LIVE TEXT | Ziua 266 de război. Volodimir Zelenski: Rusiei i se vorbeşte despre pace, ea răspunde cu rachete / Declaraţia finală a Summit-ului G20 critică războiul lansat de Rusia contra Ucrainei

LIVE TEXT | Ziua 266 de război. Volodimir Zelenski: Rusiei i se vorbeşte despre pace, ea răspunde cu rachete / Declaraţia finală a Summit-ului G20 critică războiul lansat de Rusia contra Ucrainei
Volodimir Zelenski
Publicat: 16/11/2022, 14:50
Actualizat: 16/11/2022, 14:58

Rusiei i se vorbeşte despre pace, dar răspunde cu rachete. I se vorbeşte despre crizele globale pe care Rusia le-a provocat, iar ca răspuns lansează drone iraniene, a afirmat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, în cel mai recent mesaj postat pe reţelele de socializare.

Cele mai importante evenimente ale zilei

UPDATE ora 15:00 – Germania respinge instituirea unei zone de interdicție aeriană: Ar reprezenta o amenințare de confruntare directă între Rusia și NATO

Instituirea unei zone de interdicție aeriană ar reprezenta o amenințare de confruntare directă între Rusia și NATO, a declarat un purtător de cuvânt al guvernului german, după ce marți, în Polonia, în apropierea graniței cu Ucraina, explozia unei rachete a provocat moartea a două persoane, relatează Reuters, citată de G4Media.

Purtătorul de cuvânt a respins această afirmație și a declarat: „Împreună cu toți aliații noștri, suntem de acord că dorim să evităm o nouă escaladare a acestui război în Ucraina”.

Berlinul va oferi sprijin apărării aeriene poloneze, a declarat miercuri un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării în cadrul unei conferințe de presă obișnuite.

UPDATE ora 13:00 – Ucraina susține că mercenarul Wagner Evgheni Nujin, ucis cu barosul de colegii săi, a fost de acord în mod voluntar să participe la schimbul de prizonieri cu Rusia

Fostul prizonier și mercenar Wagner Evgheni Nujin, ucis cu brutalitate pentru „trădare”, a acceptat de bunăvoie să se întoarcă în Rusia în cadrul unui schimb de prizonieri, a declarat consilierul prezidențial Mihailo Podoliak, citat de meduza.io.

Potrivit acestuia, Nujin a trecut prin procedura oficială de schimb de prizonieri de război: „Avem o abordare foarte simplă. Un soldat capturat poate semna o renunțare voluntară la procedura de schimb”, a explicat Podoliak, scrie G4Media.

UPDATE ora 10:00 – Declaraţia liderilor G20: Deplângem în termenii cei mai fermi agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei

Liderii G20 au emis o declaraţie comună, afirmând că este esenţial să se respecte dreptul internaţional şi sistemul multilateral care protejează pacea, la încheierea summitului de la Bali.

Liderii G20 au declarat că „deplâng în termenii cei mai fermi agresiunea rusă împotriva Ucrainei”.

Nu este clar dacă această declaraţie oficială a fost agreată de toţi membrii, dar, având în vedere că Rusia este membră a G20, pare puţin probabil, notează The Guardian.

În declaraţia oficială se spune că majoritatea membrilor au condamnat războiul, dar „au existat şi alte opinii”, scrie Mediafax.

În mod normal, un comunicat comun al G20 ar trebui să fie aprobat de toate părţile, dar, având în vedere că un acord părea puţin probabil, gazda summitului – Indonezia – a făcut presiuni pentru o declaraţie a liderilor.

În declaraţie se mai spune că băncile centrale ale membrilor vor continua să calibreze în mod corespunzător ritmul de înăsprire a politicii monetare.

UPDATE ora 09.20 – Deputaţii cehi au adoptat o rezoluţie care califică drept ‘terorist’ actualul regim din Rusia

Camera inferioară a parlamentului ceh a aprobat marţi o rezoluţie care desemnează ”actualul regim din Rusia drept terorist”, condamnă atacurile asupra infrastructurii Ucrainei şi refuză să recunoască anexarea de către Rusia a unor regiuni din sudul şi estul Ucrainei, transmite Reuters.

Agenţia de presă CTK a relatat că 129 dintre cei 156 de deputaţi cehi prezenţi au sprijinit rezoluţia.

