Vor fi impozitate veniturile Bisericii? Ministrul de Finanțe, pentru Gândul: E o discuție pe care o putem avea la finalul anului, când facem bugetul pe 2016

Publicat: 21/08/2015, 17:52

Discuția despre impozitarea veniturilor Bisericii nu este una nouă și a fost readusă în spațiul public de multe ori după 1989, mai ales în preajma campaniilor electorale. Politicienii s-au ferit să vorbească însă deschis despre o astfel de posibilitate, mai ales că în multe campanii electorale, rolul Bisericii Ortodoxe, spre exemplu, a fost unul important pentru candidații înscriși în bătăliile politice. De aceea, majoritatea mesajele venite dinspre spațiul public au fost de susținere a cultelor religioase, discuția despre impozitarea veniturilor Bisericilor venind mai ales dinspre societatea civilă.

„Asta este o discuție pe care o vom avea eventual la final de an, când facem bugetul pe 2016, dar nu se va discuta acum”, a fost răspunsul ministrului de Finanțe, Eugen Teodorovici, la finalul discuțiilor despre noul Cod Fiscal, când a fost întrebat dacă se poate ajunge la impozitarea veniturilor Bisericii.

Surse guvernamentale au declarat pentru gândul că se poate ajunge la o formulă în care să fie impozitate doar micile venituri ale Bisericii, precum vânzarea de lumânări sau alte produse bisericești, nu și arendele încasate pe suprafețele de pământ deținute. Proiectul, care momentan nu are o susținere majoritară în Guvern, din cauza faptului că se apropie un an electoral, ar presupune însă că fondurile strânse din aceste impozite s-ar reîntoarce de la stat către Biserici pentru proiecte cu caracter social. Ar fi însă un prim pas, prin care anumite acțiuni economice ale Bisericii ar putea să fie impozitate, chiar dacă banii se reîntorc tot către cultele religioase, au declarat pentru gândul surse guvernamentale.

Patriarhia Română și eparhiile sale au declarat anul trecut la Ministerul de Finanțe profituri totale de aproape 7,5 milioane de euro, bani înregistrați în contabilitate ca excedent, pentru că structurile Bisericii Ortodoxe Române sunt entități juridice fără scop patrimonial. Cea mai bănoasă eparhie a BOR este Arhiepiscopia Bucureștilor, cu un profit pe 2014 de 1,67 milioane euro, urmată de Mitropolia Moldovei, Episcopia Sloboziei și Călărașilor și de Arhiepiscopia Timișoarei. Doar două sunt eparhiile care au ieșit pe minus anul trecut: la Craiova s-a raportat o gaură de peste 2,3 milioane de euro, iar la Episcopia Severinului și Strehaiei pierderea a fost de peste 75.000 euro. Nu toate eparhiile BOR și-au depus bilanțurile contabile la Ministerul Finanțelor. De asemenea, nu se găsesc date financiare publice despre entitățile BOR care desfășoară strict activități economice. Spre exemplu, doar Basilica Travel, agenția de pelerinaje a BOR, a raportat un profit de aproximativ 115.000 euro pe 2014.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
INTERDICŢIE pe întreg teritoriul României. E deja în vigoare. Gestul banal de Paște
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Condamnarea pentru viol a lui Harvey Weinstein, anulată de o instanță din New York