LIVE TEXT | Război în Ucraina, ziua 175 – Kievul urmărește să creeze haos în rândul forțelor ruse, spune consilierul lui Volodimir Zelenski / Trei persoane au fost rănite, după ce armata lui Putin a lansat mai multe atacuri în regiunea Odesa / Locuitorii din Lviv, avertizați că urmează o iarnă grea

LIVE TEXT | Război în Ucraina, ziua 175 – Kievul urmărește să creeze haos în rândul forțelor ruse, spune consilierul lui Volodimir Zelenski / Trei persoane au fost rănite, după ce armata lui Putin a lansat mai multe atacuri în regiunea Odesa / Locuitorii din Lviv, avertizați că urmează o iarnă grea
Sursa foto: Mediafax Foto
Publicat: 17/08/2022, 13:00
Actualizat: 17/08/2022, 22:15

Ucraina este angajată într-o contraofensivă menită să creeze „haos în cadrul forțelor ruse”, lovind liniile de aprovizionare ale invadatorilor în teritoriile ocupate, potrivit unui consilier cheie al președintelui Volodimir Zelenski. Mikhailo Podoliak a declarat că ar putea avea loc mai multe atacuri în „următoarele două sau trei luni”, similare cu loviturile misterioase de marți asupra unui nod feroviar și a unei baze aeriene din Crimeea, precum și cu lovitura de săptămâna trecută asupra avioanelor rusești de pe aerodromul Saky din peninsula. Între timp, tentativa rușilor de a pătrunde la nord de Sloviansk a fost zădărnicită, iar în sudul Donețkului se dau noi bătălii, anunță ucrainenii, potrivit CNN. Forțele rusești au încercat să avanseze din nou de la nord de Sloviansk, dar ofensiva lor nu a avut succes și s-au retras, a anunțat armata ucraineană. Bătălia a avut loc în apropiere de Mazanivka, la granița dintre regiunile Donețk și Harkov, o zonă în care au avut loc primele tentative ale rușilor de a pătrunde în zonă, în urmă cu mai bine de 40 de zile, potrivit Statului Major General.

Citește și Românii pot fi „Alături de Ucraina” în campania pentru refugiați organizată de Asociația Medici pentru România în parteneriat cu grupul de presă Gândul

Cele mai importante evenimente ale zilei

UPDATE ora 22.00 Raport: Ucraina a provocat atacurile asupra bazelor militare ruse din Crimeea /Kievul: O contraofensivă ucraineană ar putea începe în curând

Ucraina s-a aflat în spatele a cel puțin trei evenimente recente însoțite de explozii în peninsula Crimeea. Potrivit unui raport al guvernului ucrainean, este vorba despre distrugerile de la baza aeriană Saki, de deflagrația care a spulberat un depozit de muniții în Maiskoe și de incidentul de la aerodromul militar Gvardeiskoe.

Raportul, care a fost distribuit pe plan intern și transmis CNN la adăpostul anonimatului de către un oficial de la Kiev, ​descrie evenimentele de la baza aeriană Saki din Crimeea „drept o pierdere grea și unică” pentru infrastructura militară rusă, în timp ce atacurile ulterioare au făcut dovada capacității militare a Ucrainei de a lovi Crimeea „în mod sistematic”.

UPDATE ora 13:00 – Liderii militarilor ruși sunt „din ce în ce mai îngrijorați” de securitatea Crimeei, spune Ministerul Apărării din Marea Britanie

Liderii militari ruși vor fi probabil „din ce în ce mai îngrijorați” de securitatea în Crimeea după exploziile raportate ieri, afirmă serviciile secrete britanice.

Într-un mesaj postat pe Twitter, Ministerul Apărării (MOD) a declarat că atât autoritățile ruse, cât și cele ucrainene au recunoscut că o groapă de muniție a explodat marți în apropiere de Dzhankoi, în nordul regiunii, și că și calea ferată și stația din apropiere au fost avariate.

Dzhankoi și Gvardeyskoye găzduiesc două aerodromuri militare rusești cheie în Crimeea, conform sursei citate.


UPDATE ora 12:00 – Doi civili, uciși de bombardamentele rusești în Donețk

În regiunea Donețk, aflată în fruntea ofensivei ruse, doi civili au fost uciși și alți șapte au fost răniți în urma bombardamentelor ruse recente asupra mai multor orașe și sate.

Pavlo Kyrylenko, guvernatorul regiunii Donețk din estul Ucrainei, a confirmat informația pe Telegram.

Zona a fost subiectul unor bombardamente puternice în ultimele săptămâni, în timp ce rușii încearcă să facă progrese tactice în regiunea Donbas.

