LIVE | Ziua 429 de război. Bombardamente puternice ale trupelor ruse în mai multe orașe din Ucraina / Cel puțin 12 persoane au murit

LIVE | Ziua 429 de război. Bombardamente puternice ale trupelor ruse în mai multe orașe din Ucraina / Cel puțin 12 persoane au murit
Bombardamente în Dnipro, Ucraina / Sursa foto: Twitter
Publicat: 28/04/2023, 07:40
Actualizat: 28/04/2023, 15:06

Ziua 429 de război în Ucraina. Rusia a atacat vineri dimineața mai multe orașe din Ucraina, începând din Kiev până în regiunile centrale și sudice. Cel puțin două persoane au fost ucise, potrivit presei și oficialilor. Capitala Ucrainei, Kiev, a fost zguduită de explozii, iar alarme de raid aerian şi explozii au fost raportate în întreaga ţară.

Cele mai importante evenimente ale zilei

UPDATE 4: Rusia poate finanța războiul din Ucraina încă CEL PUȚIN UN AN, în ciuda sancţiunilor, conform unor informaţii secrete ale SUA

Serviciile de informații americane susțin că Rusia va putea finanța războiul din Ucraina pentru cel puțin încă un an, în ciuda sancțiunilor fără precedent, potrivit unor documente clasificate ale Pentagonului.

Deși unii oligarhi ai Rusiei s-ar putea să nu fie de acord cu războiul Ucraina, având în vedere că sancțiunile Occidentului le-au afectat afacerile, este puțin probabil ca ei să-și retragă sprijinul pentru președintele rus Vladimir Putin, potrivit unei evaluări care pare să dateze de la începutul lunii martie.

„Moscova se bazează pe majorarea taxelor corporative, pe fondul său suveran, pe importurile crescute și pe adaptabilitatea companiilor pentru a atenua presiunilor economice”, se arată într-un fragment din evaluarea catalogată ca fiind top secretă, citată de Washington Post.

(Continuă să citești despre acest subiect aici…)

UPDATE 3: Rusia îi va deporta pe locuitorii regiunilor ucrainene anexate ilegal care nu adoptă cetăţenia rusă

Rusia îi va deporta pe locuitorii celor patru regiuni ucrainene anexate ilegal de Moscova la 30 septembrie 2022 – Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie – dacă aceştia nu adoptă cetăţenia rusă, potrivit unui decret promulgat joi de preşedintele rus, Vladimir Putin, care a vizitat recent pentru a doua oară teritoriile ocupate de armata rusă în Ucraina, transmite EFE.

Aceste persoane trebuie să îşi declare în mod expres disponibilitatea de a primi paşaportul rusesc sau, în caz contrar, de a-şi menţine cetăţenia actuală sau statutul de apatrid. Dacă refuză să jure credinţă Rusiei, atunci vor putea rămâne în cele patru teritorii din estul şi sudul Ucrainei doar până la 1 iulie 2024, potrivit agenţiei Interfax. Ulterior, aceştia vor fi consideraţi cetăţeni străini şi pot fi expulzaţi din ceea ce Kremlinul consideră a fi teritorii ale Federaţiei Ruse, relatează Agerpres.

Armata rusă controlează doar parţial cele patru regiuni, unde nu se ştie câţi oameni mai trăiesc, întrucât milioane de ucraineni au fugit din calea luptelor către Rusia şi în câteva ţări învecinate.

UPDATE 2: Cel puţin 12 morţi după explozii la Kiev şi în alte oraşe din Ucraina

Cel puțin 12 persoane au fost ucise în urma atacurilor cu rachete ruseşti din centrul Ucrainei. Alte trei cadavre au fost scoase dintre dărâmăturile unei clădiri în oraşul Uman. Astfel, numărul total al persoanelor ucise în atacul din Uman se ridică la 10.

„Din nefericire, bilanţul morţilor din Uman a crescut. Salvatorii tocmai au mai scos din dărâmături încă trei cadavre ale unor locuitori morţi din Uman”, a declarat Ihor Klîmenko, ministrul de interne, pe Facebook.

UPDATE 1: Transferurile copiilor ucraineni echivalează cu „genocid” (Consiliul Europei)

Transferurile forţate de copii ucraineni spre Rusia echivalează cu „genocid”, a apreciat joi Consiliul Europei într-o rezoluţie adoptată de Adunarea Parlamentară care reuneşte deputaţi din 46 de ţări, relatează AFP.

