VOT sau BOICOT? Doar 5,72% dintre alegători au votat în prima zi a Referendumului pentru familie

Publicat: 07/10/2018, 03:36

Potrivit unui sondaj CURS realizat în perioada 20 septembrie – 1 octombrie, 34% dintre români intenționează să meargă la vot, ceea ce ar fi suficient ca referendumul să fie validat. Având în vedere că 90% dintre cei care au exprimat o părere au spus că vor vota DA, se pare că sunt șanse mari ca noțiunea de familie din Constituție să fie revizuită. Totuși, sondajul are o marjă de eroare de +/- 3%, ceea ce înseamnă că adversarii modificării nu trebuie să-și piardă speranțele: trebuie doar să convingă cât mai mulți alegători să stea acasă.

Urmăriți aici cele mai importante momente ale Referendumului pentru familie și prezența la vot

Ora 22:45

Românii care trăiesc la Londra au stat la coadă la una dintre secții, pentru a putea vota la Referendumul pentru familie. Ambasadorul României în Marea Britanie, Dan Mihalache, a explicat pentru Mediafax, că a luat măsuri și că se va face o analiză să vadă dacă e nevoie pe viitor de noi secții.

„Secția respectivă era în Harrow. Am prezența la vot până la ora 19.00 pe fiecare secție în parte. Mai există în Londra patru secții, unde au fost 250 de oameni. Edinburg – 93, Glasgow – 114, Aberdeen – 37, Birmingham – 500, Bristol – 156. Ambasada a luat toate măsurile organizatorice și logistice necesare pentru desfășurarea votului pentru referendumul în Marea Britanie. Avem 19 secții în UK distribuite teritorial și dacă s-a întâmplat ca într-o secție să existe o afluență mai mare de cetățeni care doresc să își exercite dreptul la vot, asta e viața. Nu avem ce face. Vom face o analiză ulterior și vom vedea dacă nu cumva trebuie să facem mai multe secții în Harrow”, a declarat Dan Mihalache, ambasadorul României în Marea Britanie.

Potrivit datelor oficiale BEC, la o secție din Londra au votat în prima zi de referendum, până la ora 21.00, 2.340 de oameni. Este secția cu cei mai mulți votanți din Diaspora, în condițiile în care participarea, în prima zi a referendumului a fost scăzută în străinătate, fiind înregistrați la vot 45.797 de români. În total, în Marea Britanie, au fost deschise 19 secții.

Ora 22:30

Biroul Electoral Central a anunțat că prezența la vot la ora 21:00, în prima zi a Refendului pentru familie a fost de 5.72%.

Prezența la urne la ora 21:00 a fost de 5,72%

Din totalul de 18.278.496 de votanți înscriți pe listele permanente, în prima zi de referendum au votat 1.046.583 de oameni, reprezentând 5,72% din total.

Prezența cea mea mare a fost în: Bihor (8,67%), Dâmbovița (8,64%), Dolj (7,78%), Mehedinți (7,50%) și Caraș Severin (7,33%).

Cea mai scăzută participare la vot: Harghita (2,22%), Covasna (2,31%), Satu Mare (3,45%), Maramureș (3,71%) și Tulcea (3,93%).

În Capitală au votat, până la ora 21.00, 6,50% dintre alegători.

În Diaspora, și-au exercitat dreptul la vot 45.797 de români, cea mai mare prezență fiind la o secție din Londra – 2.340 de votanți.

Ora 21:00

Secțiile de votare s-au închis pe teritoriul României. Prima zi de referendum s-a încheiat. Votul continuă în Diaspora. Biroul Electoral Central va anunța la ora 22:30 care a fost prezența la vot până la ora 21:00

Secțiile de votare se vor redeschide duminică la ora 7:00, urmând ca referendumul să fie declarat închis duminică seara, la ora 21:00.

Sociolog: Mobilizarea se va face duminică, după slujbă

Dacă rezultatul Referendumului va fi sub pragul necesar, clasa politică va primi o lecție, apreciază sociologul Gelu Duminică, care crede că absenteismul e dovada slabei mobilizări a partidelor. Duminică mai adaugă că nici biserica nu a demonstrat că ar putea fi un agent electoral major.

„Slaba prezență la vot se datorează temei și mobilizării partidelor, care lipsește, a partidelor care sunt mult mai bine structurate și organizate pentru a mobiliza la vot. Este prematur să judecăm mobilizarea electorală pentru Referendum, pentru că mâine (n.r. – duminică) între orele 11 și 14 este vârful. Dacâ mâine la ora 14, avem un prag electoral de 20%, atunci sunt șanse să treacă, pentru că mobilizarea se va face mâine după slujbă în momentul, în care enoriașii vor fi invitați să meargă să voteze”, a declarat pentru Mediafax sociologul.

„Dacă până diseară vor fi 10%, Referendumul are șanse mari. Se pare că nu vor ajunge la 10%.(…) Dacă votul final va fi favorabil, atunci va fi o lecție pentru întreaga societate. Dacă votul va fi sub pragul minim pentru validarea Referendumului, atunci va fi o lecție pentru clasa politică.(…) Poporul român a oferit azi o lecție nu politicienilor, dar mai degrabă inițiatorilor Referendumului, respectiv Coaliția pentru Familie.”

Gelu Duminică mai a remarcat că, până în acest moment, biserica a demonstrat că nu este atât bine organizată pe cât se credea.

„Biserica e considerată un agent electoral major, dar nu e.(…) Faptul că nu a reușit să mobilizeze un număr normal pentru un vot, arată că biserica nu e atât de bine organizată, însă cred că toată presiunea va fi pusă mâine, când vom vedea cu totul o altă mobilizare din partea inițiatorilor”, a mai spus sociologul.

Referendum pentru familie, secție de vot din Timișoara

Ora 20:30

Biroul Electoral Central anunță că prezența la vot până la ora 19:00 a fost de 5,15%.

Prezența la vot la Referendumul pentru familie la ora 19:00 era de 5,15%

Din totalul de 18.278.496 de alegători pe listele permanente au votat sâmbătă, până la ora 19.00, 942.381.

Județele fruntașe sunt: Dâmbovița (7,78%), Bihor (7,61%) și Dolj (6,90%).

Județele cu cea mai slabă prezență: Harghita (2%), Covasna (2,11%), Satu Mare (3%). În Teleorman, prezența la vot a fost de 5,46%.

În Capitală, prezența la vot la ora 19.00 era de 5,88%.

În Diaspora, au votat 36.942 de oameni, cei mai mulți oameni în Valencia – 278.

Elena Băsescu critică soluția constituțională a referendumului

Elena Băsescu consideră că familiile monoparentale nu vor fi mai ocrotite, în urma revizuirii Constituției prin Referendumul pentru familie.

„Nu poate niciodată vreun decident politic, cu mustață sau fără, să ne spună că eu, Anastasia, Sofia și Traian Junior nu formăm o familie, chiar dacă eu sunt necăsătorită. Solutia constituțională găsită nu va rezolva situația,” scrie Elena Băsescu pe Facebook.”Având în vedere că, în codul civil, se vorbește despre faptul că familia are dreptul la ocrotire din partea societății și a statului, iar familiile monoparentale sunt, de cele mai multe ori, cele mai vulnerabile, problematica nu mi se pare deloc lămurită. Ca întotdeauna când am avut ocazia, mi-am exprimat opțiunea pe o temă importantă pentru societate.”

Ora 18:30

Monica Dajbog, purtătorul de cuvânt al MAI, a declarat că în primele 10 ore de la începerea referendumului, au fost înregistrate 29 de sesizări de contravenții și infracțiuni privind votul, iar urma verificărilor, patru nu au fost confirmate.

„Fiecare sesizare a fost verificată cu operativitate pentru a fi dispuse măsurile prevăzute de lege. Până acum, patru sesizări nu au fost confirmate, restul fiind soluționate sau în curs de verificare”, a declarat Monica Dajbog.

Polițiștii efectuează verificări și în cazul sesizărilor privind situațiile de așa-zis turism electoral.

„Până la ora 17:00, și-au exercitat dreptul de vot 447 de persoane aflate în 38 de centre de reținere și arestare preventivă de la nivel național, din cele 513 persoane care au solicitat să voteze prin intermediul urnei speciale. În urma discuțiilor cu președinții birourilor electorale, s-a stabilit ca în 6 centre de reținere și arestare preventivă din județele Arad, Hunedoara, Harghita, Ialomița, Iași și Neamț, procesul de votare să fie continuat mâine”, a mai spus reprezentantul Ministerului de Interne.

Ora 18:15

O angajată a Primăriei Bistreți, județul Dolj, a fost prinsă cu 17 cărți de identitate în mașină, care aveau aplicate autocolantul cu inscripția „votat”. Pe numele femeii s-a întocmit dosar penal pentru fraudă la vot.

Potrivit purtătorului de cuvânt al MAI, Monica Dajbog, polițiștii au fost sesizați că într-o comună din județul Dolj că o angajată a unei primării ar fi strâns mai multe cărți de identitate ale unor cetățeni de localitate și ar fi votat în locul acestora.

Președinte BEJ Dolj, Cristian Nicolae Iliescu, a confirmat pentru Mediafax, că este vorba despre o angajată a Primăriei Bistreți.

„Am aflat de la un comisar de poliție, care mi-a solicitat ridicarea listelor, ceea ce nu e posibil astăzi. Dar da, am aflat și noi despre faptul că o femeie avea asupra ei mai multe cărți de identitate. Înțeleg că se fac cercetări”, a spus Cristian Nicolae Iliescu.

Ora 18:00

Un bărbat din București a încercat să fugă cu 80 de buletine pe care le-a luat de pe o masă din secția de votare, dar a fost prins imediat de jandarmii care păzeau secția.

„O membră a biroului electoral dintr-o secție din București a sesizat faptul că o persoană ar fi luat de pe masă peste 80 de buletine de vot și ar fi încercat să fugă cu ele. Persoana a fost prinsă imediat de jandarmii care asigurau paza secției”, a declarat Monica Dajbog, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne, care a precizat că bărbatului i s-a întocmit dosar penal.

Ora 17:30

Biroul Electoral Central anunță că prezența la vot înregistrată la nivel național până la ora 16:00 era de 3,78%.

Prezența la vot la ora 16:00 era de 3,78%

Din totalul de 18.278.496 de alegători înscriși pe listele permanente, până la ora 16.00, au votat 692.002, adică 3,78%.

Cea mai ridicată prezență la vot a fost în județele: Bihor (5,53%), Dâmbovița (5,35%) și Caraș Severin (4,82%).

Cea mai scăzută prezență, la ora 16.00, a fost în județele: Harghita (1,50%), Covasna (1,62%) și Satu Mare (2,25%).

În București, prezența la vot la ora 16:00 era de 4,42%.

Ora 16:00

Prim-vicepreședintele PNL Raluca Turcan a declarat, sâmbătă, la ieșirea de la urne, că referendumul a fost confiscat pentru a acoperi din neajunsurile care marchează România și se transformă într-un demers inutil. Ea a votat la Sibiu și a fost însoțită la secție de fiul său.

„Am votat din respect față de inițiativa cetățenească și față de ideea consultării populației prin referendum. Din nefericire, însă, referendumul a fost confiscat de infractorii și semi-analfabeții care fac parte din acest Guvern, care au organizat acest referendum cu dorința de a acoperi din neajunsurile care astăzi marchează România, de la pesta porcină până la creșterea prețurilor și scăderea puterii de cumpărare. Ca să nu mai vorbim de încercările disperate de a acoperi dorința de albire a dosarelor și fuga de justiție. Din nefericire, din cauza acestui comportament politic, acest referendum a fost confiscat și se transformă într-un demers inutil,” apreciază Raluca Turcan.

Ora 15:30

Primarul orașului Zimnicea (județul Teleorman) Petrică Pîrvudeclară că a votat sâmbătă pentru familia tradițională, pentru că nu se vede cununând doi bărbați.

„Am votat pentru familia tradițională, cum e firesc. Am fost crescut în credința ortodoxă, normal că am votat pentru uniunea dintre bărbat și femeie, cu toată dragostea. Acest referendum e important și este clar pentru mine: e despre bărbat-femeie. Nu mă văd cu tricolorul sfânt pe piept, cununând doi bărbați. Cum ar fi asta? Domnule sau doamna, sărutați „mireasa”! Cui îi spun să sărute mireasa? Cum aș putea să fac asta? Până acum văd că oamenii au înțeles. Avem prezență ca și în țară, de 3.09%. Azi e zi frumoasă, lumea mai merge la parastas, la biserică, unii fac țuică. Cu ajutorul lui Dumnezeu, eu zic că mâine o să vină oamenii la urne”, crede edilul.

Ora 14:45

Fotbalistul Ciprian Marica și atras criticile suporterilor după ce a postat un mesaj pe pagina de Facebook prin care îi îndeamnă pe cetățeni să meargă la vot și să pună ștampila în dreptul familiei tradiționale.

„Mergeți la vot, trebuie să fim peste șase milioane ca să ne putem păstra familia tradițională! Votează DA!”, a scris Marica.

Ulterior, mai mulți fani l-au taxat pentru postare: „Te credeam mai inteligent”, „Te credeam mai rațional”, „Familia este apărată de Constituție, restul este vrăjeală de la Teleorman.” Marica a fost nevoit să le răspundă.

„Oameni buni, imi pare rău ca dați o tenta politică atunci când comentați această postare. Ceea ce cred eu despre familie e dincolo de orice influență politica, de susținerea unui partid sau altul. Asta cred eu despre familie, asa am fost crescut, asa am fost educat ca si creștin ortodox. Am si eu dreptul la o opțiune, ca fiecare dintre voi, nu am nimic personal cu alegerile altora, nu fortez pe nimeni, ci doar imi exprim public această opțiune in ceea ce privește strict familia și nu văd de ce ar trebui sa ma ascund. Nici nu cred ca această opțiune oprește in vreun fel dezvoltarea altor sectoare. Susțin cu tărie construcția de autostrăzi, sănătatea, educația, sportul, tot ceea ce face bine românilor si României. In rest, va salut si sa auzim de bine!”, a precizat fostul atacant.

Ora 14:30

Biroul Electoral Central a comunicat că, până la ora 13:00, prezența la vot a fost de 2,54%.

Prezența la vot la nivel național la ora 13:00

Din totalul de 18.278.496 persoane aflate pe listele permanente, și-au exercitat dreptul 464.668.

Prezența cea mai mare a fost înregistrată în județele: Bihor (3,66%), Dâmbovița (3,47%), Caraș-Severin (3,38%).

Cea mai slabă prezență la urne: Harghita (1,01%), Covasna (1,12%), Satu Mare (1,47%).

În Capitală, prezența la vot, la ora 13.00, a fost de 2,88%.

Comparativ, în anul 2009, prezența la votul din cadrul referendumului privind parlamentul unicameral și reducerea numărului de parlamentari la 300, la ora 14.00, a fost de 19,62% . În anul 2012, la referedumul de demitere a președintelui de atunci Traian Băsescu, prezența la ora 14.00 era de 21,37%. Spre deosebire de aceste scrutinuri, însă, cel de astăzi este organizat pe parcursul a două zile.

Ora 13:30

Nouă secții de votare din România au înregistrat o prezență la vot de 100% în primele trei ore de la deschiderea secțiilor de votare pentru referendum.

La Școala generală din localitatea Cadea, jud. Bihor, au votat toți cei 932 de oameni aflați pe listă și chiar o persoană în plus, pe listele suplimentare.

Procent de 100% a fost înregistrat și la o secție din localitatea Bisoca, județul Buzău, unde au votat deja toți cei 487 de oameni aflați pe listele electorale.

De asemenea, cei 105 votanți aflați pe lista de la secția deschisă la Căminul Cultural Saciova, din Covasna au votat, deși județul era printre codașe la nivel național, cu o prezență de 0,47% la ora 10.00.

Alte șase secții de votare, cele mai multe din mediul rural, au înregistrat deja voturile tuturor celor de pe listele electorale: secție din Laju (jud.Dolj), Valea Mantei (jud.Prahova), Luminișu (jud.Sălaj), Cralovăț (jud.Timiș), Benești și Pătești (jud.Vâlcea).

Ora 13:00

Toate secțiile de votare din țară s-au deschis și procesul de vot se derulează în condiții normale, anunță Ministerul Afacerilor Interne.

„La situația din Sectorul 3, precizăm că au fost deschise toate secțiile de votare după ce președinții care nu s-au prezentat pentru preluarea secțiilor au fost înlocuiți. Votarea se desfășoară normal,” a declarat Monica Dajbog, purtătorul de cuvânt al MAI. Nu au fost semnalate probleme deosebite și s-au primit 12 sesizări de posibile încălcări ale legii, din care 3 nu s-au confirmat.

La Ploiești, un bărbat s-a plâns că nu a fost lăsat să voteze cu pașaportul, iar în județul Prahova, o persoană a votat de două ori, la două secții diferite.

