LIVE UPDATE | Războiul din Ucraina, ziua 492. Explozii puternice în zona aeroportului din Berdiansk, regiunea Zaporojie. Sunt raportate incendii

LIVE UPDATE | Războiul din Ucraina, ziua 492. Explozii puternice în zona aeroportului din Berdiansk, regiunea Zaporojie. Sunt raportate incendii
Sursa foto: Facebook/ Volodimir Zelenski
Publicat: 30/06/2023, 08:33
Actualizat: 30/06/2023, 11:32

Războiul din Ucraina intră vineri în ziua cu numărul 492, iar GÂNDUL vă prezintă cele mai importante evenimente din țara cu care România are cea mai mare graniță din flancul estic al NATO.

UPDATE 5: Explozii puternice în zona aeroportului din Berdiansk, regiunea Zaporojie. Sunt raportate incendii

Mai multe explozii au lovit vineri orașul portuar ocupat Berdiansk din sud-estul Ucrainei, regiunea Zaporojie, potrivit rapoartelor oficialilor ucraineni și celor susținuți de Rusia.

„Au avut loc 11 explozii în Berdiansk. Există incendii și detonări în zona aeroportului. Ambulanțele se îndreaptă în acea direcție. Așteptăm informații oficiale din partea Statului Major General al Forțelelor Armate ale Ucrainei”, se arată într-o postare pe canalul Telegram al administrației orașului ucrainean.

Vladimir Rogov, un oficial instalat de Rusia în Zaporojie, a susținut că exploziile au fost cauzate de apărarea aeriană rusă care a doborât rachete lansate de Ucraina.

„Exploziile auzite au fost ale apărării antiaeriene care a respins cu succes atacul de la periferia orașului”, a declarat el, potrivit CNN.

UPDATE 4: Human Rights Watch acuză UCRAINA că ar fi folosit mine antipersonal interzise de legislația internațională

Organizația pentru Drepturile Omului, Human Rights Watch, a anunțat vineri că a descoperit noi dovezi care indică utilizarea minelor antipersonal de către forțele ucrainene împotriva trupelor ruse care au invadat Ucraina, în ciuda interdicției acestora în conformitate cu legislația internațională.

În lumina acestor descoperiri, ONG-ul solicită Guvernului Ucrainei să respecte angajamentul asumat la începutul acestei luni de a nu utiliza astfel de arme, să investigheze pretinsa utilizare a minelor și să tragă la răspundere pe cei responsabili.

„Angajamentul Guvernului ucrainean de a investiga presupusa utilizare de către armata sa a minelor antipersonal interzise reprezintă o recunoaștere importantă a obligațiilor sale de a proteja civili”, a declarat Steve Goose, director în cadrul Human Rights Watch, într-un comunicat de presă.

Citește mai mult aici

UPDATE 3: SUA iau în considerare trimiterea de muniții cu dispersie în Ucraina. Efectele pot fi devastatoare pentru ruși

Statele Unite iau în considerare cu fermitate trimiterea de muniții cu dispersie în Ucraina pentru a stimula contraofensiva acesteia împotriva forțelor rusești, potrivit mai multor rapoarte de presă care citează oficiali ai administrației Biden.

Munițiile cu dispersie sunt bombe care conțin fragmente mai mici care se împrăștie în timp ce cad din aer, provocând pagube mai mari armatei inamice.

Oficialii americani au declarat că decizia Casei Albe este așteptată în curând, a relatat CNN, în timp ce NBC News a afirmat că aceasta ar putea veni chiar luna viitoare.

Politico a relatat că, la sfârșitul anului trecut, administrația Biden a declarat că are „îngrijorări” cu privire la livrarea munițiilor către Ucraina, în principal din motive umanitare și, de asemenea, pentru că SUA nu au evaluat că Ucraina avea nevoie de ele la acel moment, potrivit The Guardian.

UPDATE 2: Ucraina organizează exerciții de răspuns la dezastre nucleare în apropierea centralei din Zaporojie

Ucraina a desfășurat exerciții de răspuns la dezastre nucleare în apropierea centralei nucleare Zaporojie, ocupată de Rusia, spun oficialii regionali.

Iuriy Malashko, guvernatorul regiunii din sudul Ucrainei care include centrala, a declarat că exercițiile din orașul Zaporojie și din districtul din jurul acestuia au fost menite să coordoneze răspunsul tuturor serviciilor la o „situație de urgență” la centrală, relatează Reuters.

Ucraina a acuzat luna aceasta Rusia că a planificat un atac „terorist” la centrală, care implică eliberarea de radiații. Moscova a negat acuzația.

Ambasadorul rus la ONU, Vassili Nebenzia, a declarat joi că a scris Consiliului de Securitate al ONU și secretarului general António Guterres pentru a spune:

„Nu intenționăm să aruncăm în aer această centrală nucleară [centrală nucleară] nu avem nicio intenție de a face acest lucru.
Imaginile difuzate de televiziunea Reuters au arătat salvatori în echipament de protecție și măști de gaze, folosind dozimetre pentru a verifica nivelul de radiații din autoturisme și camioane și apoi curățând roțile înainte ca vehiculele să fie supuse unei decontaminări suplimentare în puncte de spălare specializate”, potrivit The Guardian.

