este grila

Publicat: 28/12/2023, 18:55
Actualizat: 28/12/2023, 18:55

Guvern aprobat, în ședința de joi, noile creșteri salariale pentru din învățământ și din alte sectoare bugetare. Conform actului normativ, pentru cadrele didactice din învățământul preuniversitar creșterile sunt între 19,4% și 20,5%.

Creșterea salarială brută medie totală în anul 2024 va fi de aproape 20%, din care o creștere brută medie de aproximativ 13% în ianuarie.

Pentru cadrele didactice din învățământul preuniversitar, creșterile sunt între 19,4% și 20.5%;creșterea salarială brută medie totală în 2024 fiind de aproape 20%, din care vom avea o creștere brută medie de aproape 13% în ianuarie.

Pentru debutanții cu studii superioare de lungă durată, creșterea brută medie totală în anul 2024 este de 19,4% dintre care 12,6% în ianuarie.

Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat că a făcut „tot posibilul pentru a repara inechitățile salariale în ceea ce privește funcțiile didactice de conducere in sistemul de învățământ preuniversitar.

Pentru aceste funcții s-a aplicat principiul conform căruia salariile de bază ale acestor funcții să fie peste nivelul salariilor de bază ale cadrelor didactice calculate cu dirigenție, în vederea eliminării inechităților existente acum.

Astfel, pentru directori și directori adjuncți, față de salariul brut din decembrie 2023, creșterea brută medie totală în 2024 va fi de peste 36%, din care creșterea brută medie în luna ianuarie va fi de 30%.

Pentru universitar, creșterile sunt între 15% și 21% (cea mai mare creștere: lectori peste 21%, urmată de asistent universitar – peste 20%)

Cadrele didactice auxiliare vor beneficia de o creștere salarială brută medie totală în 2024 este de 15.5%, în ianuarie creșterea medie fiind de aproximativ 10%.  

Iar personalul administrativ (nedidactic) va avea o mărire salarială brută medie totală în 2024 va fi de 15%, din care 9% în ianuarie.

Un profesor cu studii superioare de lungă durată, gradul didactic unu și peste 25 de ani vechime, cu sporul de suprasolicitare neuropsihică și dirigenție va avea un venit mediu brut în luna iunie de 11.845 lei.

De exemplu, un profesor cu studii superioare de lungă durată în învățământul preuniversitar, gradul didactic II, cu 15-20 de ani vechime, va beneficia de o creștere a salariului de bază de la 6.947 lei, în decembrie 2023, la 8.296 lei, în iunie 2024.

Un profesor cu studii superioare de lungă durată, gradul didactic unu și peste 25 de ani vechime, cu sporul de suprasolicitare neuropsihică și dirigenție va avea un venit mediu brut în luna iunie de 11.845 lei.

Personalul didactic de predare din învățământul preuniversitar beneficiază de creșteri care se calculează la salariul de bază, precum dirigenție 10%.

De această creștere beneficiază aproximativ 78% din personalul didactic cu gradație de merit, 25%, acordată pentru 16% din totalul personalului didactic, între 7 și 20% creștere salarială pentru predare simultană, de aceasta beneficiind aproximativ 10% din totalul personalului didactic.

Un profesor cu studii superioare de lungă durată, debutant cu mai puțin de un an vechime, va avea o mărire de la 5.398 lei salariu de bază brut în luna decembrie a acestui an la 6.446 lei, în luna iunie 2024. 

Ligia Deca a precizat că aceste creșteri se adaugă majorărilor deja realizate în anul 2023, care înseamnă cam 30% pe medie la nivelul sistemului de învățământ.

Deca a subliniat că aceste grile de salarizare au fost asumate de federațiile sindicale din învățământ și transmise ca atare de către Ministerul Educației sub semnătură către Ministerul Muncii.

CITEȘTE ȘI:

Klaus Iohannis a promulgat legea bugetului de stat și al asigurărilor sociale de stat pe 2024

Negocieri DECISIVE pentru aderarea României! Când intrăm, oficial, în Schengen-ul aerian și maritim? – DECLARAȚII EXCLUSIVE

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Sunt extratereștrii pe K2-18b? Telescopul James Webb a fost îndreptat spre planeta pe care au...
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Localitatea care a dispărut de pe harta României. În 2002 mai avea doar 3 locuitori
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
China aplică strategia "broaştei fierte", acuză comandantul armatei americane din regiunea Indo-Pacific
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Niciun șofer din România NU MAI SCAPĂ. S-a dat ordin la Poliția Română: Desfășurăm FORȚE...
Telefonul te înregistrează tot timpul. Trucul prin care scapi de supraveghere
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Harriet Quimby, prima femeie care a traversat în zbor Canalul Mânecii