LIVE UPDATE | Război în Ucraina, ziua 643: Comorile scitice din Crimeea, vechi de 2.000 de ani, se întorc la Kiev. Rusia vrea să le fure

LIVE UPDATE | Război în Ucraina, ziua 643: Comorile scitice din Crimeea, vechi de 2.000 de ani, se întorc la Kiev. Rusia vrea să le fure
Război în Ucraina - Foto: Facebook/Volodimir Zelenski
Publicat: 28/11/2023, 08:47
Actualizat: 28/11/2023, 18:45

Războiul din Ucraina intră joi în ziua cu numărul 643, iar GÂNDUL vă prezintă cele mai importante evenimente de pe linia frontului.

UPDATE 3: Comorile scitice din Crimeea, vechi de 2000 de ani, se întorc la Kiev. Rusia vrea să le fure

Comorile antice din aur din Crimeea s-au întors luni la Kiev, după ce au fost ținute timp de nouă ani într-un muzeu olandez, unde au fost expuse în momentul în care Rusia a confiscat peninsula de la Marea Neagră în 2014.

Artefactele scitice – unele vechi de aproximativ 2.000 de ani – erau împrumutate la muzeul Allard Pierson din Amsterdam când s-au aflat brusc în centrul unei crize geopolitice după anexarea Crimeei de către Rusia în 2014.

Au urmat ani de bătălii juridice, muzeele din Crimeea controlate atât de Kiev, cât și de Moscova, depunând acțiuni în justiție, susținând că bijuteriile ar trebui să se afle în mâinile lor. Curtea Supremă olandeză a decis în această vară că acestea ar trebui transferate Ucrainei.

„După aproape 10 ani de procese, artefacte din patru muzee din Crimeea… s-au întors în Ucraina”, a declarat Muzeul Național de Istorie a Ucrainei (NMHU) pe site-ul său.

„Ele vor fi păstrate în NMHU până la de-ocuparea Crimeei”, a adăugat acesta.

Înapoierea lor are loc la 21 de luni de la invazia Moscovei și reprezintă o victorie simbolică pentru Kiev, care a promis în repetate rânduri să recucerească Crimeea.

Moscova a insistat ca sutele de artefacte – printre care se numără un coif de aur – să fie păstrate în Crimeea, teritoriu pe care îl revendică ca fiind al său.

„Aparține Crimeei, ar trebui să fie acolo”, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, ca răspuns la sosirea bijuteriilor în Ucraina.

UPDATE 2: Furtuna din Marea Neagră a avariat infrastructura în multe zone de coastă din sudul Rusiei și din Ucraina

Ciclonul din Marea Neagră și din sudul Ucrainei a avariat infrastructura în multe zone de coastă din sudul Rusiei și din Ucraina ocupată și afectează ritmul operațiunilor militare de-a lungul frontului, informează Institutului pentru Studiul Războiului (ISW).

Surse ucrainene și rusești au precizat pentru ISW că zonele de coastă din Crimeea ocupată, din regiunea Herson ocupată și din cea mai mare parte a regiunii Odesa au fost grav afectate de zăpada abundentă și de vânturile puternice, în urma cărora o mare parte a populației a rămas fără energie electrică.

Marina ucraineană și Comandamentul Operațional de Sud al Ucrainei au raportat că vremea periculoasă din Marea Neagră a forțat Rusia să își retragă toate navele militare și portavioanele de rachete la bazele lor, potrivit Glavcom.ua.

UPDATE 1: Lupte grele la Avdiivka. Rușii sunt în ofensivă în 6 direcții. Ucraina a respins 30 de atacuri în 24 de ore

Trupele rusești sunt în ofensivă în șase direcții în zona Avdiivka, lupte grele continuă în apropiere de Koksokhim, însă forțele ucrainene continuă să reziste asaltului trupelor Moscovei.

Statul Major General ucrainean a raportat că trupele ucrainene au respins mai mult de 30 de atacuri rusești la est de Novobakhmutivka (13 km nord-vest de Avdiivka); la nord-est de Berdichev (7 km nord-vest de Avdiivka); la sud de Novokalinovo (la 12 km nord de Avdiivka) și Tonenko (la 7 km vest de Avdiivka); precum și în apropiere de Stepovoi (la 3 km nord de Avdiivka), Avdiivka, Severnoy (la 6 km vest de Avdiivka) și Pervomaiski (la 11 km sud-vest de Avdiivka).

Colonelul Oleksandr Ștupun, purtătorul de cuvânt al grupului Tavrî al trupelor ucrainene, a declarat că trupele rusești continuă atacurile terestre în grupuri de 10-20 de persoane.

El a adăugat că trupele rusești avansează în șase direcții în zona Avdiivka și că lupte grele continuă în apropierea fabricii de cocs din Avdiivka, în nord-estul Avdiivka, și în zona industrială de la sud-est de Avdiivka, potrivit Pravda.ua.

Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Ce s-a putut observa de 1 mai în blestematul loc de la 2 Mai, unde...
Ai cumpărat mici de mangaliță din supermarketurile Lidl? Ce ingrediente conțin, de fapt
Un tânăr din Suceava a omorât un om cu maşina, apoi a fugit. Poliţia l-a...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Câți mici a cumpărat un român de 1 Mai! Oamenilor nu le-a venit să creadă:...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
Noua lege obligatorie pentru ȘOFERI. E intrată deja în vigoare: Vă trimite la închisoare
Codul Rutier. Amintirea care vine cu amenzi. Mulți șoferi fac acest gest
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice....
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"A făcut o mare greșeală că a renunțat la profesia de actor". Carmen Tănase, declarații...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Ce mai înseamnă Paștele pentru români și cum vor petrece cei mai mulți sărbătorile pascale?