LIVE UPDATE | Război în Ucraina, ziua 642: Atac masiv cu drone la Moscova și în alte 3 regiuni din Rusia. Mai multe clădiri rezidențiale lovite

LIVE UPDATE | Război în Ucraina, ziua 642: Atac masiv cu drone la Moscova și în alte 3 regiuni din Rusia. Mai multe clădiri rezidențiale lovite
Război în Ucraina: Sursa foto: Facebook/ Volodimir Zelenski
Publicat: 27/11/2023, 08:45
Actualizat: 27/11/2023, 11:42

Războiul din Ucraina intră joi în ziua cu numărul 631, iar GÂNDUL vă prezintă cele mai importante evenimente de pe linia frontului.

UPDATE 6: Trupele ruse avansează cu pierderi uriașe  în apropiere de Avdiivka

Rusia a avansat în apropierea orașului Avdiivka din estul Ucrainei, a transmis think tank-ul american ISW (Institutul pentru Studiul Războiului.

„Imagini geolocalizate publicate pe 26 noiembrie arată că forțele rusești au avansat marginal la nord-vest de Krasnohorivka (7 km nord-vest de Avdiivka) și în partea de est a zonei industriale de la periferia sud-estică a Avdiivka”, a transmis ISW.

„Imagini video geolocalizate la 26 noiembrie arată vehicule blindate rusești care atacă poziții ucrainene în partea de nord a zonei industriale de la periferia sud-estică a Avdiivka”.

Rusia a atacat Avdiivka cu mare ferocitate începând din octombrie, într-un atac care amintește de eforturile sale de a cuceri Bakhmut la începutul acestui an.

UPDATE 5: O fabrică ce produce motoare de tancuri din Rusia, distrusă într-o explozie uriașă

O explozie uriașă a distrus o fabrică rusă de tancuri care produce motoare pentru blindatele de război și artilerie folosite de Rusia în Ucraina.

Din imaginile publicate pe rețelele de socializare se vede cum o minge uriașă de foc cuprinde Uzina de tractoare Chelyabinsk din Chelyabinsk, un oraș situat în apropiere de granița cu Kazahstanul.

Fabrica se află sub sancțiuni din partea Ucrainei și a SUA, fiind „o întreprindere specializată în producția de motoare diesel pentru echipamente militare”.

Ucraina nu a făcut niciun comentariu, dar, dacă este responsabilă, ar fi cel mai îndepărtat atac al său în spatele liniilor inamice din războiul de până acum.

Oficialii ruși susțin că incendiul de la uzina de tancuri ar fi fost cauzat de un scurtcircuit la o instalație electrică, potrivit The Telegraph.

UPDATE 4: Franța, gata să furnizeze avioane de război „Rafale” țărilor vecine cu Rusia

Franța vrea să furnizeze avioanele sale de vânătoare Rafale către Kazahstan și Uzbekistan. Potrivit sursei publicației, Dassault Aviation lucrează de câteva luni în această direcție, iar Astana și Tașkent s-au arătat interesate de avioanele militare franceze. La Tribune scrie despre asta .

Potrivit publicației franceze, furnizarea de avioane militare a fost unul dintre subiectele abordate în timpul vizitei lui Emmanuel Macron la Astana și Tașkent pe 1 și 2 noiembrie.

Avionul de război francez „Rafale” - Foto: Profimedia images
Avionul de război francez „Rafale” – Foto: Profimedia images

„Mai multe surse au confirmat că Dassault Aviation a căutat în mod activ, de mai multe luni, accesul la aceste două țări din Asia Centrală cu care Franța dorește să-și aprofundeze relațiile bilaterale”, notează La Tribune.

Potrivit publicației, Uzbekistanul poate cumpăra până la 24 de avioane de vânătoare. De asemenea, Tașkent va lua în considerare echipamentele de producție ale altor țări. Astana intenționează, de asemenea, să își actualizeze flota de avioane de luptă, notează publicația. Cu toate acestea, perspectivele de furnizare de Rafale către Kazahstan „par mai îndepărtate”, potrivit glavcom.ua.

UPDATE 3: Atac masiv cu drone la Moscova și în alte 3 regiuni din Rusia. Mai multe clădiri rezidențiale lovite

Explozii puternice au cutremurat cartierele din sudul Moscovei și din alte trei regiuni din Federația Rusă în urma unui atac masiv cu drone.

Primarul Moscovei, Serghei Sobyanin, și mass-media locală au raportat incidentul, subliniind că forțele de apărare aeriană au reușit să intercepteze și să distrugă dronele care se îndreptau spre capitala Federației Ruse.

„A existat un atac masiv cu drone în această seară (duminică seară n.red). Forțele de apărare aeriană au doborât drone în zona Naro-Fominsk și în districtul urban Odintsovo, după cum știm în acest moment. Dronele se îndreptau spre Moscova”, a declarat Sobyanin.

