VIDEO | Marcel Ciolacu dă asigurări că a inclus în BUGETUL 2024 schema de plafonare pentru energie/ „Există un delay până verifică facturile ANRE-ul”

Publicat: 15/12/2023, 16:26
Actualizat: 15/12/2023, 17:34

Aflat la Caransebeș după o seară complicată la Palatul Victoria, cu ședința de guvern amânată mai bine de 9 ore, dar cu bugetul adoptat, premierul Marcel Ciolacu îi dă asigurări lui Sebastian Burduja, ministrul Energiei, că a inclus în noul proiect de lege al bugetului și banii pentru schema de plafonare pentru energie.

Premierul Marcel Ciolacu dă asigurări că au fost incluși în legea bugetului de stat pe 2024, banii necesari pentru schema de plafonare în energie și că acestea vor „continua”.

Continuă (schema de compensare și plafonare la energie – nr.)…. Reporter: Tocmai înțeleg n-au fost alocați banii din buget pentru această plafonare și compensare. Premier: Când ați înțeles până în 00:00 sau după 0:00?…știți, noi am terminat ședința de Guvern pe la 00:00….e adevărat, la 5:00 eram cu Sorin în avion, a spus Marcel Ciolacu, aluzie la „ziua lungă” de la Palatul Victoria.

Modificările l-a legea bugetului pentru 2024 au fost făcute pe ultima sută de metri, recunoaște premierul. Mai exact „azi-noapte”, atunci când a avut loc ședința de guvern, mai exact la ora 21 și 16 minute.

Potrivit primului-ministru, au fost alocați 1 miliard de lei pentru luna ianuarie în bugetul Ministerului Muncii și Energiei.

Azi-noapte am făcut modificările astfel încât și la Ministerul Energiei și la Ministerul Muncii fie prins în buget câte 1.000.000.000 lei pentru luna ianuarie, ceea ce vine din plată din anul anterior, a spus Ciolacu.

Marcel Ciolacu a mai spus că există și un „delay” la Autoritatea națională de reglementare în domeniul energiei, până ce aceștia verifică facturile, și astfel bugetul a fost suplimentat pentru plata facturilor pe luna decembrie, explică premierul.

„Există un delay până verifică facturile ANRE-ul, dar pe urmă se alimentează contul și este un întreg mecanism”, a conchis liderul PSD.

Avertismentele furnizorilor

Declarațiile premierului vin după ce cei mai mari furnizori din energie, reuniți în Federaţia Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie (ACUE), au solicitat public Guvernului, joi, când avea pe ordinea zi proiectul Legii bugetului pe 2024, să precizeze dacă menține schema de plafonare a prețurilor la energie – așa cum au transmis oficialii, până în martie 2025 – din moment documentul nu includea nicio sumă pentru finanțarea acestor sume, existând „amenințarea iminentă de a fi în imposibilitatea asigurării energiei necesare”.

Solicitarea furnizorilor venea pe fondul întârzerilor pe care le are statul la plata deconturilor pentru furnizori.

ACUE este o federație reprezentativă la nivelul sectorului de activitate energie electrică, petrol, gaze şi minerit energetic, reprezentând interesele unor importante companii din domeniul producerii, distribuţiei, furnizării energiei electrice şi a gazelor naturale şi al serviciilor conexe acestor activităţi. ACUE reprezintă 23 de companii din sectorul energetic, ceea ce însumează un număr total de 22.500 de angajați și o cifră de afaceri anuală de peste 5,5 miliarde de euro. Valoarea totală a investițiilor realizate de membrii ACUE în perioada 2018-2022 s-a ridicat la peste 13,5 miliarde de lei, anunță ACUE.

Conform ACUE, în momentul de față sunt 1,9 miliarde de lei în așteptare la plată la Ministerul Energiei și încă 1,8 miliarde de lei la ANPIS, pentru care nu există surse de finanțare.

De amintit că ACUE transmisese încă de la începutul lunii septembrie, un apel la dialog cu autoritățile, în eventualitatea în care iau în calcul regândirea sau eliminarea actualei scheme de compensare, pentru a găsi împreună cea mai bună variantă, bazată pe realităților pieței, pentru a nu declanșa o nouă explozie a prețurilor.

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat de mai multe ori că susține menținerea schemei până în martie 2025, iar pentru plățile restante s-au găsit unele soluții pentru acoperirea unor sume și încă se mai analizează alte variante, inclusiv de factoring bancar.

CITIȚI ȘI:

VIDEO | România depune cererea de plată 3 din PNRR / Marcel Ciolacu: Vreau să îl laud pe Adrian Câciu/ Vom primi 2,7 miliarde de euro

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Gigi Becali a donat 25.000.000 de euro. Dezvăluirea a venit chiar înainte de Înviere
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Tradiții, obiceiuri şi superstiţii în prima zi de Paște. Ritualuri pentru sănătate și belșug în...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertisment al serviciilor secrete europene: Rusia pregăteşte activ atentate cu bombă sub acoperire, atacuri incendiare...
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
S-a stins marele artist al țării. A murit chiar în Sâmbăta Mare. Drum lin!
Economie în vacanță. Cum eviți capcanele care îți toacă banii în călătorii
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Samuel Colt, inventatorul revolverului. „Oamenii buni din această lume sunt foarte departe de a fi...