Un român şi trei ruşi au rămas fără cetăţenia ucraineană / Sunt anchetați pentru contrabandă cu armament în Ucraina

Un român şi trei ruşi au rămas fără cetăţenia ucraineană / Sunt anchetați pentru contrabandă cu armament în Ucraina
Publicat: 09/09/2022, 10:17
Actualizat: 09/09/2022, 10:19

24 de angajați ai Serviciilor Vamale ucrainene au fost concediați, iar patru cetățeni străini, trei ruși și un român, și-au pierdut cetățenia ucraineană, în urma unei anchete vizând influența Federaţiei Ruse asupra activității autorităților vamale ucrainene.

„Este vorba despre oprirea cooperării ilegale a funcționarilor vamali cu cetățeni incluși pe lista contrabandiștilor vizaţi de sancțiuni în conformitate cu decretul prezidențial din 21 aprilie 2021”, conform SBU.

Conform sursei citate, trei persoane din această listă au cetăţenie rusă, iar o persoană are cetăţenie română. SBU a iniţiat, în acest context, procedura de retragere a cetăţeniei ucrainene în cazul persoanelor respective.

Încercau să influențeze funcționarii vamali ucraineni

Preşedintele Volodimir Zelenski a anunţat deja că cele patru persoane au rămas fără cetăţenia ucraineană.

„În ceea ce privește persoanele din lista celor sancționaţi în cazul cărora s-a constatat existenţa unei cetățenii străine – rusă și română – în urma propunerii SBU și în conformitate cu legea, am decis încetarea cetățeniei (încetarea cetăţeniei ucrainene, prin retragere, n.r.) în cazul acestor persoane” – a spus Zelenski, citat de G4Media.

Persoanele anchetate de SBU erau implicate în activități ilegale prin intermediul unor structuri și încercau să influențeze funcționarii vamali ucraineni.

Măsurile vin după ce SBU a făcut 23 de percheziții în cadrul anchetei respective, ridicând arme, muniție și explozibili.

Urmărește cele mai noi informații din a 198-a zi a războiului din Ucraina pe GÂNDUL.RO

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și la săptămânalul 7Est, în anul 2010. Ulterior, citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase