UPDATE | Centrala nucleară de la Zaporojie a fost reconectată la rețeaua electrică ucraineană. Autoritățile anunțaseră anterior că centrala fusese deconectată total

UPDATE | Centrala nucleară de la Zaporojie a fost reconectată la rețeaua electrică ucraineană. Autoritățile anunțaseră anterior că centrala fusese deconectată total
Sursa foto: Profimedia
Publicat: 25/08/2022, 19:36
Actualizat: 25/08/2022, 23:03

Centrala atomoelectrică de la Zaporojie, cea mai mare centrală de acest tip de pe continentul european, a fost joi „complet deconectată” de la rețea, după ce liniile de comunicație au fost avariate.

UPDATE: Centrala a fost reconectată la sistemul ucrainean

Linia electrică ce alimentează centrala de la Zaporojie a fost restabilită, a anunțat joi seara Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), potrivit MEDIAFAX.

„Ucraina a informat AIEA că centrala pierduse conectarea cu reţeaua electrică de cel puţin două ori în cursul zilei, dar că în momentul de faţă este din nou operaţională”, a comunicat Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică, precizând că deocamdată nu dispune de informaţii privind cauzele întreruperilor semnalate.

Știrea inițială:

Centrala atomoelectrică de la Zaporojie, cea mai mare centrală de acest tip de pe continentul european, este „complet deconectată” de la rețea, după ce liniile de comunicație au fost avariate.

Anunțul a fost făcut joi de către operatorul ucrainean Energoatom, iar situația vine în contextul în care centrala se află sub controlul forțelor ruse și a fost lovită de mai multe bombardamente.

Astfel, potrivit Energoatom, ultimele două reactoare ale centralei de la Zaporojie au fost oprite după ce mai multe incendii au avariat liniile electrice.

Aceste incendii au izbucnit în gropile de cenușă ale unei termocentrale pe cărbune care se află în apropierea centralei nucleare și care aprovizionează centrala Zaporojie cu energie. Incendiile au afectat liniile electrice care conectează centrala de reţeaua electrică ucraineană, potrivit Agerpres.

„Cele două reactoare ale centralei aflate în funcţiune au fost deconectate de la reţea. În consecinţă, acţiunile agresorilor au provocat o deconectare totală a centralei nucleare Zaporojie de la reţeaua electrică, pentru prima dată în istoria ei”, a anunțat Energoatom pe Telegram.

Sistemele de securitate de la Zaporojie funcționează

Potrivit companiei ucrainene de stat, sistemele de securitate ale centralei nucleare de la Zaporojie funcționează normal în acest moment, iar, în prezent, se încearcă reconectarea unuia dintre reactoare la rețea.

Sistemele de securitate ale centralei funcţionează normal şi în prezent se încearcă reconectarea unuia dintre reactoare la reţeaua electrică, mai afirmă compania ucraineană.

Kievul şi Moscova se acuză reciproc de trei săptămâni de bombardamente asupra acestei centrale, stârnind temeri faţă de un posibil nou Cernobîl. Centrala Zaporojie se află sub controlul trupelor ruse, dar este operată de personal ucrainean.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat recent că este „urgent” ca o „inspecţie” a Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) să aibă loc la centrala nucleară de la Zaporojie, în Ucraina, aflată sub control rusesc şi unde loviturile de care cele două părţi se acuză reciproc s-au înmulţit în ultima vreme.

Ocuparea sitului de către soldaţi ruşi „reprezintă o ameninţare gravă pentru securitatea şi siguranţa acestei facilităţi, care creşte riscurile de accident sau incident nuclear. Este urgent să fie autorizată o inspecţie a AIEA şi să se obţină retragerea tuturor forţelor ruse” din acest sit, a afirmat Stoltenberg în cadrul unei conferinţe de presă.