UPDATE ora 11:00 – Primarul orașului Lviv, Andri Sadovi, i-a avertizat pe locuitorii orașului să se pregătească pentru o iarnă grea

Într-un videoclip postat pe conturile sale de socializare, el a spus: „Este posibil să avem o iarnă grea. Este logic – nu poate exista nimic simplu într-o țară care luptă pentru independența sa. Dar trebuie să fim pregătiți pentru orice”.

El a adăugat că autoritățile orașului au lucrat la un plan de acțiune pentru orice situație de urgență „care poate apărea ca urmare a unui atac inamic”.


UPDATE ora 10:00 – Forțele ruse lansează atacuri cu rachete asupra regiunii Odesa. Trei persoane au fost rănite

Forțele ruse au lansat, în timpul nopții, atacuri cu rachete asupra regiunii Odesa.

Serhiy Bratchuk, purtătorul de cuvânt al administrației regionale Odesa, a transmis că forțele ruse au lansat mai multe rachete în regiune, rănind trei persoane, notează The Guardian.

Forțele armate ale Ucrainei au oferit și o actualizare, spunând că rachetele au distrus un centru de recreere și mai multe clădiri private.


UPDATE ora 09:00 – Ucraina urmărește să creeze haos în rândul forțelor ruse, spune consilierul lui Volodimir Zelenski

Ucraina este angajată într-o contraofensivă menită să creeze „haos în cadrul forțelor ruse”, lovind liniile de aprovizionare ale invadatorilor în teritoriile ocupate, potrivit unui consilier cheie al președintelui Volodimir Zelenski.

Mikhailo Podoliak a declarat pentru The Guardian că ar putea avea loc mai multe atacuri în „următoarele două sau trei luni”, similare cu loviturile misterioase de marți asupra unui nod feroviar și a unei baze aeriene din Crimeea, precum și cu lovitura de săptămâna trecută asupra avioanelor rusești de pe aerodromul Saky din peninsula.

Rusia a declarat că un incendiu a declanșat explozii la un depozit de muniții din districtul Dzhankoi din Crimeea – un incident despre care Podoliak a spus că este un memento că „Crimeea ocupată de ruși este despre explozii în depozite și risc mare de moarte pentru invadatori și hoți”.

Ucraina nu și-a revendicat responsabilitatea pentru atacuri. Ei i-au determinat pe turiștii ruși să fugă din Crimeea. Marți au fost cozi în fața gării din capitala regională, Simferopol.

Ministerul Apărării de la Moscova a declarat că se ocupă de cazuri de sabotaj și ia „măsurile necesare” pentru a preveni astfel de episoade în viitor.

UPDATE ora 08:00 – Zelenski le cere ucrainenilor să nu se apropie de obiectele militare ale armatei ruse: Facem totul pentru a forma o arhitectură de securitate militară, politică şi juridică pentru Ucraina

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a transmis că face totul pentru a forma o arhitectură de securitate militară, politică şi juridică pentru Ucraina, care va funcţiona pe termen lung, garantând pacea poporului ucrainean şi a cerut populaţiei să nu se apropie de obiectele militare ale armatei ruse. El a anunţat că armata rusă a continuat bombardamentele absolut absurde şi brutale asupra oraşelor din regiunile Zaporizhzhia şi Dnipropetrovsk – Orikhiv, Nikopol şi că există răniţi şi victime.

”Facem totul pentru a forma o arhitectură de securitate militară, politică şi juridică pentru Ucraina, care va fi reală, eficientă şi va funcţiona pe termen lung, garantând pacea poporului nostru”, a transmis preşedintele ucrainean în mesajul adresat poporului.

El arată că armata rusă a continuat bombardamentele absolut absurde şi brutale asupra oraşelor din regiunile Zaporojie şi Dnipropetrovsk – Orikhiv, Nikopol.

”Din păcate, există răniţi, din păcate, există victime. Continuă bombardamentele asupra Harkovului şi a zonelor de frontieră. Dar toate acestea nu le vor da nimic ocupanţilor şi nu vor frânge rezistenţa noastră”, spune liderul ucrainean.

”Pentru ca sprijinul Ucrainei în lume să nu scadă şi pentru ca statul nostru să se îndrepte spre victorie, nu trebuie să scadă nici propria noastră activitate – activitatea absolut tuturor celor care, într-un fel sau altul, s-au ridicat pentru apărarea statului nostru. Faceţi totul, aşa cum aţi făcut şi până acum, pentru Ucraina. Şi chiar mai mult, deoarece conducerea Rusiei se aşteaptă ca ucrainenii, europenii şi întreaga lume să se plictisească de acest război. Trebuie să facem totul pentru ca nu noi sau prietenii şi partenerii noştri să obosim, ci inamicul nostru. Pentru ca noi să expulzăm ocupanţii din Ucraina, în fiecare zi trebuie să facem din ce în ce mai dificil pentru Rusia să poarte un război – aceasta este sarcina noastră militar-politică numărul unu”, mai spune preşedintele Ucrainei, citat de News.ro.

