LIVE UPDATE | Războiul din Ucraina, ziua 120. Orașul Mikolaiv, lovit de rachete rusești / Statele europene se pregătesc să ofere Ucrainei și Moldovei statutul de țări candidate la aderarea la UE

LIVE UPDATE | Războiul din Ucraina, ziua 120. Orașul Mikolaiv, lovit de rachete rusești / Statele europene se pregătesc să ofere Ucrainei și Moldovei statutul de țări candidate la aderarea la UE
Atac cu rachetă în orașul Liubotyn. Sursa foto: Profimedia
Publicat: 23/06/2022, 08:00
Actualizat: 24/06/2022, 07:40

Războiul din Ucraina intră joi în ziua 120, iar finalul acestuia pare departe. GÂNDUL.RO vă prezintă cele mai importante evenimente din Ucraina.

Un summit de două zile începe joi la Bruxelles, în cadrul acestuia, liderii Uniunii Europene întâlnindu-se pentru a decide dacă acordă Ucrainei statutul de candidat UE.

Este de așteptat ca liderii celor 27 de țări UE să susțină acordarea statutului de candidat Ucrainei și Republicii Moldova, dar acesta ar putea fi un „proces de durată”, potrivit oficialilor europeni. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că a vorbit miercuri cu 11 lideri europeni, cerându-le sprijinul în acest sens.

Între timp, forțele ucrainene controlează mai puțin de jumătate din regiunea Donețk din estul țării, a declarat miercuri șeful administrației militare regionale din Donețk, Pavlo Kirilenk. El a adăugat că peste o sută de orașe și sate din regiune nu au gaz sau electricitate. Aproximativ 55% din regiune, care se află sub forțele de ocupație, este „complet distrusă”, a mai spus acesta, citat de CNN.

Orașul Mikolaiv, din sudul țării, a fost lovit miercuri de șapte rachete. O persoană a murit și alte două au fost rănite în urma acestor atacuri, potrivit oficialilor locali. Printre ținte s-au numărat o școală, un bloc de locuințe și mai multe fabrici. „Întregul oraș este acoperit de fum negru”, a spus primarul orașului.


Citește și Românii pot fi „Alături de Ucraina” în campania pentru refugiați organizată de Asociația Medici pentru România în parteneriat cu grupul de presă Gândul


Cele mai importante evenimente ale zilei în Ucraina

UPDATE ORA 13:30 – Urgență în Germania, din cauza reducerii livrărilor de gaze

Germania a activat a doua fază a planului de urgență privind aprovizionarea cu gaze naturale, a anunțat joi ministrul Economiei, Robert Habeck.

„Gazul este de acum încolo limitat în Germania”, a declarat Habeck reporterilor la o conferință de presă la Berlin.
Habeck le-a cerut germanilor să-și reducă consumul de combustibil, ca parte a unui efort național.

„Facem apel la reducerea consumului de gaze”, în special „în perspectiva lunilor de iarnă”.

Ministrul a spus că decizia Guvernului de a ridica nivelul de alertă vine în urma reducerii livrărilor rusești efectuate începând cu 14 iunie și a prețului ridicat al gazului pe piață. Habeck a spus că a treia și cea mai înaltă etapă este nivelul „de urgență”.

UPDATE ORA 12:00 – Continuă bombardamentele Rusiei în Ucraina

Pe lângă bombardarea orașelor Severodonețk și Lysychansk, oficialii ucraieni spun că forțele ruse efectuat bombardamente pe diverse alte fronturi, provocând un număr ridicat de victime în rândul civililor.

În Donețk, autoritățile spun că mai multe localități au fost atacate, inclusiv orașele Sloviansk și Bakhmut. Zeci de așezări din regiune sunt fără apă sau electricitate.

Guvernul a anunțat că patru districte din regiunea Sumy din nord-estul Ucrainei au fost din nou lovite de bombardamente.

UPDATE ORA 10:00 – Scholz: Ucraina are nevoie de un Plan Marshall

Cancelarul german Olaf Scholz a anunțat miercuri că dorește să discute schițele unui „Plan Marshall pentru Ucraina”cu liderii G7 la următorul summit din Germania.

„La fel cum Europa a fost devastată de război, Ucraina are nevoie de un Plan Marshall pentru reconstrucție”, le-a spus Scholz parlamentarilor germani, adăugând că reconstruirea Ucrainei va fi o „sarcină pentru generații”.