Votul Comisiei Juridice a SENATULUI referitor la cererea DNA în cazul lui TĂRICEANU a fost AMÂNAT. Liderul ALDE, acuzat că a luat o MITĂ de 800.000 dolari

Redactor:
Ana Petrescu
Votul Comisiei Juridice a SENATULUI referitor la cererea DNA în cazul lui TĂRICEANU a fost AMÂNAT. Liderul ALDE, acuzat că a luat o MITĂ de 800.000 dolari
Membrii Comisiei juridice a Senatului au cerut, marți, conducerii forului legislativ amânarea cu o săptămână a votului privind raportul asupra cererii DNA pentru începerea urmăririi penale în cazul lui Călin Popescu Tăriceanu, pentru comiterea infracțiunii de luare de mită.
„După cum știți, ieri avocatul domnului Tăriceanu a depus note scrise în apărare, un material de consistent. Colegii mei nu au reușit să vadă acest material în totalitate. De asemenea, am primit ieri și astăzi mai multe cereri de studiere a dosarului de către senatori care nu sunt membri ai Comisiei juridice. În consecință, am hotărât să trimitem Biroului Permanent aceste solicitări cu recomandarea de a permite colegilor senatori care nu sunt membri comisiei să poată studia dosarul în cadrul Comisiei juridice după o procedură de confidențialitate pe care o va stabili Comisia și Biroul permanent. De asemenea, vom studia notele trimise în apărare de domnul Tăriceanu. Practic dezbaterea pe fond o vom face săptămâna viitoare, în funcție de ceea ce va decide Biroul permanent. Am cerut Biroului permanent o săptămână”, a declarat președintele Comisiei juridice, Robert Cazanciuc, la finalul ședinței care a început la ora 10:00 și a durat aproximativ 30 de minute.
 
 
Președintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu a anunțat, luni, că a transmis Comisiei juridicea Senatului, notele scrise care vor fi depuse la dosarul său. Liderul ALDE a precizat că notele reprezintă argumente mai detaliate prezentate marțea trecută, când a fost audiat de forul legislativ.
 
„Argumentele pe care le-am avut de prezentat le-am prezentat la Comisie. Acum există numai o trecere în revistă, mai detaliată, a lor. Sigur că trebuie avut în vedere că Parlamentul are dreptul suveran de a decide această acțiune de începere a urmăririi penale și sigur că Parlamentul nu se substituie organelor de cercetare penală, deci Comisia nu este chemată în primul rând să analizeze calitatea probelor prezentate de procuratură, ci Senatul este chemat să decidă mai degrabă asupra oportunității din punct de vedere politic asupra acestei solicitări”, a afirmat Tăriceanu, luni la Parlament.
 
Călin Popescu Tăriceanu a fost audiat, marțea trecută, în Comisia juridică a Senatului. Audierea a durat puțin peste o oră, iar presa nu a avut acces la lucrările forului legislativ.
 
 
La finalul audierii, președintele Senatului a declarat că demersul procurorilor DNA în cazul său are scopul de a îl intimida în lupta pe care a început-o pentru semnalarea gravelor abuzuri comise în România. Liderul ALDE s-a întrebat retoric dacă nu ar fi mai bine ca România să fie condusă de „procurori vânjoși împreună cu ofițeri cu ochi albaștri„.
 
Acesta a spus că votul în plenul Senatului în ceea ce privește solicitarea DNA de încuviințare a urmăririi penale în cazul său trebuie să fie unul „care să demonstreze că legea trebuie să îi apere pe toți cetățenii împotriva abuzurilor„.
 
„Ceea ce se va întâmpla în Parlament în momentul când se va ajunge la votul în ceea ce privește urmărirea penală nu e un vot în legătură cu persoana mea. E unul care să demonstreze că legea trebuie să îi apere pe toți cetățenii împotriva abuzurilor și e dreptul fiecăruia de a avea și a primi respectul cuvenit. În acest sens am discutat cu colegii mei. Sigur au fost și întrebări punctuale care au fost puse”, a explicat Tăriceanu, la finalul audierii de marțea trecută.
 
 
Tăriceanu a adăugat că le-a comunicat colegilor din Comisia juridică a Senatului, la audiere, „că acuzațiile se bazează că hotărârile de Guvern au favorizat o anumită firmă. Le-am spus că ele nu au făcut decât să pună în legalitate lucrurile”.
 
DNA a solicitat Senatului încuviințarea începerii urmăririi penale pe numele lui Călin Popescu Tăriceanu. Procurorii au anunțat că președintele Senatului este acuzat că ar fi primit aproape 800.000 de dolari de la de la reprezentanții unei companii austriece pentru a încheia mai multe acte adiționale la un contract comercial, banii fiind folosiți pentru campania electorală.
 
Potrivit sursei citate, în cauză se derulează anchetă și față de alte persoane pentru complicitate la luare de mită, iar în ceea ce îl privește pe demnitar, actualmente senator, efectuarea urmăririi penale pentru infracțiunea de luare de mită este condiționată de obținerea unui aviz din partea Senatului.
 
Firma la care fac referire procurorii este Fujitsu Siemens Computers, cea de al cărui nume a fost legat și dosarul Microsoft, în care au fost implicați mai mulți demnitari români.
 
În anul 2014, Fujitsu Siemens GmbH Austria a făcut un denunț cu privire la infracțiuni efectuate de angajații români în legătură cu încheierea și derularea contractului pentru licențe Microsoft din 2004 cu Guvernul României.
 
 
Fujitsu Siemens Computers a mai fost implicată în alte cauze penale privind închirierea de licențe Microsoft. În 2016, procurorii l-au acuzat pe fostul șef al Secretariatului General al Guvernului Eugen Bejinariu de abuz în serviciu, pentru că a inițiat și susținut proiectele a două hotărâri de Guvern, prin care s-a aprobat încheierea de licențe între Guvernul României și Fujitsu Siemens Computers GmbH, a unui contract comercial de închiriere de licențe referitor la produsele Microsoft. Atunci s-a invocat, în mod nereal, calitatea Fujitsu Siemens Computers de unic distribuitor pentru aceste produse

 

 

 

 

Inchide