Preşedintele Radei (parlamentul ucrainean), Ruslan Stefanciuk, a mulţumit legislativului ceh după vot.

Republica Cehă este un susţinător puternic al Ucrainei în lupta acesteia contra invaziei ruse, începute în 24 februarie, scrie Agerpres.

UPDATE ora 09:00 – Directorul CIA, Bill Burns, întâlnire la Kiev cu preşedintele Zelenski

Directorul CIA Bill Burns se află în capitala ucraineană pentru a se întâlni cu preşedintele Volodimir Zelenski şi cu omologii săi din serviciile de informaţii, declară un oficial american, miercuri dimineaţa.

Vizita lui Bill Burns are loc după întâlnirea de luni în Turcia cu omologul său din serviciile de informaţii ruse, Serghei Narîşkin – şi este a doua vizită în mai puţin de o lună în Kiev.

Oficialul american, declară, citat de publicaţia The Guardian, că Burns „a discutat despre avertismentul pe care l-a transmis şefului SVR al Rusiei de a nu folosi arme nucleare şi a întărit angajamentul SUA de a oferi sprijin Ucrainei în lupta sa împotriva agresiunii ruseşti”, scrie Mediafax.

UPDATE ora 08:00 – Volodimir Zelenski: Rusiei i se vorbeşte despre pace, ea răspunde cu rachete

Rusiei i se vorbeşte despre pace, dar răspunde cu rachete. I se vorbeşte despre crizele globale pe care Rusia le-a provocat, iar ca răspuns lansează drone iraniene, a afirmat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, în cel mai recent mesaj postat pe reţelele de socializare.

”Inamicul a lansat un alt atac masiv cu rachete asupra ţării noastre. În total, 90 de rachete. Sistemul energetic, întreprinderile şi clădirile rezidenţiale au fost avariate (…) Rusiei i se vorbeşte despre pace, dar, ca răspuns, lansează rachete. I se vorbeşte despre crizele globale pe care Rusia le-a provocat, iar ca răspuns lansează drone iraniene. I se oferă zece puncte pentru a pune capăt războiului, iar aceasta lansează zece rachete pentru fiecare punct despre pace”, a afirmat Zelenski în ultimul mesaj video postat pe reţelele de socializare, citat de News.ro.

Citește cele mai recente evoluții ale războiului din Ucraina:

Ziua 265 de război. Volodimir Zelenski îndeamnă G20 să adopte planul Ucrainei pentru restabilirea păcii: „Sunt convins că acum este momentul în care războiul Rusiei trebuie și poate fi oprit”

Ziua 264 de război. Volodimir Zelenski acuză Rusia de crime de război în Herson: Armata lui Vladimir Putin a lăsat în urmă atrocități / Confuzie cu privire la internarea lui Serghei Lavrov în spital

Ziua 263 de război. Rușii au lăsat prăpăd în Herson: Trupele lui Vladimir Putin au distrus toată infrastructura critică. Nu există apă caldă și nici curent. În schimb, oamenii continuă să celebreze eliberarea orașului 

Ziua 262 de război: Noi avarii la barajul de pe Nipru din apropierea oraşului Herson (imagini din satelit) / Rușii au ales o nouă capitală pentru Regiunea Herson

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără care a crezut că este mahmură a ajuns până la urmă la spital...
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Tradiții și obiceiuri de Vinerea Mare. Ce nu trebuie să faci în data de 3...
A crezut că a BĂUT peste măsură și a ajuns la spital. Medicii, ȘOCAȚI de...
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Ies la lumină noi detalii în cazul morții lui Diego Maradona. Ce s-a descoperit după...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Frâna de motor: Când și cum ar trebui s-o folosești?
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Erupție GIGANTICĂ pe Soare! Radiațiile AU AJUNS deja pe Pământ
Regula OBLIGATORIE pentru toți românii! S-a anunțat astăzi, 3 Mai
Probleme legate de funcționarea telefoanelor iPhone. Apple, mesaj pentru utilizatori
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Modul direct de a spune lucrurile". Cum a reacționat Elena Gheorghe după ce Dana Budeanu...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Carmen Tănase povestește cum se simte, la propriu, ÎNVIEREA | Altceva cu Adrian Artene