UPDATE 1: NATO ar trebui să aibă un plan de aderare a Ucrainei pentru a-și menține credibilitatea, spun experții

Membrii NATO trebuie să discute o cale de aderare a Ucrainei la viitorul lor summit, dacă alianța condusă de SUA dorește să-și mențină credibilitatea, spun experții.

„Nimeni nu se așteaptă ca Ucraina să fie invitată să adere la NATO la Vilnius”, spune Christopher Skaluba, director al Inițiativei de Securitate Transatlantică din cadrul Atlantic Council, un think tank non-partizan.

Dar succesul summitului va depinde de faptul dacă aliații vor găsi o modalitate de a face progrese în ceea ce privește furnizarea către Ucraina a condițiilor pe care trebuie să le îndeplinească și a unui calendar de aderare, a spus el.

„Trebuie să fie ceva măsurabil. Un fel de criterii, un calendar, lucruri pe care Ucraina trebuie să le îndeplinească”, a spus el.

Mulți aliați susțin acest pas pentru a face progrese în ceea ce privește declarația de la București din 2008, în care NATO a salutat pentru prima dată dorința Ucrainei de a adera la alianță, însă întârzierea pare să fie la Washington, potrivit lui John Herbst, fost ambasador al SUA în Ucraina.

„Unitatea alianței este importantă. Casa Albă s-a ascuns în spatele acesteia pentru a face presiuni pentru cel mai puțin ambițios rezultat, chiar dacă bănuiesc că există probabil o majoritate solidă de aliați care doresc acum ceva mai ambițios decât atât”, a spus el.

Deși Herbst a spus că speră că NATO va publica o declarație comună care să abordeze eventuala succesiune a Ucrainei, el nu pariază pe acest lucru.

Skaluba spune că se teme că o lipsă de consens pe această temă „va începe să semnaleze îngrijorarea cu privire la faptul că acea solidaritate pe care am văzut-o în spatele Ucrainei în ultimul an și jumătate este, de fapt, o chestiune”, potrivit CNN.

Kievul le cere civililor să părăsească regiunea de frontieră Sumî. „Rușii trag intens cu artilerie, mortiere și lansatoare de rachete multiple”

Armata ucraineană a sfătuit locuitorii din zona de frontieră din nordul regiunii Sumî să își părăsească locuințele, având în vedere intensificarea bombardamentelor rusești.

Serhi Naiev, comandantul Forțelor Întrunite ale Forțelor Armate ale Ucrainei, i-a încurajat pe rezidenți să evacueze, spunând: „Direcția Sumî rămâne cea mai periculoasă din zona operațională nordică”.

„Inamicul trage cu artilerie, mortiere, lansatoare de rachete multiple. În timp ce mă aflam într-una dintre așezări, am convins personal o familie în vârstă să plece de urgență, deoarece exista un pericol iminent. Fac apel la toți cetățenii care locuiesc în zonele de frontieră din regiunea Sumî să plece”, a declarat Naiev pe Telegram.
La începutul zilei de joi, forțele armate au publicat imagini cu pagube materiale în zona de frontieră din Sumy, afirmând că există un bombardament constant din partea forțelor ruse.

Administrația militară regională din Sumî a declarat că nu există nicio amenințare de invazie rusă. „Nu am observat niciun grup de atac de-a lungul graniței noastre. Nu au fost observate acțiuni ofensive inamice”, a declarat aceasta.

Cu toate acestea, a adăugat: „Bombardamentele Rusiei asupra graniței noastre nu s-au oprit nici măcar o zi. Intensitatea și numărul de atacuri nu face decât să crească. Bombardamentele sunt efectuate zilnic, 24 de ore pe zi, folosind diferite tipuri de arme – de la mitraliere și mortiere până la atacuri aeriene”.

Sumy se află la 48 de kilometri de granița cu Rusia și a fost unul dintre primele orașe atacate în cadrul invaziei rusești din februarie 2022.

Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Florin Piersic este în pericol și trebuie dus de urgență la Viena! Scandal uriaș generat...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Roxana i-a șocat pe toți de 1 mai! A ajuns să fie cea mai tunată,...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Craterul din Slănic se mărește: a înghițit un stâlp și a dus la noi evacuări....
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Dan Negru, imagini spectaculoase din locul Cinei cea de Taină! Joia Mare vine cu o...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Marele GENIU al muzicii, îngropat FĂRĂ INIMĂ! S-a aflat abia acum
Putin a împietrit. Vin soldații americani. Decizia SUA se aplică din 9 Mai
A murit starul rock and roll-ului. Este cel care i-a inspirat pe artiștii de la...
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Guglielmo Marconi, inventatorul telegrafiei fără fir. Părintele radioului modern