„Într-o localitate din Prahova, polițiștii efectuează cercetări după ce o persoană a anunțat pe membrii unei secții de votare că a votat de două ori la două secții diferite. Persoana în cauză a spus că a votat de două ori după ce și-a dat seama că prima dată nu a votat cum și-ar fi dorit”, a declarat Monica Dajbog.

În județul Caraș-Severin, polițiștii au amendat un bărbat care venise să voteze beat și înarmat cu un pistol cu bile cu cauciuc.

„Polițistul care făcea parte din dispozitivul de pază al unei secții de votare, a observat un bărbat care avea asupra sa un pistol cu bile de cauciuc și se pregătea să intre în secție. Acesta a fost condus la subunitatea de Poliție, unde s-a stabilit că se afla sub influența băuturilor alcoolice, sens în care a fost sancționat contravențional conform legii privind regimul armelor și munițiilor care interzice purtarea armei sub influența băuturilor”, a declarat purtătorul de cuvânt al MAI, Monica Dajbog.

Ora 12:30

Mihai Sebastian Cergă, membrul USR din secția de votare de la Liceul Jean Monnet din București care a refuzat să dea mâna cu Traian Băsescu a făcut același lucru și cu Liviu Dragnea, când acesta a venit sa voteze. Gestul său a fost imitat și de reprezentantul PNL din comisie și a fost catalogat de președintele PSD drept lipsa celor șapte ani de acasă.

„Am votat pentru ceea ce solicită milioane de români, pentru ceea ce cred eu că ne definește ca societate și națiune. Cred că e important ca românii să vină la vot pentru că ar fi bine să decidem noi ce e bine pentru societatea noastră. Eu cred că trebuie să decidem noi ce e bine pentru noi”, a declarat Liviu Dragnea. Întrebat ce înseamnă familia tradițională, Dragnea a spus: „Înseamnă un bărbat și o femeie care fac copii. Eu am doi pe care îi iubesc foarte mult”.

Chestionat dacă familiile care nu pot face copii sunt familii tradiționale, liderul PSD a spus: „Nu e nicio problemă, pot adopta copii”

„Eu nu resping niciun fel de minoritate, nici măcar minoritatea sexuală. Nu încercați să spuneți că acesta e un vot împotriva unei minoritățor. Trebuie să construim un proiect pentru un parteneriat civil. Cât de curând”, a mai spus liderul PSD.

Ora 12:00

Președintele UDMR Kelemen Hunor nu a putut vota sâmbătă, la Arad, la referendumul pentru redefinirea familiei, pentru că își uitase buletinul la Cluj Napoca, transmite corespondentul Mediafax.

„Voi vota, bineînțeles, nu știu unde, sunt pe drum. Am vrut, sincer, să votez la Arad, dar vineri la aeroport m-am trezit fără buletin, a declarat Kelemen Hunor la Arad, unde participă la manifestările organizate în memoria celor 13 generali, martiri ai Revoluției pașoptiste. „Nu am buletinul la mine, recunosc. Am vrut să votez la Arad, am stabilit că după ce se termină programul mă duc la vot, dar vineri dimineață a trebuit să mă duc la București. Am plecat fără buletin.”

Într-o conferință de presă la Arad, președintele UDMR a declarat că fără participare la vot nu se poate spune că ar exista o democrație.

„Subiectul referendumului nu a putut fi dezbătut rațional înainte și am impresia că și după referendum, mult timp, vom încerca să vindecăm rănile cauzate în această perioadă și această manipulare care a fost din toate părțile. Poziția noastră a fost consecventă și clară, trebuie să participi la referendum, la vot. Democrația înseamnă participare.(…) Cei care boicotează fac un rău imens pe termen mediu și lung ideii de democrație, fiindcă nu poți să spui credibil, astăzi, că nu mergi la vot și boicotezi referendumul și poimâine când vor fi alegeri politice să spui că trebuie să mergi la vot, să participi.”

Kelemen Hunor, președinte UDMR

„Moștenirea noastră comună, trasilvăneană, a arătat, din secolele XVI-XVII, că diferite opțiuni religioase pot trăi în liniște în Europa, iar această moștenire cred că trebuia să fie valabilă și în secolul al XXI-lea. Diferențele există, lucrurile diferinte și în ceea ce privește viața de familie sau orientările sexuale trebuie respectate”, a mai spus liderul UDMR, care crede că referendumul va fi validat, și ar trebui urmat de o dezbatere în Parlament privind parteneriatul civil.

„Sunt convins că se poate reglementa acea instituție prin care cei care nu doresc sau nu pot să încheie căsătoria să aibă instituția reglementată prin lege prin care vor trăi împreună. Așa cum au reglementat multe țări acest parteneriat civil în Europa, într-un mod echilibrat și corect, cred că trebuie să facă și România. Acest pas trebuie făcut. Sper că această stare de tensiune din societatea românească va dispărea”, a subliniat președintele Uniunii.

Ora 11:45

Ministrul Muncii Lia Olguța Vasilescu speră ca pragul pentru validarea referendumului să fie depășit, deoarece numărul semnatarilor inițiativei reprezintă un record pentru România.

„Am votat astăzi cu gândul că se va depăși chiar pragul așteptat, pentru că este după Revoluție, cred, singurul referendum la care s-au pronunțat mai mult de 500.000 de persoane, prin dreptul la inițiativă. Chiar 3 milioane de persoane, ceea ce e o cifră record pentru România. Este un referendum obligatoriu față de altele de până acum, care au fost consultative. Acesta devine o obligație pentru Guvernul României să se preocupe și să facă toate diligențele, astfel încât Constituția să poată fi votată așa cum și-au dorit cei 3 milioane de români”, a spus ministrul Muncii. „Nu știu exact care va fi rezultatul, pot doar să îl intuiesc și sper din toată inima că am votat pentru rezultatul pe care îl așteaptă cei mai mulți dintre români”.

Ora 11:30

Prezența la urne sâmbătă, ora 10:00

Biroul Electoral Central anunță că prezența la vot la ora 10.00, în cadrul referendumului pentru redefinirea familiei, a fost de 0,97%.

Potrivit datelor BEC, din totalul de votanți aflați pe listele permanente, adică 18.278.496, au votat 177.941.

Cea mai mare prezență este în județul Bihor: 1,61%, Dâmbovița – 1,35% și Caraș Severin – 1,35%/.

Cea mai slabă prezență a fost înregistrată, la ora 10.00, în Harghita – 0,34% și Covasna – 0,47%.

În Capitală, prezența la vot a fost de 0,85%.

Ora 11:00

Fostul președinte al României Traian Băsescu a votat la referendum. El a venit la secție împreună cu soția sa și – după ce a introdus buletinul în urnă – a dat mâna cu membrii comisiei. Unul dintre aceștia a preferat să ignore mâna întinsă de Băsescu, continuând să citească dintr-o carte.

„Da, un domn care citea o carte, ce arată că și comisia e politizată. Probabil era un pesedist înrăit. Nu nu m-a deranjat. Prostia nu poate să te deranjeze, poți doar să o compătimești”, a declarat la ieșire fostul președinte. Cel care refuzase să strângă mâna lui Băsescu este membru USR.

Ora 10:00

Doar 10 persoane din cele 1.200 înscrise pe listele secției din Ploiești unde a votat vicepremierul Grațiela Gavrilescu s-au prezentat la urne în primele 3 ore ale referendumului de sâmbătă.

„Să nu uităm că referendumul reprezintă o responsabilitate civică a fiecăruia dintre noi,” a declarat Gavrilescu la ieșire. „În semn de respect și ținând cont că este și un drept constituțional prin care milioane de români au semnat ca acest referendum să aibă loc, eu consider că ar trebui cat mai mulți români să vină astăzi și mâine la vot, să exprime exact în ceea ce cred. Eu vă spun că votul meu a fost clar pentru ca sănătatea acestui popor și a întregii omeniri să continue, așa cum cred că suntem noi creați de la Dumnezeu.”

Ora 9:30

Patriarhul Daniel a votat Școala „Ienăchiță Văcărescu” din Capitală și a declarat că participarea la referendum e o onoare.

„Am votat pentru modificarea în forma pe care a făcut-o Parlamentul României și am menționat faptul că, ținând seama de scopul acestui referendum, participarea la vot este un drept, o onoare și o binecuvântare”, a declarat Patriarhul Daniel, după ce a ieșit din cabina de vot.

Ora 9:00

Premierul Viorica Dăncilă a venit devreme la secția de votare de la Liceul Jean Monnet din București, pentru că va pleca ulterior la un eveniment la Focșani.

„Consider că consultarea cetățenilor este esența democrației,” a declarat Dăncilă la ieșirea din secție. „Este datoria civică a fiecăruia dintre noi să ne exprimăm în legătură cu temele importante pentru societate. Tema familiei este una importantă pentru noi toți. Am votat pentru valorile în care eu cred. Cred că este datoria noastră civică să ne exprimăm punctul de vedere. Această consultare este expresia democrației și cred că fiecare dintre noi avem datoria să ne exprimăm într-un fel s-au altul.”

Nu este clar în ce valori crede Dăncilă, având în vedere că – în martie 2015 – a votat în favoarea Raportului Parlamentului European privind căsătoriile dintre persoanele de același sex.

Mihai Fifor (PSD) – DA, Dan Barna (USR) – boicot

Ministrul Apărării Mihai Fifor a ținut să-și facă publică poziția în favoarea revizuirii Constituției de la primele ore ale dimineții, chiar dacă încă nu plecase de acasă către secția de votare.

„Am să votez astăzi DA, cu toată inima, la referendum. Un vot dat pentru copiii noștri și pentru valorile consfințite de veacuri de poporul român. 6-7 octombrie, mergem la Referendum!”, a scris el pe Facebook.

Tot pe Facebook, dar într-un mesaj mult mai elaborat, și-a anunțat și președintele USR Dan Barna intenția de a boicota referendumul, înșirând motivele pentru care îl consideră un demers inutil.

Ora 8:15

Mitropolitul ArdealuluiÎPS Laurențiua fost printre primii alegători care au votat la referendum în muncipiul Sibiu, imediat după deschiderea secțiilor.

„Îl rog pe bunul Dumnezeu ca să ne lumineze pe toți și să apărăm ceea ce e mai sfânt în viața noastră. Ne-am născut în familie, am crescut în familie și votul acesta democratic este pentru noi și pentru urmașii noștri, pentru copiii noștri și pentru nepoții noștri. Să ne ajute Dumnezeu,” a declarat ÎPS Laurențiu.

IPS Laurențiu, mitropolitul Ardealului, votează la referendum

Ora 8:00

Ca la fiecare alegeri, în mai multe secții de pe teritoriul României, votul nu a putut începe la timp, din cauză că președinții secțiilor nu au venit sau nu au preluat materialele necesare.

„În majoritatea secțiilor de vot, procesul de votare deja a început,” a declarat Monica Dajbog, purtător de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne. „Din informațiile primite până în prezent sunt câteva excepții, din cauza faptului că președinții biroului de votare nu au preluat materialele necesare votării sau nu s-au prezentat la secția de vot. Astfel de situații au fost înregistrate în Sectorul 3 al Capitalei. La o secție dintr-o localitate din Teleorman, urmează să fie desemnat un alt președinte de secție, după ce președintele inițial a anunțat că a avut un deces în familie.”

În timpul campaniei și în ziua de dinaintea referendumului, au fost înregistrate 48 de incidente electorale, majoritatea având legătură cu amplasarea ilegală a unor bannere, afișarea a mijloacelor de propagandă în alte locuri decât cele prevăzute de lege sau distrugerea afișelor electorale. Amenzile aplicate se ridică la suma de 3.500 lei, a mai precizat Monica Dajbog.

Una votăm la Strasbourg, alta la București

Viorica Dăncilă și Maria Grapini au votat PENTRU căsătoriile homosexuale în martie 2015, în plenul Parlamentului de la Strasbourg, dar în România susțin revizuirea Constituției. De altfel, majoritatea europarlamentarilor români au votat la fel. Iată lista completă a celor care nu au avut o problemă să aprobe căsătoriile între persoane de același sex la nivel european: de la PSD Viorica Vasilica Dăncilă, Victor Boștinaru, Andi Cristea, Cătălin Ivan, Dan Nica, Ioan Mircea Pașcu, Daciana Sârbu, Claudia Țapardel și Ciprian Tănăsescu. De la PNL: Cristian Bușoi, Ramona Mănescu, Norica Nicolai și Adina Vălean. De la UNPR: Damian Drăghici și Doru Frunzulică. De la PC: Maria Grapini și Laurențiu Rebega. De la PMP: Siegfried Mureșan și independenții Mircea Diaconu, Monica Macovei și Cristian Preda.

Ora 7:05

Primii alegători din România au venit la referendum.

