LIVE UPDATE | Războiul din Ucraina, ziua 488. Budanov: „Planul de a arunca în aer centrala nucleară din Zaporojie a fost aprobat la Kremlin”

LIVE UPDATE | Războiul din Ucraina, ziua 488. Budanov: Planul de a arunca în aer centrala nucleară din Zaporojie a fost aprobat la Kremlin
Războiul din Ucraina, ziua 488 - Foto: Facebook/ Volodimir Zelenski
Publicat: 26/06/2023, 08:32
Actualizat: 26/06/2023, 14:11

Războiul din Ucraina intră luni în ziua cu numărul 488, iar GÂNDUL vă prezintă cele mai importante evenimente din țara cu care România are cea mai mare graniță din flancul estic al NATO.

UPDATE 5: Fondul de ajutor militar pentru Ucraina, suplimentat cu 3,8 miliarde de dolari

Statele membre ale Uniunii Europene au convenit asupra unei suplimentări de 3,8 miliarde de dolari (3,5 miliarde de euro) a Fondului european pentru pace, în timp ce ministrul de externe al Ucrainei a cerut blocului să „accelereze” înfrângerea Rusiei.

Fondul a fost folosit de statele membre ale UE pentru a finanța ajutorul militar pentru Ucraina, relatează CNN.

Această decizie vine după ce ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, le-a cerut miniștrilor de externe din UE care participă luni la Consiliul Afaceri Externe să „accelereze înfrângerea Rusiei prin intensificarea sprijinului pentru Ucraina”.

Sprijinul suplimentar angajat de UE pentru Ucraina vine după anunțul făcut săptămâna trecută de blocul comunitar cu privire la cea de-a 11-a rundă de sancțiuni împotriva Rusiei.

„Pachetul include măsuri menite să contracareze eludarea sancțiunilor și listările individuale”, a declarat miercuri președinția suedeză a Consiliului UE, citat de Mediafax.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a salutat pachetul de sancțiuni, afirmând că „va da o nouă lovitură mașinăriei de război a lui Putin, cu restricții mai stricte la export, vizând entitățile care sprijină Kremlinul”.

„Instrumentul nostru anti-circumvenție va împiedica Rusia să pună mâna pe bunurile sancționate”, a scris ea pe Twitter.

UPDATE 4: Budanov: „Planul de a arunca în aer centrala nucleară din Zaporojie a fost aprobat la Kremlin”

Kirilo Budanov, șeful Serviciului de Informații al Apărării, este convins că planul de a arunca în aer Centrala Nucleară Zaporojie (ZNPP) de către ruși a fost complet dezvoltat și aprobat, iar amenințarea nu a fost niciodată atât de mare ca în prezent.

„Situația nu a fost niciodată atât de gravă ca acum”

Întrebat dacă rușii au decis să arunce în aer centrala electrică, Budanov a spus că planul a fost în întregime „redactat și aprobat”. Singurul element care lipsește este ordinul de a acționa. „Atunci se poate întâmpla în câteva minute”, a spus el.

Totodată, Budanov crede că „mijloacele tehnice” pot fi folosite pentru a accelera dezastrul”.

Potrivit șefului serviciului de informații al apărării, rezervorul de răcire al stației a fost minat de trupele rusești. Fără răcire, reactoarele nucleare se pot topi într-o perioadă cuprinsă între zece ore și 14 zile. El crede că Rusia va putea crește tensiunea în liniile electrice de la centrală, ceea ce va duce la un accident nuclear în partea de jos a acestui interval de timp.

Serviciile secrete ucrainene au stabilit că trupele rusești au deplasat vehicule pline cu explozibili la patru dintre cele șase unități energetice. Nu se știe dacă accesul la aceste unități a fost permis Agenției Internaționale pentru Energie Atomică în timpul vizitei sale din 15 iunie.

Potrivit șefului Serviciului de informații al apărării, ordinul Rusiei de a comite un atac terorist asupra centralei ZNPP ar putea fi cauzat de înfrângerea forțelor de ocupație rusești pe malul stâng al Niprului – Rusia consideră că crearea unei zone de dezastru nuclear este o garanție pentru avansarea ulterioară a forțelor de apărare ale Ucrainei, potrivit Pravda.

UPDATE 3: Șoigu „pleacă” la război după ce mercenarii Wagner au „încercat” să îl elimine

Serghei Șoigu, ministrul rus al apărării, a vizitat trupele de pe linia frontului, în prima sa apariție publică de când Grupul Wagner a încercat să îl răstoarne.

Într-o înregistrare video difuzată luni dimineață de Ministerul rus al Apărării, Șoigu a fost arătat zburând cu un elicopter împreună cu un coleg și apoi participând la o întâlnire cu ofițerii militari la sediul unui comandament militar din Ucraina.

Nu a fost clar unde și când a avut loc vizita.

Canalul de televiziune al Ministerului rus al Apărării Zvezda a declarat că Șoigu, care părea nevătămat fizic și calm, a ascultat un raport al generalului-colonel Evgheni Nikiforov, comandantul grupului, despre situația actuală de pe linia frontului din Ucraina.

Videoclipul l-a arătat pe Șoigu pentru prima dată de când șeful Grupului Wagner, Evgheni Prijogin, a declarat vineri seară un „marș al justiției” pentru a-l înlătura pe ministrul apărării, în timpul căruia mercenarii au capturat orașul Rostov pe Don din sudul țării și apoi au mărșăluit spre Moscova.

Între timp, spiritele s-au calmat, mercenarii Wagner s-au retras pe pozițiilor lor din Ucraina, iar Moscova a ridicat alerta de securitate „antiteroristă” pe care o impusese în weekend, potrivit The Telegraph.

UPDATE 2: China minimalizează rebeliunea Wagner: „O „iluzie” exploatată de Occident”

Oficialii chinezi au descris rebeliunea abandonată a lui Wagner ca fiind „afaceri interne” ale Moscovei, în timp ce un purtător de cuvânt al presei de stat a respins diviziunile din Rusia ca fiind o „iluzie” exploatată de Occident.

Ministrul adjunct de externe al Rusiei, Andrei Rudenko, a avut duminică discuții neanunțate anterior la Beijing. Nu a fost clar dacă acestea au fost planificate în avans sau au venit ca urmare a revoltei Wagner.

Ministerul de Externe al Chinei a declarat că sprijină Rusia în menținerea stabilității naționale, fără a se referi în mod explicit la conducerea lui Putin.

„În calitate de vecin prietenos și partener strategic cuprinzător în noua eră, China sprijină Rusia în menținerea stabilității naționale și în realizarea dezvoltării și prosperității”, a declarat acesta, potrivit The Guardian.

UPDATE 1: Ucraina „a spart” apărarea Rusiei și a avansat aproximativ 1 km lângă Bahmut după revolta lui Prijogin

Armata ucraineană transmite că a avansat între 600 de metri și 1.000 de metri pe flancurile de sud și de nord în jurul Bakhmut, oraș cucerit de forțele wagneriene în luna mai.

De asemenea, Kievul a raportat progrese în zonă și sâmbătă, în timp ce forțele Wagner mărșăluiau spre Moscova. Nu a fost posibil să se verifice rapoartele.

AFP a raportat duminică ciocniri violente în zonă, soldații ucraineni declarând agenției de știri că răzvrătirea Wagner nu a afectat în mod vizibil luptele din zonă.

„Așa cum a atacat ieri, Rusia a continuat să atace și astăzi”, a declarat un soldat, adăugând. „Majoritatea oamenilor, majoritatea militarilor, înțeleg foarte bine că circul din Rusia este încă aici”. Un altul a declarat că, pentru Ucraina, luptele se desfășoară „conform planului”.

Kievul a declarat că tulburările din Rusia au oferit o „fereastră de oportunitate” pentru contraofensiva sa mult așteptată.

Lituania cere întărirea graniței NATO, după ce Prigojin anunță că își mută mercenarii Wagner în Belarus

Președintele lituanian Gitanas Nauseda a solicitat duminică NATO să „consolideze” flancul estic al Alianței în cazul în care liderul grupării paramilitare ruse Wagner, Evgheni Prigojin, se stabilește în Belarus.

După o întâlnire a Consiliului de Securitate al Lituaniei dedicată rebeliunii eșuate a grupării Wagner împotriva conducerii militare a Rusiei, liderul țării baltice, care găzduiește luna viitoare summitul NATO, a făcut această declarație.

După ce Prigojin a ordonat trupelor sale – care au ajuns sâmbătă la câteva sute de kilometri de Moscova – să se retragă la bazele temporare din Ucraina, declarând că nu dorește să vadă sânge rusesc vărsat, Moscova a anunțat că șeful Wagner va părăsi Rusia și se va îndrepta către Belarus, fără a fi inculpat.

„În cazul în care Prigojin sau o parte a grupării Wagner se află în Belarus fără planuri și intenții clare, acest lucru înseamnă pur și simplu că trebuie să consolidăm și mai mult securitatea la frontierele noastre estice”, a argumentat președintele lituanian.

„Nu vorbesc doar despre Lituania astăzi, ci, cu siguranță, despre întreaga NATO”, a precizat Nauseda.

El a mai afirmat că guvernul de la Vilnius va alocă resurse suplimentare serviciilor de informații pentru a evalua „aspectele politice și de securitate din Belarus”.

Ca și mulți politicieni occidentali, președintele lituanian consideră că, după rebeliunea armată a grupării Wagner, președintele rus Vladimir Putin se va confrunta în lunile următoare cu și mai multe dificultăți, în plus față de cele provocate de războiul din Ucraina. „Regele este gol”, a remarcat Nauseda, referindu-se la Putin.

Politicienii și comentatorii care doresc înlăturarea lui Vladimir Putin de la putere văd în rebeliunea lui Prigojin o slăbire a poziției liderului de la Kremlin. Cu toate acestea, succesul unei astfel de rebeliuni ar putea aduce în Rusia un lideraj mai ostil față de Occident decât cel al lui Putin, conform AFP.

Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Roxana i-a șocat pe toți de 1 mai! A ajuns să fie cea mai tunată,...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Craterul din Slănic se mărește: a înghițit un stâlp și a dus la noi evacuări....
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Dan Negru, imagini spectaculoase din locul Cinei cea de Taină! Joia Mare vine cu o...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Marele GENIU al muzicii, îngropat FĂRĂ INIMĂ! S-a aflat abia acum
Doliu imens în PSD. A murit în prag de Înviere. Tragedia a lovit chiar azi
Prințul Harry, un nou gest sfidător. Ce scuză bizară a oferit după
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Guglielmo Marconi, inventatorul telegrafiei fără fir. Părintele radioului modern