Viorel Hrebenciuc, la ieșirea din arest, spune că a fost în „Penitenciarul Coldea”: „Dacă făceam denunțuri, eram demult acasă”

Viorel Hrebenciuc, la ieșirea din arest, spune că a fost în „Penitenciarul Coldea: „Dacă făceam denunțuri, eram demult acasă
Publicat: 20/03/2015, 16:58

Viorel Hrebenciuc a fost scoas azi din arest preventiv și plasat în arest la domiciliu, după ce instanța supremă a decis definitiv, vineri, să înlocuiască măsura preventivă luată în cazul fostului deputat, în dosarul retrocedării ilegale de păduri. La ieșirea din închisoare, Hrebenciuc a spus, în glumă, că a stat în trei penitenciare, printre care și „Penitenciarul Coldea” (n.r. Florian Coldea este șeful adjunct al SRI; numele său a fost readus în atenția publică după ce Elena Udrea a acuzat că dosarul ei penal i se datorează în special lui Florian Coldea).

Hrebenciuc a mai spus, la ieșire, că „nu există niciun prejudiciu” în dosarul retrocedărilor ilegale, pentru că „statul nu a fost prejudiciat în vreun fel”. În privința implicării fiului său, Andrei, în acest dosar, Hrebenciuc a spus că acesta „nu are nicio vină”.

Întrebat de ziariști pe cine a denunțat ca să iasă din penitenciar, Hrebenciuc a răspuns: „Dacă făceam denunțuri, eram demult acasă”.

Ce a decis instanța

Înalta Curte de Casație și Justiție a respins contestația procurorilor DNA și a menținut decizia din 18 martie prin care judecătorul de drepturi și libertăți de la instanța supremă a schimbat măsura arestului preventiv cu arestul la domiciliu în cazul lui Viorel Hrebenciuc.

Decizia de vineri a instanței supreme este definitivă, Viorel Hrebenciuc urmând să plece din Penitenciarul Rahova, unde a stat în arest, la domiciliul său. Hrebenciuc a stat în arest preventiv din 29 octombrie 2014.

Totodată, ICCJ a decis definitiv înlocuirea arestului preventiv cu cel la domiciliu și în cazul lui Gheorghe Paltin Sturdza, Lorand Andras Ordog și Dan Costin Bengescu.

În dosarul retrocedării ilegale de păduri au fost trimiși în judecată fostul deputat Viorel Hrebenciuc, fiul acestuia, Andrei Hrebenciuc, fostul deputat Ioan Adam, senatorul Tudor Chiuariu și alte 13 persoane.

Astfel, sunt judecați Gheorghe Paltin Sturdza, beneficiarul a peste 43.000 de hectare de pădure din județul Bacău, judecătorul Lorand Andras Ordog, de la Tribunalul Covasna, șeful Romsilva, Adam Crăciunescu, judecătoarea Anca Roxana Adam, de la Tribunalul Brașov, soția lui Ioan Adam, Dan Costin Bengescu, Iosif Kadas, Sorin Ion Iacob, Jănică Poenaru, Ioan Gheorghe Varga, Daniel Constantin Călugăr, Ioan Mătășel, Rodica Gabriela Zaharia și Iulian Durlan.

Părți civile în dosar sunt statul român, prin Ministerul Finanțelor, și persoana fizică Alina Suciu.

Potrivit anchetatorilor, Viorel Hrebenciuc, Adam, Sturdza și Bengescu sunt acuzați de constituirea unui grup infracțional prin care urmăreau să obțină venituri prin cumpărare de influență sau folosirea funcțiilor. Dosarul vizează retrocedarea a peste 43.000 de hectare de pădure în județul Bacău, în baza unor decizii ilegale ale unor judecători, cu implicarea unor parlamentari, pentru obținerea ilegală a unor sume mari de bani. Grupul infracțional ar fi folosit inclusiv firme off-shore pentru a ascunde proveniența banilor. Păgubită în acest caz este Romsilva, care a pierdut aproape 304 milioane de euro după ce Sturdza a reușit să intre în posesia celor peste 43.000 de hectare de pădure.

Viorel Hrebenciuc este cercetat în continuare într-un dosar desprins din cel al retrocedărilor, pentru instigarea deputaților Ilie Sârbu și Dan Șova la traficarea influenței și instigare la cumpărare de influență a lui Dan Șova.

În 21 octombrie 2014, Viorel Hrebenciuc și-a dat demisia din Camera Deputaților, după ce DNA a solicitat încuviințarea arestării sale preventive, în dosarul retrocedărilor.

Biroul Permanent al Camerei Deputaților a primit, în 23 ianuarie, demisia din calitatea de deputat a social-democratului Ioan Adam. În 2 februarie, Camera Deputaților a luat act de demisia lui Ioan Adam.

Conducerea PNL a decis, în 23 ianuarie, excluderea din partid a senatorului Tudor Chiuariu, prin procedura radierii, după ce liberalul a fost condamnat în urmă cu un an pentru fapte de corupție, într-un alt dosar, iar procurorii DNA Brașov l-au trimis în judecată în dosarul retrocedării ilegale de păduri.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Patru tineri germani s-au dus până în Austria ca să pună flori la casa lui...
A pierdut la Marriott banii de la cămătari și... De ce a cedat Mititelu Jr.?!...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 30 de ani. Mărturia unui copil de 4...
EXCLUSIV | Adrian Mititelu și-a pulverizat copilul aflat pe patul de spital: „E un escroc!...
Declarațiile SFÂȘIETOARE ale unei vedete: de ce nu a devenit mamă până acum!
Tradiţii, obiceiuri şi superstiţii de Sfântul Gheorghe. Ce să faci astăzi, în ziua Purtătorului de...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Alertă! Cutremur de 6.3 grade pe scara Richter! Unde s-a produs și ce magnitudine a...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Preț în România pentru cel mai interesant SUV din 2024
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul...
A doua Lună a Pământului! NU s-a știut până ACUM de existența ei
NOUĂ LEGE pentru posesorii de mașini din România. Schimbare radicală pentru șoferi
Întrebarea la care Florin Piersic n-a primis răspuns niciodată. A rămas cu o mare durere...
Ce a putut să pună Regina Întunericului în farfuria Iuliei, atunci când ea nu era...
EL e ucigașul Ana-Mariei?! Gravida, găsită îngropată în pădure! Dezvăluiri de ultimă oră
De ce crede Patrick despre Ștefan că este un pârâcios. Rebecca și Roberta au ajuns...
Primele declarații ale Ancăi Dumitra despre sarcină. Actrița nu își mai încape în piele de...
BANCUL ZILEI. Bubulina:- Iar pleci la cârciumă derbedeule, săptămâna viitoare trebuie să plătim și întreținerea!
Test de cultură generală. De ce miros urât câinii uzi?