LIVE UPDATE. Război în Ucraina, ziua 158. O primă navă cu cereale exportate de Ucraina sub acordul mediat de ONU a plecat din portul Odesa

LIVE UPDATE. Război în Ucraina, ziua 158. O primă navă cu cereale exportate de Ucraina sub acordul mediat de ONU a plecat din portul Odesa
Volodimir Zelenski inspectează nava care transportă cerealele. Sursa foto: Profimedia
Publicat: 01/08/2022, 11:00
Actualizat: 01/08/2022, 16:43

Războiul din Ucraina a intrat luni în ziua cu numărul 158, iar GÂNDUL vă prezintă principalele evenimente din țara vecină.

Prima navă care transportă grâu ucrainean în baza acordului mediat de Turcia și ONU a plecat luni dimineață din portul Odesa, potrivit oficialilor ucraineni și turci.

„Prima navă care transportă cereale de la începutul agresiunii ruse a părăsit portul”, a scris ministrul ucrainean al Infrastructurii, Oleksandr Kubrakov, pe Twitter, mulțumind Turciei și ONU pentru contribuția la implementarea acordului.

Nava Razoni, sub pavilion Sierra Leone, transportă peste 26.000 de tone de porumb, informează CNN.

Ministerul Infrastructurii a informat că și alte nave vor fi folosite pentru exportul de cereale, în conformitate cu acordul semnat la Istanbul pe 22 iulie, dar nu a oferit detalii suplimentare.

Un total de 5 milioane de tone de cereale ar urma să fie exportate de Ucraina în fiecare lună în temeiul acordului, contribuind la atenuarea crizei alimentare globale declanșate de blocada rusă a porturilor ucrainene.

Navele vor circula printr-un coridor asigurat de ONU în Marea Neagră și vor trece prin strâmtoarea Bosfor pentru a ajunge pe piața globală.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a afirmat, într-un nou discurs, că Rusia nu are nicio şansă să câştige războiul şi că ucrainenii sunt mai puternici decât rachetele ruşilor.

„Astăzi a avut loc unul dintre cele mai brutale atacuri asupra Mikolaivului şi regiunii din întreaga perioadă de război. Zeci de proiectile şi rachete. Ocupanţii au lovit clădiri rezidenţiale, şcoli, alte infrastructuri sociale şi facilităţi industriale”, a afirmat Volodimir Zelenski.

Șeful statului ucrainean a transmis condoleanțe familiei lui Oleksii Vadaturski şi soţiei sale Raisa, fondatorul uneia dintre cele mai mari companii agricole ucrainene, Nibulon, Eroul Ucrainei. „Exact astfel de oameni, astfel de companii, sudul Ucrainei noastre au garantat siguranţa alimentară a lumii. Aşa a fost şi va fi mereu. Teroriştii ruşi nici măcar nu ar trebui să spere că vor putea distruge potenţialul social şi industrial al Ucrainei şi vor păşi printre ruine. Capacităţile noastre sunt categoric mai puternice decât rachetele şi proiectilele Rusiei”, a spus Zelenski.

Principalele evenimente din Ucraina

UPDATE ORA 16:30 – Oficial ucrainean: Rusia desfășoară trupe suplimentare pentru a-și consolida poziția pe flancul sudic

Armata ucraineană spune că unele dintre forțele pe care Rusia le desfășoară pentru a-și consolida poziția pe flancul sudic provin din regiunea Donbas.

Purtătorul de cuvânt al Comandamentului de Sud al Ucrainei, Natalia Humeniuk, a explicat că sudul Ucrainei rămâne o prioritate pentru Moscova.

„Există informații cu privire la anumite întăriri care vin din peninsula Crimeea, avem informații și despre unele încercări de redistribuire a forțelor din zona de est. Per total, după cum înțelegem, regiunea de sud rămâne una dintre prioritățile lor”. a spus Humeniuk, luni, într-o conferință de presă.

UPDATE ORA 14:00 – România va primi luna aceasta primii bani de la Comisia Europeană pentru acoperirea cheltuielilor cu refugiații

Oficiali din România și reprezentanți ai Comisiei Europene au semnat luni contractele de finanțare prin care Executivul comunitar va acoperi o parte din cheltuielile statului român cu primirea refugiaților ucraineni.

Astfel, potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Interne (MAI), până la finalul acestei luni, România va primi de la Comisia Europeană 39,1 milioane de euro, din care 12,1 milioane de euro sunt fonduri aferente Fondului pentru Azil Migrație și Integrare (FAMI) și 27 milioane euro aferente Instrumentului de Sprijin pentru Managementul Frontierei și Politica de Vize (IMFV). Citește mai mult…

UPDATE ORA 13:15 -Deputat ucrainean: Serbia este calul troian al lui Putin în Europa. Ucraina este gata să intervină cu trupe dacă situația din Kosovo degenerează

Deputatul ucrainean Oleksii Goncharenko a criticat, prin intermediul unei postări pe Twitter, atitudinea din ultima perioadă a autorităților din Serbia față de provincia Kosovo și a avertizat că regimul de la Belgrad este „calul troian al lui Putin în Europa”.

Acesta atrage atenția că, în cazul în care Serbia va invada Kosovo, Ucraina este gata să acționeze militar pentru a-i apăra pe kosovari. Citește mai mult…

UPDATE ORA 11:30 – Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, salută primul transport de cereale din portul Odesa, a declarat luni purtătorul de cuvânt al acestuia, Stephane Dujarric.

Secretarul general „ salută cu căldură ” plecarea M/V Razoni, prima navă comercială care a părăsit portul ucrainean Odesa din 26 februarie 2022, potrivit unui comunicat.

„Nava se îndreaptă spre portul Tripoli din Liban, transportând o cantitate de 26.527 de tone de porumb și este prima navă care pleacă în cadrul Inițiativei pentru cereale la Marea Neagră, semnată la Istanbul, la 22 iulie”, se arată în comunicat.

Guterres mai transmite că speră că aceasta va fi „prima dintre multele nave comerciale” din cadrul Inițiativei pentru cereale la Marea Neagră, intermediată de ONU, care va transporta cereale către piața globală.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Anunțul momentului pentru cei cu PENSII SUB 2.000 DE LEI. Este obligatoriu până pe 31...
Chec de post. Rețeta ideală pentru iubitorii de cafea
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Fanii din Anglia și Scoția, avertizați înainte de Euro 2024 că berea germană e mai...