El a precizat că reprezentanții serviciilor de urgență lucrează la locurile unde au căzut resturi de drone și a adăugat că se lucrează în continuare la detectarea ulterioară a UAV-urilor.

Ministerul rus al Apărării a raportat că forțele de apărare aeriană ar fi distrus 11 drone kamikaze în patru regiuni.

„Au mai fost doborâte încă nouă drone. 20 de drone în total în această seară”, a raportat ulterior Ministerul rus al Apărării.

O dronă s-a prăbușit într-o clădire înaltă din Tula, Rusia.

Presa din Tula a raportat că a avut loc o explozie în clădirea rezidențială nr. 13 de pe strada Khvorostukhina din Tula în jurul orei 4:00 (ora locală).

UPDATE 2: Sistemele de apărare S-400 rusești, mutate de la granițele NATO pe linia frontului în Ucraina

Sistemele de apărare aeriană S-400 rusești au fost mutate de la granițele NATO pe frontul ucrainean pentru a compensa pierderile, relatează Ministerul britanic al Apărării.

Potrivit Ministerului britanic al Apărării, această mutare a fost întreprinsă pentru a compensa pierderile de apărare aeriană de pe frontul ucrainean până la sfârșitul anului 2023.

Rusia ar fi mutat sistemele de apărare aeriană S-400 de pe coasta baltică din Kaliningrad pe teritoriul ocupat temporar al Ucrainei.

Potrivit Ministerului britanic al Apărării, această mutare a fost întreprinsă pentru a compensa pierderile de apărare aeriană de pe frontul ucrainean până la sfârșitul anului 2023, potrivit Pravda.ua.

UPDATE 1: 400 de localităţi din Ucraina, fără energie din cauza viscolului. Sistemul energetic, amenințat de bombardamente rusești

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat duminică că aproape 400 de localități din Ucraina se confruntă cu întreruperi de curent din cauza condițiilor meteorologice „extrem de dificile”. Această situație survine în contextul în care sistemul de electricitate ucrainean se află sub amenințarea bombardamentelor rusești.

Ucraina se teme de o nouă campanie de atacuri rusești masive, care ar viza infrastructura critică în această iarnă, reamintind de evenimentele din 2022, când astfel de atacuri au lăsat milioane de oameni în frig și întuneric.

„O mare parte din teritoriul țării noastre se confruntă cu condiții meteorologice extrem de dificile”, a atras atenția președintele Zelenski într-un mesaj zilnic. Aproximativ 400 de localități din zece regiuni, în special din sud, se confruntă în prezent cu întreruperi de curent.

Președintele a promis că inginerii ucraineni vor face tot posibilul pentru a restabili furnizarea de energie electrică cât mai curând posibil, în condițiile în care țara se confruntă cu temperaturi de iarnă și furtuni de zăpadă.

Problemele în sectorul energetic au început să apară încă de joi, când operatorul național Ukrenergo a semnalat o situație „dificilă” pentru rețeaua electrică din cauza creșterii consumului legată de scăderea temperaturilor. Ukrenergo a fost nevoit să recurgă la „asistență de urgență”, importând energie electrică din România, Slovacia și Polonia, țări membre ale Uniunii Europene.

Sâmbătă, capitala Ucrainei a fost ținta celui mai mare atac rusesc cu drone de la începutul războiului, iar loviturile au cauzat întreruperi temporare ale alimentării cu energie electrică a mai multor clădiri de apartamente. Acest atac aerian ar putea marca începutul unei noi campanii de bombardamente rusești.

Președintele Zelenski a avertizat încă din luna octombrie că Rusia va încerca să „distrugă” sistemul de electricitate al Ucrainei în această iarnă, solicitând noi sisteme de apărare aeriană de la aliații occidentali pentru a face față acestei amenințări, potrivit AFP.

Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Ce s-a putut observa de 1 mai în blestematul loc de la 2 Mai, unde...
Ai cumpărat mici de mangaliță din supermarketurile Lidl? Ce ingrediente conțin, de fapt
Un tânăr din Suceava a omorât un om cu maşina, apoi a fugit. Poliţia l-a...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Câți mici a cumpărat un român de 1 Mai! Oamenilor nu le-a venit să creadă:...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
E ilegal pentru cei cu CASA la CURTE. Nu poți face asta vecinului. Faci închisoare
Viața la bloc. Cum pot fi diminuate sumele plătite la întreținere
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice....
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"A făcut o mare greșeală că a renunțat la profesia de actor". Carmen Tănase, declarații...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Ce mai înseamnă Paștele pentru români și cum vor petrece cei mai mulți sărbătorile pascale?