Declarație oficială: G7 nu va recunoaște niciodată frontierele pe care Rusia încearcă să le modifice cu forța

Declarație oficială: G7 nu va recunoaște niciodată frontierele pe care Rusia încearcă să le modifice cu forța
Miniștrii de Externe din Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia, Regatul Unit al Marii Britanii și Statele Unite ale Americii / Sursa: Facebook - G7
Publicat: 14/05/2022, 17:05

Miniștrii de Externe din Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia, Regatul Unit al Marii Britanii și Statele Unite ale Americii, alături de Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene, s-au reunit sâmbătă, în Germania, iar mesajul de la finalul reuniunii este adresat în principal Federației Ruse, pe care o informează că G7 nu va recunoaște niciodată frontierele pe care vrea să le schimbe prin „operațiunea militară specială” în Ucraina.

„Agresiunea militară rusă asupra Ucrainei este un punct de inflexiune pentru secolul al XXI-lea și are consecințe dramatice mult în afara granițelor Europei. Noi, G7, vrem să facem să fie cât de poate de clar că nu o să stăm deoparte în timp ce unele țări încalcă flagrant regulile internaționale, pe care ne bazăm cu toții pentru pace, prosperitate, securitate și stabilitate”, se arată în comunicatul oficial după reuniunea G7, publicat de guvernul britanic.

Un nou apel pentru încetarea războiului

„Condamnăm, în cei mai fermi termeni posibil, agresiunea nejustificată, neprovocată și ilegală a Rusiei împotriva Ucrainei”, au transmis membrii G7, precizând că Rusia a încălcat evident reglementările internaționale.

Cu această ocazie, miniștrii de Externe din cadrul G7 eu reiterat apelul adresat Rusiei de a pune capăt războiului pe care l-a pornit și să oprească suferința și pierderile de vieți pe care continuă să le provoace, arată comunicatul transmis în cea de-a 80-a zi a „operațiunii militare speciale” în Ucraina.

„Nu vom recunoaște niciodată frontierele pe care Rusia a încercat să le schimbe prin intervenție militară”, indică șefii diplomației într-o declarație difuzată la capătul unei reuniuni de trei zile la Wangels, în nordul Germaniei, conform News.ro, care citează AFP.

„Ne vom menține angajamentul de a susține suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei, inclusiv a Crimeei”, precizează ei.

Potrivit șefie diplomației germane Annalena Baerbock, îi revine Ucrainei sarcina de „a decide ea însăși” care îi este teritoriul.

„Noi vom susține măsurile (…) pe care le va lua Ucraina cu scopul de a garanta libertatea şi pacea în țară”, a spus ea într-o conferință de presă care a încheiat reuniunea, conform sursei citate.

Mesajul pentru China

În plus, în documentul final, cele șapte state semnatare au condamnat „retorica nucleară”, „amenințările iresponsabile de folosire a armelor chimice, biologice sau nucleare” proferate de Rusia

G7 a cerut de asemenea Belarusului „să înceteze să faciliteze intervenţia Rusiei şi să respecte angajamentele internaţionale”.

În urma reuniunii, membrii G7 au promis „să extindă sancţiunile” economice ce vizează Moscova pentru invazia sa a Ucrainei în „sectoare de care Rusia este dependentă” și au solicitat Chinei „să nu submineze” aceste măsuri.

„Solicităm Chinei să nu ajute Rusia în războiul său de agresiune împotriva Ucrainei, să nu submineze sancţiunile impuse Rusiei pentru atacul său asupra suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei, să nu justifice acţiunea Rusiei în Ucraina şi să renunţe să se angajeze în manipularea informaţiilor, dezinformare şi alte mijloace pentru a legitima războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei”, se arată în declaraţia finală, citată de News.ro.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul Zilei de Transilvania”, la finalul anului citeste mai mult