Liderul cecenilor, despre un soldat ucrainean capturat, cu ochii învineţiţi: „A călcat pe o greblă” / „Ei bine, va trece până la nuntă”

Publicat: 30/05/2022, 11:24
Actualizat: 30/05/2022, 13:28

Liderul cecen Ramzan Kadîrov, „mâna dreaptă a lui Putin”, a postat duminică pe canalul lui de Telegram un video în care sunt prezentaţi doi soldaţi ucraineni capturaţi la Severodoneţk, unul dintre ei cu ochii învineţiţi.

Ramzan Kadîrov a explicat în postare, redistribuită pe Twitter de activista ucraineană Oksana Ostapchuk, de ce unul dintre ei pare că a fost bătut, pentru că are ochii învinețiți.

„Asistentul şefului Republicii Cecene, dragul meu frate Apty Alaudinov, a raportat despre grupul blocat de invadatori ucraineni într-una dintre casele din Severodoneţk. După cum vezi, ei au înţeles deja totul şi au devenit mai înţelepţi. Soldaţii reţinuţi ai Forţelor Armate ale Ucrainei Roman Pancenko şi IlIa Maslicenko recunosc că naziştii din «Aidar» şi «Sectorul de Dreata» i-au abandonat în cel mai crucial moment. Nu s-a gândit să se predea, pentru că propaganda ucraineană este plină de poveşti de groază despre atrocităţile luptătorilor ruşi”, a scris Ramzan Kadîrov, potrivit Libertatea.

„Şi în ceea ce priveşte ochii negri, Apty, nu e nimic pentru care să ceri scuze. Ştim cu toţii că prizonierul însuşi şi-a făcut ambele vânătăi din întâmplare, călcând pe o greblă, exact în momentul în care ieşea din clădirea înconjurată. Ei bine, va trece până la nuntă. Principalul lucru este că e viu. Cred că aproape toţi reprezentanţii armatei ucrainene ar prefera vânătăi, în loc de gloanţe”, a scris Ramzan Kadîrov, potrivit Libertatea.

Cum a ajuns Kadîrov atât de puternic

În mod paradoxal, Ramzan Kadîrov este fiul fostului lider al cecenilor, Akhmad, care a luptat împotriva lui Rusiei în primul război cecen, cel dintre 1994 și 1996. Cei doi au schimbat însă tabăra în 1999, la începutul celui de-al doilea război cecen.

Akhmad a fost asasinat în 2003 după ce a câștigat alegerile din Cecenia în urma unui scrutin foarte contestat. În 2007, Putin l-a numit pe fiul acestuia direct lider al Ceceniei, acordându-i pe lângă susținere și finanțarea de care avea nevoie pentru a-și reconstrui țara.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul Zilei de Transilvania”, la finalul anului citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase