LIVE | Război în Ucraina, ziua 177: Rușii le-ar fi spus angajaților de la centrala nucleară Zaporojie să nu meargă vineri la lucru. „Nu excludem posibilitatea unor provocări”

LIVE | Război în Ucraina, ziua 177: Rușii le-ar fi spus angajaților de la centrala nucleară Zaporojie să nu meargă vineri la lucru. „Nu excludem posibilitatea unor provocări”
Centrala nucleară de la Zaporojie / Sursa: Shuttestock - caracter ilustrativ
Publicat: 19/08/2022, 11:16

Trimișii Rusiei le-ar fi spus muncitorilor de la centrala nucleară din Zaporojie să nu se prezinte vineri la serviciu, a confirmat, în exclusivitate pentru NBC News, serviciul de informații militare ucrainean.

Citește și: Românii pot fi „Alături de Ucraina” în campania pentru refugiați organizată de Asociația Medici pentru România în parteneriat cu grupul de presă Gândul

Cerința rușilor pentru angajații de la centrala nucleară Zaporojie a venit în contextul acuzațiilor reciproce și speculațiilor atât din partea Rusiei, cât și a Ucrainei, conform cărorA vineri s-ar pregăti un incident la centrală, relează postul american citat de Mediafax.

Complexul reactorului nuclear Zaporojie, cel mai mare din Europa, a fost capturat de Rusia la scurt timp după ce a invadat Ucraina în urmă cu aproape șase luni și a fost supus unor bombardamente repetate, atât Moscova, cât și Kievul dând vina unii pe alții pentru incidente.

Rusia a amenințat joi că va închide centrala, avertizând că există riscul unui dezastru provocat de oameni din cauza presupuselor bombardamente continue ale Ucrainei.

„Există un ordin ca majoritatea personalului să nu meargă la muncă”

De partea cealaltă, Ucraina are o versiune complet diferită. Andriy Yusov, purtător de cuvânt al Direcției principale de informații a Ministerului ucrainean al Apărării, este cel care a dat detalii despre ordinul Rusiei.

„Există informații noi, au sosit în urmă cu aproximativ o jumătate de oră, potrivit cărora pentru mâine, 19 august, există un ordin ca majoritatea personalului să nu meargă la muncă”, a declarat Iusov pentru NBC News.

„Asta este ceea ce rușii le-au spus oamenilor lor, în primul rând angajaților de la Rosatom”, a spus el, referindu-se la agenția nucleară rusă.

Potrivir lui Iusov, aceasta ar putea fi o dovadă că Rusia pregătește „provocări la scară largă” la centrala electrică de vineri.

„Nu excludem posibilitatea unor provocări rusești masive pe teritoriul centralei Zaporojie mâine (vineri – n.r.). Acest lucru este confirmat de propaganda lor, de informațiile din sursele noastre și de comportamentul rușilor la centrală”, a adăugat el, cu referire la centrala nucleară din Zaporojie.

Rusia a refuzat să confirme sau să infirme dacă la Zaporojie este staționat personal al Rosatom.

Înainte de declarații, Ministerul rus al Apărării a acuzat, joi, Ucraina și pe „manipulatorii săi americani” că au încercat să însceneze un „accident minor” vineri la centrala din sudul Ucrainei pentru a da vina pe Rusia.

Oficialii au declarat că „provocarea” a fost programată pentru a coincide cu o vizită în Ucraina a secretarului general al Națiunilor Unite, Antonio Guterres, și că ar putea implica o scurgere de radiații.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul Zilei de Transilvania”, la finalul anului citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase