EXCLUSIV| Durerea învinge frica. Scrisoarea tulburătoare a unui tânăr din Rusia: ”Din cauza acțiunilor liderului nostru, niciun ucrainean nu ne va mai spune vreodată «frate»”

EXCLUSIV| Durerea învinge frica. Scrisoarea tulburătoare a unui tânăr din Rusia: ”Din cauza acțiunilor liderului nostru, niciun ucrainean nu ne va mai spune vreodată «frate»”
Sursă foto: Profimedia.ro
Publicat: 03/03/2022, 09:00

„Violența nu este niciodată o opțiune. Războiul nu este o soluție. Toată viața mea am trăit cu ideea că ucrainenii și ucrainencele sunt frații și surorile noastre și nimic nu va schimba asta”, mărturisește Alexei* , un tânăr din Moscova, într-un dialog cu reporterul Gândul.

În discuțiile pe care le-a avut cu jurnaliștii Gândul, Alexei spune că, deși sunt amenințați cu închisoarea și ajung să-și piardă drepturile, mulți dintre ruși se opun războiului. Tânărul îi roagă pe oameni să nu învinovățească poporul rus din cauza politicii lui Vladimir Putin.

„Din păcate, din cauza acțiunilor liderului nostru, niciun ucrainean nu ne va mai spune vreodată «frate». Poporul rus va trebui să înfrunte consecințele unor decizii care nu au fost luate de ei. Din păcate, trebuie să recunosc că nu vorbesc în numele tuturor rușilor. Sunt oameni care gândesc diferit. Nu pot spune dacă sunt o majoritate sau nu, pentru că în zilele noastre este aproape imposibil să găsești o sursă sigură de informații. Majoritatea acestor oameni sunt doar speriați și le este mai ușor să creadă că totul este sub control”, mărturisește tânărul, în discuția cu jurnaliștii Gândul.

De vină este natură umană, deoarece oamenii se simt mai confortabil atunci când au o explicație. Acești oameni sunt supărați și pierduți, și sursele de informații sunt rare. Vă rog să nu-i învinovățiți! Nici măcar nu au destulă libertate pentru a fi responsabili. Toți prietenii mei, toți oamenii din cercul meu îmi împărtășesc ideile. De aceea cred că suntem mulți și împreună putem schimba totul.

„Protestul duce, cel mai probabil, la pierderea locului de muncă”

Alexei descrie atmosfera din Rusia ca fiind una deprimantă și tristă. Tinerii se simt dărâmați și știu că „toate planurile și visurile lor sunt distruse”, spune tânărul.

Înțelegem că oamenii mor chiar acum și se simte ca un război civil pentru că ucrainenii au fost întotdeauna cei mai apropiați nouă. Majoritatea rușilor au rude sau prieteni acolo. De asemenea, înțelegem că în următorii 10-15 ani ne vom lupta și vom purta responsabilitatea acestor vremuri”, mai spune Alexei.

Aud din ce în ce mai mult declarații venite de la oamenii din afara Rusiei. Ne îndeamnă agresiv să protestăm cu violență. Dar acești oameni nu înțeleg ce înseamnă să protestezi în Rusia, ei bine, poate unii dintre ei înțeleg. Vreau doar ca ei să înțeleagă că protestul duce, cel mai probabil, la pierderea locului de muncă, pierderea burselor școlare, traume psihice, pedepse uriașe sau ne putem alege cu plângeri penale și chiar putem ajunge închisoare. Cu toate acestea, protestăm în fiecare zi. Luptăm și ne ducem micile noastre bătălii. Poate că sunt pași mici, invizibili, dar inclusiv că spun aceste lucru, fac parte din mica mea bătălie personală.

”Am vrut ca toată lumea să vadă cât de frumos este pământul meu”

„Vreau să spun că simt că mi-am pierdut țara așa cum o cunoșteam. Țara MEA, pe care o iubesc la nebunie. Mereu mi-am promovat cu mândrie patria. Am vrut ca toată lumea să vadă cât de frumos este pământul meu. Îmi amintesc de anul 2018, când a avut loc Finala Campionatului Mondial de Fotbal. Oameni din toată lumea au venit la Moscova. A fost minunat! Fiecare zi era ca o vacanță. Am împărtășit atât de multe unul cu celălalt. Îmi doresc într-o zi să retrăiesc această atmosferă în Moscova”, mărturisește tânărul originar din Moscova.

Nota redactorului*: Am ales să protejăm identitatea persoanei și să folosim un nume fictiv, deoarece celor mai mulți se tem de consecințele pe care le-ar putea avea mărturiile lor.


Citește și:

EXCLUSIV | Un profesor rus coboară cortina tăcerii. „Oamenii se tem să nu fie urmăriți penal pentru «sprijinirea inamicului». E datoria noastră să punem capăt regimului Putin”

Ina Stoica
Este absolventă a Facultății de Litere-Limbi și Literaturi Străine din București. Are un masterat în domeniul jurnalismului și cel al comunicării mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Boala care se întinde pe tot globul. Jumătate din populație e în pericol
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Epidemie de singurătate printre părinți, dezvăluie un studiu din SUA