UPDATE ora 07:00 – Ucrainenii au respins un nou atac al rușilor, în estul țării

Tentativa rușilor de a pătrunde la nord de Sloviansk a fost zădărnicită, iar în sudul Donețkului se dau noi bătălii, anunță ucrainenii, potrivit CNN, citat de Mediafax.

Forțele rusești au încercat să avanseze din nou de la nord de Sloviansk, dar ofensiva lor nu a avut succes și s-au retras, a anunțat armata ucraineană. Bătălia a avut loc în apropiere de Mazanivka, la granița dintre regiunile Donețk și Harkov, o zonă în care au avut loc primele tentative ale rușilor de a pătrunde în zonă, în urmă cu mai bine de 40 de zile, potrivit Statului Major General.

Un alt asalt rusesc în est a eșuat în ciuda sprijinului oferit de avioanele de luptă, a adăugat acesta.

„În apropiere de Ivano-Dariivka, cu sprijinul aviației, inamicul a desfășurat acțiuni de asalt nereușite. Acesta a suferit pierderi și s-a retras”, au mai spus ucrainenii.

Luptele se desfășoară în acel district de mai bine de o lună. Ucrainenii spun că obiectivele rușilor rămân aceleași, aceștia fiind „concentrați pe desfășurarea unor acțiuni active de ofensivă și asalt în direcțiile Kramatorsk, Bakhmut și Avdiivka”, a precizat Statul Major General. Bakhmut și Avdiivka se află la câțiva kilometri de linia frontului de câteva luni, dar rămân în mâinile ucrainenilor.

Ucrainenii spun că încercările rușilor de a avansa în zona Bakhmut au fost respinse. Între timp, rușii par să încerce să străpungă liniile ucrainene în sudul Donețk, între Pavlivka și Novomykhailivka, unde „ostilitățile continuă”, potrivit Statului Major General.

Mai la nord, în regiunea Harkov, aproape 20 de așezări au fost ținta unor atacuri, inclusiv câteva în apropierea graniței cu Rusia.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat este obligat de instanță să-și plătească soția pentru toată munca depusă în casă,...
Ce bilețel a primit o șoferiță din România, pe parbrizul mașinii: 'Ești frumoasă, dar..'
FOTO. Așa arată tânăra care a apărut lângă un milionar și și-a mărit tariful, iar...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Mureș a fost prins de polițiști în timp ce îşi viola fiica
Ce s-a ales de Maria Sharapova. Considerată cândva cea mai frumoasă sportivă din lume, a...
Irina Loghin, luată cu Salvarea!
ANM a actualizat prognoza meteo până în 15 aprilie. Pentru săptămâna viitoare, meteorologii anunţă încălzire,...
"Asta m-a pus pe gânduri cu Virginia. Nu e bine ". Robi, dezvăluiri sincere în...
Cum a sărbătorit Vladimir Putin după ce a câștigat alegerile din Rusia. Liderul de la...
Vedete din România care s-au luat la trântă cu sticlele și au pierdut lupta! Imagini...
Acte auto pe care ești OBLIGAT să le ai în ORIGINAL, în mașină
Noul smartphone de la Google, Pixel 9, vine cu o serie de îmbunătăţiri şi caracteristici...
Ceva NEMAIVĂZUT se întâmplă în interiorul planetei Jupiter! Astronomii sunt șocați
Judecătorii au luat DECIZIA. Cutremur fără precedent în DOSARUL CARACAL
Ștevia poate fi delicioasă. Secretele unei mâncări bune de post
Ce jurat a câștigat prima amuletă din sezonul 13 Chefi la cuțite: „Cineva a vrut...
"Plângea acolo lângă schit". Primele imagini cu Radu Ayan, copilul de 2 ani găsit după...
Nicolae Guță, părere sinceră despre vacanțele exotice. De ce nu a mers cântărețul niciodată în...
Rose Hanbury, presupusa amantă a prințului William, rupe tăcerea pentru prima dată despre infidelitate
BANCUL ZILEI. Bulă și Bubulina dorm. Întins pe tot patul, Bulă sforăie...
Un fizician susține că Universul nu are nevoie de materie întunecată pentru a exista