LIVE UPDATE | Război în Ucraina, ziua 178: Guterres: Energia produsă la centrala de la Zaporojie aparține Ucrainei

LIVE UPDATE | Război în Ucraina, ziua 178: Guterres: Energia produsă la centrala de la Zaporojie aparține Ucrainei
Fotografie cu caracter ilustrativ. Sursa: Shutterstock
Publicat: 20/08/2022, 08:30
Actualizat: 20/08/2022, 09:07

Războiul din Ucraina a intrat astăzi în ziua cu numărul 178, iar GÂNDUL vă prezintă principalele evenimente din țara vecină.

Secretarul general al Națiunilor Unite, António Guterres, a declarat vineri că electricitatea produsă la centrala nucleară de la Zaporojie aparține Ucrainei. Declarația sa vine în contextul unor informații conform cărora Kremlinul ar putea devia electricitatea produsă de uzină către regiunile ucrainene ocupate de Rusia.

„Evident, electricitatea de la Zaporojie este electricitate ucraineană și de ea au nevoie, mai ales în timpul iernii, ucrainenii. Iar acest principiu trebuie respectat”, a spus Guterres în timpul vizitei sale în portul ucrainean Odesa.

De asemenea, Guterres a reiterat apelul privind înființarea unei zone demilitarizate în jurul centralei nucleare.

Comentariile sale vin după ce Energoatom, operatorul ucrainean de stat al centralei, a susținut vineri că forțele ruse care controlează de facto centrala „planifică să oprească unitățile aflate în funcțiune în viitorul apropiat și să le deconecteze de la liniile de trasport care furnizează energie electrică spre sistemul electric ucrainean”.

Afirmația Energoatom este cea mai recentă dintr-un val de acuzații făcute atât de Ucraina, cât și de Rusia, cu privire la securitatea din zona celui mai mare complex nuclear din Europa.

Deși oficialii pro-ruși au spus că intenția lor este de a redirecționa electricitatea produsă la Zaporojie către regiunile ocupate, aceștia nu au anunțat și un calendar pentru o astfel de acțiune.

Energoatom a mai adăugat că forțele ruse au transmis conducerii centralei „să limiteze activitatea în uzină pe 19 august. Pe șantier este permis doar personalul operativ care asigură funcționarea centralei”, transmite instituția, citată de CNN.

Între timp, un reprezentant al Rusiei a transmis că o delegație a Agenției Internaționale pentru Energie Atomică ar putea vizita centrala la începutul lunii septembrie.

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a declarat joi că va discuta problema centralei cu președintele rus Vladimir Putin.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase