LIVE TEXT | Război în Ucraina, ziua 199: Armata lui Zelenski a eliberat 30 de localităţi din regiunea Harkov / Vladimr Putin a convocat Consiliul de Securitate. Trupele ruse se află într-o situație disperată pe frontul ucrainean din nord-est

LIVE TEXT | Război în Ucraina, ziua 199: Armata lui Zelenski a eliberat 30 de localităţi din regiunea Harkov / Vladimr Putin a convocat Consiliul de Securitate. Trupele ruse se află într-o situație disperată pe frontul ucrainean din nord-est
Soldați ucraineni | Caracter ilustrativ Foto – Profimedia Images
Publicat: 10/09/2022, 15:00
Actualizat: 11/09/2022, 07:16

Ziua 199 de lupte intense în Ucraina. Armata lui Volodimir Zelenski a eliberat 30 de localităţi din regiunea Harkov. Rusia trimite întăriri în regiune pe fondul contraofensivei ucrainene. „Situația centralei nucleare din Zaporojie este din ce în ce mai precară”, afirmă oficialii Agenției Internaționale pentru Energie Atomică.

Citește și Românii pot fi „Alături de Ucraina” în campania pentru refugiați organizată de Asociația Medici pentru România în parteneriat cu grupul de presă Gândul

Cele mai importante evenimente ale zilei

UPDATE ora 22:00 – Oficialii din Moscova vor demisia lui Vladimir Putin! „Opiniile dumneavoastră sunt depăşite şi împiedică dezvoltarea Rusiei”

Deputații din Lomonosovki îi cer președintele rus Vladimir Putin să demisioneze, afirmând că ”totul a mers prost” de la începutul celui de-al doilea mandat al său și sugerează o schimbare de putere de care Rusia are nevoie.

UPDATE ora 15:00 – Recucerirea Kupiansk este confirmată oficial

Contraofensiva începută luni de trupele ucrainene, care a depășit toate așteptările experților, pare să fi provocat un colaps catastrofal al trupelor rusești din regiunea Harkov, care fie sunt distruse sau capturate în luptă, fie se retrag în debandadă, lăsând armament și muniție în urmă.


UPDATE ora 14:00 – Vladimr Putin a convocat Consiliul de Securitate. Trupele ruse se află într-o situație disperată pe frontul ucrainean din nord-est

Pe fondul contraofensivei reușite a Ucrainei în regiunea Harkov și situației grele în care se află armata rusă care riscă să fie încercuită în Izium, Vladimir Putin a convocat, vineri, o întâlnire cu înalți oficiali de securitate națională, potrivit raportului Institutului American pentru Studiul Războiului.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitro Peskov, a declarat că partea rusă nu va comenta „situația din jurul Balaklia și alte evenimente din zona „operațiunilor speciale”.

Ucraina a declanșat o contraofensivă în est și nord-est, eliberând mai multe localități. Rusia încearcă să se regrupeze și să readucă întăriri.

Preşedintele Ucrainei Volodimir Zelenski a anunţat că forţele ucrainene au preluat controlul a peste 30 de localităţi din regiunea Harkov. Preşedintele Ucrainei Volodimir Zelenski a anunţat că forţele ucrainene au preluat controlul a peste 30 de localităţi din regiunea Harkov. Unităţile Poliţiei Naţionale se întorc în localităţile eliberate din regiunea Harkov.

El a mulţumit tuturor forţelor care acţionează în regiunea Harkov.

„Sunt recunoscător tuturor băieţilor şi fetelor, bărbaţilor şi femeilor care luptă pentru Ucraina!”, a conchis el, citat de Adevărul.

UPDATE ora 13:30 – Trupele ucrainene au capturat un nod feroviar, soldații ruși abandonează pozițiile

Oficialii ucraineni au distribuit sâmbătă fotografii care arată trupele ridicând steagul deasupra principalului oraș feroviar care a aprovizionat forțele rusești din nord-estul Ucrainei, în timp ce o prăbușire a frontului rusesc amenința să se transforme într-o debandadă, scrie Reuters.

Un jurnalist Reuters aflat în zona vastă recucerite în ultimele zile de forțele ucrainene, a văzut polițiști ucraineni care patrulau prin orașe și cutii de muniție care zăceau în grămezi pe poziții abandonate de soldații ruși care au fugit.

Ucrainenii au ajuns acum în orașul Kupiansk, unde converg liniile de cale ferată care leagă Rusia de estul Ucrainei, principala rută logistică a Moscovei, ceea ce ar putea duce la căderea în capcană a mii de soldați ruși.

Natalia Popova, consilier al șefului consiliului regional din Harkov, a distribuit pe Facebook fotografii cu trupe care țin un steag ucrainean în fața primăriei din Kupiansk. Un steag rusesc se afla la picioarele lor. „Kupiansk este Ucraina. Glorie forțelor armate ale Ucrainei”, a scris ea.

În Hrakove, unul dintre satele recucerite, jurnaliștii Reuters au văzut vehicule arse care purtau simbolul „Z” al invaziei ruse, precum și mormane de gunoaie și muniție abandonată.

„Bună ziua tuturor, suntem din Rusia”, era scris cu spray pe un zid, scrie Mediafax.

UPDATE ora 10:00 – Ministrul de externe german a sosit la Kiev, a doua vizită în Ucraina de la declanşarea invaziei ruse

Ministrul de externe german Annalena Baerbock a sosit la Kiev, aceasta fiind a doua vizită în Ucraina de la declanşarea invaziei ruse în această ţară, la 24 februarie, transmite sâmbătă dpa, citată de Agerpres.

Prezenţa şefei diplomaţiei germane în această ţară are ca scop să arate că „vom continua să fim alături de Ucraina atât timp cât este nevoie – cu livrarea de arme, dar şi de ajutor umanitar şi financiar”, a declarat sâmbătă Annalena Baerbock, citată într-un comunicat al MAE german.

În afara asistenţei financiare şi militare, Germania intenţionează să ajute Kievul să realizeze operaţiuni de deminare şi „să facă lumină asupra crimelor de război comise, îndeosebi prin trimiterea de experţi, între care şi un procuror”, se mai menţionează în comunicatul citat de AFP.

„Pentru mine, este clar că (preşedintele rus Vladimir) Putin contează pe faptul că suferinţa Ucrainei ne va obosi”, avertizează Baerbock.

Dar Germania, dă ea asigurări, va rămâne alături de ucraineni care „se luptă cu agresiunea rusă, nu doar pentru a-şi apăra dreptul uman la pace şi libertate, ci şi pentru a apăra ordinea păcii noastre europene”.

UPDATE ora 08:00 – Agenția Internațională pentru Energie Atomică: „Situația centralei nucleare din Zaporojie este din ce în ce mai precară”

Organismul de supraveghere nucleară al ONU afirmă că situația de la centrala nucleară Zaporojie este din ce în ce mai precară și că trebuie stabilită imediat o zonă de siguranță în jurul acesteia pentru a preveni un accident nuclear.

Directorul Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, Rafael Mariano Grossi, a declarat că există șanse minime de a restabili linii electrice fiabile în afara amplasamentului către centrală și că operatorul său ucrainean ia în considerare închiderea singurului reactor aflat în funcțiune.

Șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, Rafael Grossi / Sursa foto Profimedia
Șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, Rafael Grossi / Sursa foto Profimedia

UPDATE ora 07:00 – Rusia trimite întăriri în regiunea Harkov pe fondul contraofensivei ucrainene

Rusia a anunțat că trimite întăriri în regiunea Harkov din estul Ucrainei, unde forțele de la Kiev au anunțat victorii ca parte a unei contraofensive mai ample. Presa de stat rusă a difuzat imagini cu coloane de tancuri rusești și artilerie care circulă de-a lungul drumurilor asfaltate.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că forțele sale au eliberat peste 30 de localități în regiunea Harkov și că luptele au continuat în estul Donbasului și în zona de sud.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce înseamnă ca Ucraina să piardă războiul cu Rusia. Trei scenarii
BREAKING NEWS | A murit celebrul transgender Naomi
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
Anunț-îngrijorător despre Kate Middleton, după ce a spus public că are cancer! Starea ei de...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
S-A DECIS PLATA a 3.000 de lei de persoană. Banii intră direct PE CARD înainte...
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Cum vrea să scape ucigașul Mirelei de închisoare? Ireal la ce metodă ar putea să...
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Motivul pentru care doi tineri au ales să se căsătorească în avion
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Heinrich Rudolf Hertz, inventatorul undelor radio. „Nu cred că undele fără fir pe care le-am...