Tabăra care se opune referendumului acuză folosirea simbolurilor naționale și a Centenarului Marii Uniri de la 1918 pentru manipularea electoratului. „Observați cum căsătoriile dintre persoanele de același sex au devenit o problemă națională,” transmite pe twitter sociologul Orel Beilinson din Israel. „Acum se vorbește de unitate națională, caracterul național și independența națiunii. Persoanele #LGBTQ sunt din nou sacrificate pe altarul #națiunii.”

Ora 7:00

S-au deschis cele18.662 desecții de votare de pe teritoriul național. Nu uitați,cetățenii cu drept de vot care nu se află în localitățile de domiciliu pot vota în orice secție doresc, pe liste suplimentare. Iată, încă o dată, mesajele cele mai puternice ale celor două tabere:

Ora 00:30

Încă o secție de votare din Australia, cea de la Adelaide, a fost deschisă.

Sâmbătă, ora 00:00

S-au deschis secțiile de votare din Brisbane, Canberra, Sydney și Melbourne, Australia.

Vineri, ora 22:00

Jurnalista Alison Mutler, corespondentul Associated Press la București încă din anii ’90, explică foarte clar și succint Referendumul din România.

Vineri, ora 21:00

Referendumul pentru redefinirea familiei a început în Auckland, Noua Zeelandă, unde era deja ora 7:00, anunță Ministerul Afacerilor Externe. A fost deschisă Secția nr.16, cea mai îndepărtată secție de votare organizată în străinătate.

„În ansamblu, votul în străinătate se va desfășura pe durata a 58 de ore. Raportat la fusul orar din România, procesul electoral din străinătate se va încheia luni, 8 octombrie 2018, pe Coasta de Vest a SUA și Canada (secțiile de votare de la Los Angeles, Seattle, San Francisco, Las Vegas, Sacramento, Phoenix și Portland în SUA, respectiv Vancouver în Canada) la ora 07:00, ora României,” precizează MAE.

Pentru Referendumul național pentru revizuirea Constituției din 6 și 7 octombrie 2018, au fost organizate 378 de secții de votare în afara țării. Cele mai multe sunt în Italia (58), Spania (48), Republica Moldova (35), Statele Unite ale Americii (32), Marea Britanie (19), Franța (15), Germania (14).

Lista completă a secțiilor de votare organizate în străinătate este disponibilă AICI.

Autoritatea Electorală Permanentă a anunțat, vineri, că 18.950.674 de cetățeni cu drept de vot figurează în Registrul electoral, cu 1.047 mai puțini față de ultima informare, dată pe 2 octombrie. Dintre numărul total, 672.178 de cetățeni români au domiciliul în străinătate. Numărul total al secțiilor de votare organizate în România este de 18.662.

Referendumul pentru familie se va desfășura pe parcursul a două zile, 6 și 7 octombrie 2018, între orele 7:00 și 21:00, ora locală și va costa 163,712 milioane de lei, potrivit unui anunț al Guvernului.Referendumul va fi validat de Curtea Constituțională, care va decide și la ce bază de calcul se va raporta în decizia de validare.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Starea de sănătate a Prințesei Kate Middleton s-a înrăutățit?! Gestul disperat al Prințului William
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Cât costă sicriul în care a fost depus trupul neînsuflețit al lui Costel Corduneanu. 'Stăpânul...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Filmul exploziei care a devastat, azi noapte, un bloc din Craiova: Țipete de groază și...
Cine este Mihaela, tânăra de 24 de ani care s-a aruncat în gol de la...
De ce trebuie să țină cont seniorii atunci când vine vorba de majorarea pensiilor. Află...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Studiu: Aproape jumătate dintre români preferă să aibă în case între 22 şi 24°C
A fost SPART codul celui mai TEMUT criminal în serie din istoria Americii
Ungaria, SFIDARE TOTALĂ în România. S-a întâmplat chiar acum în TRANSILVANIA
Vica Blochina, în pragul sinuciderii. Ce a făcut fiul ei cu Pițurcă
Ce se întâmplă în aceste momente cu Naomy, personajul controversat și viral de la tv...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO de la priveghi
Tavi Clonda s-a săturat de jignirile din mediul online! Artistul intenționează să îi blocheze pe...
Este sau nu 2 mai 2024 zi liberă legală? Angajații care vor avea parte de...
BANCUL ZILEI. Bulă îşi cumpără un taur viguros. Vine primarul:- Bulă, cât vrei pe el?
Corpul nu vrea de fapt să îmbătrânească, arată prima hartă a mușchilor umani