VIDEO | PNL, PSD, UDMR și minorități naționale, întâlnire la Parlament. Marcel Ciolacu: „Azi sper să terminăm programul de guvernare”. Ce spune despre PNRR

Publicat: 16/11/2021, 10:30
Actualizat: 16/11/2021, 11:43

Președintele Partidului Social Democrat (PSD), Marcel Ciolacu, a anunțat o întâlnire cu reprezentanții Partidului Național Liberal (PNL), ai Uniunii Democrate Maghiare din România (UDMR) și ai minorităților naționale, pentru a detalia programul de guvernare, iar dacă se va realiza această coaliție, liderul PSD a spus că PNRR va fi „optimizat”.

„La ora 13:00 avem o întâlnire la Parlament, și cu Partidul Național Liberal, și cu UDMR, și cu minoritățile. Continuăm programul de guvernare”, a spus Marcel Ciolacu.

„Astăzi, sper ca împreună cu ceilalţi să terminăm programul de guvernare”, a spus Marcel Ciolacu, ]ntrebat dacă se decide marți un nume de premier.

Referitor la discuţiile de luni seară, de la Guvern, el a fost întrebat dacă i s-a propus să preia funcţia de premier, iar Marcel Ciolacu a afirmat că nu a existat această discuţie.

„Momentan, PSD nu a făcut o nominalizare pentru prim-ministru”

„Vom vedea ce o să rezulte din negocierile politice, după ce terminăm programul de guvernare vom avea negocierile politice”, a spus Marcel Ciolacu, atunci când a fost întrebat dacă partenerii de negocieri merg cu aceeași propunere sau cu nume diferite. El a spus că nu a avut nicio discuție cu președintele Klaus Iohannis.

„Momentan, PSD nu a făcut o nominalizare pentru prim-ministru, dar sunt convins că va face. Sunt ferm convins că colegii mei, PSD va merge cu o propunere de prim-ministru”, a precizat liderul PSD.

În discuțiile de zilele trecute s-a avansat varianta venirii prin rotație în funcția de șef al Guvernului a președinților PNL și PSD, fără a fi decisă o ordine.

Potrivit lui Marcel Ciolacu, la negocieri mai trebuie închis capitolul domeniul Finanţelor, proiecţia bugetară pe anul viitor și domeniul justiției, inclusiv desființarea SIIJ. „Lăsăm specialiștii să găsească soluțiile cele mai bune astfel încât să nu mai avem MCV”.

„O să optimizăm Planul Național de Redresare și Reziliență. Mai mult ca sigur, dacă se va constitui această coaliție de guvernare, vom face o deplasare la Bruxelles, să dicutăm punctual. Deja europarlamentarii, atât de la PSD, cât și de la PNL discută cu reprezentanții de la Uniunea Europeană cu privire la optimizarea PNRR”, a spus Marcel Ciolacu.

La întrebarea privind stabilirea unui prag pentru taxarea marilor averi, liderul PSD a spus că se va discuta acest aspect marți.

Structura mandatelor în Parlament

Pentru a fi învestit, propunerea de Cabinet trebuie să primească 234 de voturi. Dacă negocierile politice sunt de succes și toți aleșii formațiunilor votează pentru acest Guvern, ar fi în total 321 de voturi (PSD, PNL, UDMR, minorități).

Grupuri parlamentare, conform listelor oficiale publicate pe site-urile celor două Camere:

Camera Deputaților:

PSD – 110 membri

PNL – 79 membri

USR – 55 membri

AUR – 30 membri

UDMR – 20 membri

Minorități – 18 membri

Neafiliaţi – 18 membri

Senat:

PSD – 47 membri

PNL – 38 membri

USR – 25 membri

AUR – 13 membri

UDMR – 9 membri

Neafiliaţi – 4 membri

Total grupuri/formațiuni:

PSD – 110+47=157

PNL – 79+38 = 117

USR – 55+25 = 80

AUR – 30+13 = 43

UDMR – 20+9-=29

Minorități – 18

Neafiliați – 18+4 = 22

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul Zilei de Transilvania”, la finalul anului citeste mai mult