EXCLUSIV | Politologul Stelian Tănase: „Putin va fi terminat dacă nu va câștiga războiul. Ori va fi judecat ca Miloșevici la Haga, ori va fi eliminat ca Osama bin Laden”

Publicat: 23/03/2022, 13:53
Actualizat: 23/03/2022, 13:58

Stelian Tănase, profesor de științe politice, afirmă că Vladimir Putin este în prezent cu spatele la zid, iar în cazul în care nu va câștiga războiul „va fi terminat”. Într-o analiză pentru Gândul, politologul precizează că Rusia acționează în prezent ca acum 100 de ani, iar Ucraina nu se va da bătută prea curând.

„Schimbarea la față a lui Putin este o mare surpriză pentru toată lumea. Este la putere de 20 de ani, iar cancelariile occidentale, dar și presa, l-au considerat predictibil. Din această cauză a fost și curtat, s-a plimbat peste tot. Are poze cu cei mai importanți lideri politici din ultimii 20 de ani. Toată lumea l-a considerat omologat. Dintr-o dată, face acest pas, prin atacarea Ucrainei, după ce ocupase și Crimeea. Schimbă complet discursul, care este unul post-adevăr, prin lansarea unor teorii false, cum ar fi denazificarea Ucrainei. Adevărul lui Putin este o ficțiune. Ca atare, marea surpriză a acestui moment este schimbarea de comportament a lui Putin, dincolo de orori”, a declarat Stelian Tănase pentru Gândul.

Profesorul de științe politice consideră că Rusia acționează în prezent într-un mod foarte învechit.

„Putin vrea să plece pe lumea cealaltă cu o Rusie mare”

„Acum este un atac terorist împotriva Ucrainei, este exact ce a făcut Hitler cu Polonia. Nu mă așteptam ca în 2022 să ne întoarcem în timp, în 1939. În primul rând, asta arată că Federația Rusă a rămas înghețată undeva în trecut, este o țară uriașă, dar care nu a progresat. De altfel, și economia ei este una de secolul trecut. Rusia este o țară care se bazează pe agricultură și pe resurse naturale, la care se adaugă și producția de armament. Putin, care este un țar, vrea să mai adune teritorii, ca să le ia resursele. Vrea să refacă URSS-ul, și să plece pe lumea cealaltă cu o Rusie mare, care să înghită mai multe țări. Dar asta nu mai funcționează acum, în acest secol, pentru că dezvoltarea este generată de tehnologie. Putin gândește ca acum 100 de ani, ca într-o țară înapoiată”, explică Tănase.

Politologul consideră că problema cea mai mare pentru noi este să nu vină rușii la gurile Dunării, în sudul Basarabiei.

„O prezență a unor divizii ale armatei ruse aici ne-ar crea mari probleme. Noi, imediat am mărit bugetul Apărării, iar dacă Rusia va veni în zonă, vom mări din nou bugetul, și nu este prea bine, pentru că avem nevoie de bani”.

Cum vede politologul rezistența Ucrainei?

„Mă așteptam ca Ucraina să facă o rezistență mare Rusiei. Ucrainenii sunt foarte încăpățânați, dar și patrioți. Am cunoscut ucraineni, i-am simțit tari. Rusii sunt mai melancoloici, mai plâng câteodată.

Pe de altă parte, vedem totuși că armata Rusiei este nepregătită, este mediocră, și cu tactici din secolul trecut. Chiar dacă va pica Kievul, ucrainenii nu se lasă, vor intra într-un război de gherilă, pe termen lung”, explică Stelian Tănase.

„Cred că cei care îl informează pe Putin i-au spus că invazia nu poate fi un Blitzkrieg”

În ceea ce privește viitorul lui Putin, Stelian Tănase crede că „țarul” de la Moscova „va fi terminat” dacă nu va câștiga războiul din Ucraina.

„Cred că cei care îl informează pe Putin i-au spus că invazia nu poate fi un Blitzkrieg ( război – fulger – n.r.) și va fi o chestiune de lungă durată. Nu va fi un sfârșit al războiului. Ucraineniii se vor duce în păduri, și de acolo vor ieși la atac. Pe de altă parte, Putin este cu spatele la zid. El nu poate să semneze un acord de pace cu Kievul, si apoi să supraviețuiască la Kremlin. El, dacă nu câștigă, este un om pierdut. Serviciile, armata, complexul militar industrial, se vor gândi cum să scape de el. Dacă nu câștigă războiul în care a târât prostește Rusia, trebuie să plece. Și toți cei din jurul lui se vor gândi cum să-l facă să plece. Nu știu în ce formulă va sfârși Putin: judecat la Haga, ca Miloșevici, sau eliminat cu serviciile ca bin Laden. Dacă nu oferă o victorie, va fi terminat”, conchide Stelian Tănase.

Nicolae Oprea
Absolvent al Universității București, Nicolae Oprea și-a început cariera de jurnalist în anul 2004 și a semnat de-a lungul acestor ani în publicații mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Avertismentul lui Donald Tusk. „Ştiu că sună devastator, dar a început o nouă eră: era...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Explozie la rafinăria Petromidia. A fost activat Planul Roșu de Intervenție. Care este cauza incendiului
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Samsung Galaxy A55 și A35 au fost lansate în România. Primele noastre impresii
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Omenirea, speriată cu strategii pentru o nouă pandemie. Ce s-a întâmplat la Geneva
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
"Nu-mi pare rău că sunt la închisoare". Mirel Dragomir nu are remușcări după fapta comisă....
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
Oamenii de știință au descoperit efectul ciudat al sarcinii asupra vârstei biologice