„Dovezile documentate ale acestei practici corespund definiţiei internaţionale a genocidului”, a indicat Consiliul Europei într-un comunicat, după votul asupra textului care „cere” repatrierea copiilor.

La 17 martie, Curtea Penală Internaţională (CPI) a emis un mandat de arestare împotriva preşedintelui rus Vladimir Putin pentru aceste deportări. Tribunalul de la Haga a emis, de asemenea, un mandat de arestare pentru Maria Lvova-Belova, comisarul rus pentru copii.

Kievul a estimat la începutul lunii aprilie că peste 16.000 de copii ucraineni au fost „răpiţi” şi duşi în Rusia de la începutul invaziei Ucrainei, pe 24 februarie 2022, iar mulţi ar fi fost duşi în centre de plasament, transmite Agerpres.

SONDAJ: Doi din trei ucraineni refugiați în România nu plătesc pentru locuințele în care stau. Care e situația în alte state
Sursa: MEDIAFAX FOTO

Mai multe orașe din Ucraina, atacate de ruși. O femeie și un copil, uciși la Dnipro

Rusia a atacat vineri dimineața mai multe orașe din Ucraina, începând din Kiev până în regiunile centrale și sudice, iar cel puțin două persoane au fost ucise, potrivit presei și oficialilor. Kievul a fost zguduit de explozii, iar sirene de raid aerian și explozii au fost raportate în întreaga țară.

„O tânără femeie și un copil de trei ani au fost uciși”, a declarat pe Telegram Borys Filatov, primarul orașului central Dnipro. Filatov nu a oferit alte detalii, relatează Reuters.

Imagini pe rețelele de socializare au arătat o clădire de apartamente în flăcări în orașul central Uman.


De asemenea, Kievul a fost zguduit de explozii, iar sirene de raid aerian și explozii au fost raportate în întreaga țară, potrivit Interfax Ucraina și relatărilor de pe canalele de socializare.

Nu sunt detalii deocamdată despre ce a fost atacat în Kiev sau despre pagube și victime. Administrația militară a orașului a declarat că unitățile antiaeriene erau în funcțiune.

Interfax a precizat că au fost raportate explozii după miezul nopții și în Dnipro, Kremenchuk și Poltava, în centrul Ucrainei, și în Mikolaiv, în sud.

Atacurile au loc la o zi după ce Kremlinul a declarat că ar saluta orice ar putea aduce mai aproape sfârșitul conflictului, făcând referire la o convorbire telefonică între președintele chinez Xi Jinping și președintele ucrainean Volodimir Zelenski miercuri.

A fost prima oară când liderii au vorbit de când Rusia a invadat Ucraina în februarie anul trecut, relatează Mediafax.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Avertisment după ce o dansatoare a murit sufocată în timp ce avea relații intime cu...
Acest bărbat a fost dat dispărut în 1998, la vârsta de 19 ani. Ireal unde...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un băiat de 14 ani a murit după ce a răspuns la o provocare și...
De ce a fost eliminată Ștefania Ștefan. Acuzații dure la adresa Pro TV după ultimul...
Cel mai iubit CUPLU și-a spus ADIO! Apropiații lor sunt șocați: „Nu ar fi putut...
"Cam un 4.000 de lei ca să trăieşti decent". Ofertele angajatorilor pentru tineri, la târgurile...
EL l-a ucis pe bărbatul din Crângași! Dezvăluiri de ultimă oră despre crima care a...
„Dacă m-ar înșela..” Anamaria Prodan a răspuns la întrebarea care stă pe buzele tuturor! Cum...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Noua axă a răului? Vladimir Putin şi Xi Jinping şi-au promis să coopereze împotriva SUA...
Tehnologia ULUITOARE care a generat CĂLDURĂ de peste 1.000 grade Celsius
Simona Halep renunță. Decizia luată de marea campioană a României
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news
Virginia, întrebare neașteptată pentru Patrick: „Patrick, îți pare rău că m-ai chemat la camera roșie?”
"Vă rog, ajutați-ne. Ajutor!". Iulia Vântur, mesaj disperat. Ce s-a întâmplat și cum dorește să...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Cristian Șofron, unul dintre copiii-fenomen ai cinematografiei din România, invitat la Altceva cu Adrian Artene
×