LIVE UPDATE | Război în Ucraina, ziua 181. Noi bombardamente rusești au avut loc în zona centralei nucleare Zaporojie. Câți militari au murit în conflict

LIVE UPDATE | Război în Ucraina, ziua 181. Noi bombardamente rusești au avut loc în zona centralei nucleare Zaporojie. Câți militari au murit în conflict
LIVE UPDATE. Războiul din Ucraina. Cea mai mare centrală nucleară din Europa, ținta unor noi atacuri / Sursa foto: Profimedia
Publicat: 23/08/2022, 10:08
Actualizat: 24/08/2022, 07:03

Noi atacuri au fost lansate de Rusia în zona centralei nucleare Zaporojie, provocând rănirea mai multor localnici, la o zi după ce țeful armatei ucrainene, Valeri Zalujnîi, declara luni că aproape 9.000 de soldați ucraineni au murit de când Rusia și-a lansat invazia la scară largă care a debutat pe 24 februarie. Anterior, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski transmisese că după 180 de zilede război, Ucraina nu cedează în fața tacurilor violente și „crude” ale Rusiei. Cu atât mai mult forțele ucrainene sunt în alertă cu cât miercuri este ziua oficială a independenței Ucrainei.

Cele mai importante evenimente din Ucraina

UPDATE: Primăria Sectorului 3 va pune la dispoziție sute de locuri pentru copiii ucraineni în școlile din sector

Primăria Sectorului 3 a transmis marți, prin intermediul unui comunicat de presă, că va pune la dispoziție câteva sute de locuri în școlile din sector pentru copiii ucraineni refugiați.

Astfel, potrivit instituției, vor fi puse la dispoziție săli de clasă pentru 253 de copii refugiați, astfel încât aceștia să beneficieze de serviciile educaționale de care au nevoie. Citește mai mult…

UPDATE: Volodimir Zelenski despre suspecta indicată de FSB în atentatul în care a fost ucisă Daria Dughina: „Nu se află pe teritoriul Ucrainei”

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a negat responsabilitatea țării sale în atentatul cu bombă în care și-a pierdut viața Daria Dughina, fiica proeminentului ideolog ultranaționalist rus Aleksandr Dughin. Citește mai mult…

UPDATE: Jens Stoltenberg: „Se apropie iarna şi va fi una grea”

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat marţi la summitul „Platformei Crimeea” că se aşteaptă la o iarnă „grea” şi la un „război de uzură” în Ucraina, astfel că le-a cerut aliaţilor să „rămână alături de Ucraina atât timp cât va fi necesar” în faţa invaziei ruse.

„Se apropie iarna şi va fi una grea. Ceea ce vedem acum este o bătălie de uzură. Aceasta este o bătălie a tenacităţii, a logisticii. De aceea trebuie să susţinem sprijinul faţă de Ucraina pe termen lung pentru ca aceasta să rămână o naţiune suverană şi independentă”, a indicat Stoltenberg.

El a vorbit în cadrul celui de-al doilea summit al „Platformei Crimeea”, desfăşurat în ajunul Zilei Independenţei Ucrainei şi la care au participat online oficiali din circa 50 de ţări. Citește mai mult…

UPDATE: Mai mulți militari din Ucraina ar putea fi antrenați în România

Mai mulți militari din cadrul Armatei ucrainene ar urma să se antreneze în România, potrivit unei inițiative a șefului diplomației europene, Josep Borrell.

În acest sens, Uniunea Europeană ar avea în vedere organizarea unei misiuni de „antrenament și asistență” pentru soldații ucraineni. Aceasta ar urma să se desfășoare în statele membre UE vecine Ucrainei.

Deși Borrell nu a menționat vreun stat membru anume, Antena3 notează că România ar urma să se numere printre țările care vor oferi asistență în acest sens, fiind una dintre țările vecine ale Ucrainei. Citește mai mult…

UPDATE: Statele Unite le cer cetățenilor americani aflați în Ucraina să părăsească țara

Statele Unite și-au îndemnat marți cetățenii să părăsească Ucraina, spunând că există temeri cum că Rusia s-ar pregăti să atace din nou infrastructura civilă și guvernamentală din Kiev zilele următoare, când se împlinesc șase luni de la declanșarea războiului.

Avertismentul vine după ce Guvernul ucrainean a interzis manifestațiile programate la Kiev pentru sărbătorirea independenței Ucrainei față de Uniunea Sovietică, tot ca urmare a temerilor privind eventuale atacuri.

Liderii a zeci de țări și organizații internaționale urmau să participe marți la așa-numita Platformă Crimeea, în solidaritate cu Ucraina, cu ocazia marcării a șase luni de la începutul invaziei ruse. Citește mai mult…

Forțele Rusiei au lansat noi atacuri aeriene și de artilerie în zona centralei nucleare de la Zaporojie, au transmis, marți, reprezentanții Statului Major ucrainean, citați de Reuters.

Potrivit sursei citate, rachetele rusești au lovit în Nikopol, Krivyi Rih and Synelnykovsky, toate aproape de centrala de la Zaporojie, ducând la rănirea a cel puțin patru persoane, a scris guvernatrul regional Valentin Reznichenko pe Telegram.

Noile atacuri aproape de cea mai mare centrală nucleară din Europa au ridicat temeri privind un eventual incident nuclear catastrofic, ceea ce a determinat apariția apelurilor repetate din partea oficialilor europeni, dar nu numai, la asigurarea securității centralei.

Capitala Kiev a interzis manifestările publice dedicate marcării zilei independenței Ucrainei de sub dominația sovietică (24 august), pe fondul temerilor unor atacuri, la fel și alte localități, care au impus și restricții de circulație.

Forțele ucrainene sunt în alertă după ce președintele Zelenski a avertizat că atacurile Rusiei ar putea fi foarte violente, potrivit Reuters, în această săptămână, iar ambasada Statelor Unite ale Americii la Kiev a avertizat că Rusia are în plan să lovească infrastructura ucraineană în zilele următoare, potrivit sursei citate.

Șeful armatei ucrainene, Valeri Zalujnîi, a declarat luni că aproape 9.000 de soldați ucraineni au murit de când Rusia și-a lansat invazia la scară largă, care a debutat acum șase luni. Înaltul comisar pentru drepturile omului al ONU a spus că 5,587 de civili au fost uciși și 7.890 au fost răniți în Ucraina începând de la debutul „operațiunii militare speciale” a Rusiei în Ucraina.

O nouă „Inițiativă Kiev”

Președintele Volodimir Zelesnki a anunțat, luni seară, înființarea unui nou format „Inițiativa Kiev” din care fac parte deja România, Polonia, Ungaria, Slovacia și cele trei țări baltice. „Vom implica treptat și alte țări. În acest formatul, munca se desfășoară la nivelul consilierilor de politică externă ai șefilor de stat”, a declarat șeful statului ucrainean.

„Acest format ne va permite să consolidăm cooperarea în regiune și protecția comună a intereselor noastre, în primul rând securitatea. E o parte importantă a eforturilor noastre în direcția euro-atlantică”, a spus Volodimir Zelesnki, potrivit publicației Ukrinform. Acest format a fost anunțat inițial în 5 septembrie 2005 la Kiev și lansat la București pe 15 decembre 2006, potrivit Ministerului român al Afacerilor Externe.

În același timp, Ucraina organizează marți, 23 august, în format online, a doua ediție a evenimentului „Platforma internațională Crimeea”, un format internațional de consultare și coordonare a eforturilor de eliberare a Peninsulei Crimeea, anexată ilegal de Rusia în 2014.

Aceasta a fost lansată în 2021, înaintea invadării Ucrainei ordonate de Vladimir Putin pe 24 februarie 2022, iar la prima ediție a participat fizic în Ucraine și premierul român de atunci, Florin Cîțu.

„Platforma Internațională Crimeea este o inițiativă recentă a Ucrainei menită să consolideze politica de nerecunoaștere a anexării ilegale a peninsulei Crimeea și, în ultimă instanță, să faciliteze revenirea Crimeii în componența Ucrainei”, anunța Executivul de la București acum un an.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Prognoza meteo Accuweather actualizată | Temperaturi anormale în București, după trecerea valului saharian
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Vreme rea în cea mai mare parte a ţării, până vineri dimineaţă. La munte sunt...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Programul marilor Magazine de Paște 2024: Zilele în care supermarketurile din România vor fi închise
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii. Îți poate afecta mașina? ❗
Gruparea Hamas ia în calcul depunerea armelor. Care este condiţia pentru ca acest lucru să...
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
S-a dat ORDIN de EVACUARE în România. Raed Arafat a decis chiar acum
Vremea îi surprinde și meteorologi. Ce se întâmplă în următoarele 24 de ore
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
EXCLUSIV! Kamara se lansează în afaceri. Din ce vrea să facă bani artistul: ”Este inspirat...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
5 construcții impresionante pe care merită să le vezi măcar o dată in viață