LIVE UPDATE | Războiul din Ucraina, ziua 499. SUA intenționează să furnizeze muniții cu dispersie Ucrainei. Efectele asupra rușilor ar fi devastatoare

LIVE UPDATE | Războiul din Ucraina, ziua 499. SUA intenționează să furnizeze muniții cu dispersie Ucrainei. Efectele asupra rușilor ar fi devastatoare
Sursa foto: Profimedia Images
Publicat: 07/07/2023, 09:45
Actualizat: 07/07/2023, 14:23

Războiul din Ucraina intră vineri în ziua cu numărul 498, iar GÂNDUL vă prezintă cele mai importante evenimente din țara cu care România are cea mai mare graniță din flancul estic al NATO.

UPDATE 3: Rusia va urmări „de foarte aproape” discuţiile dintre Zelenski şi Erdogan din Turcia

Kremlinul a anunţat vineri că va urmări „de foarte aproape” discuţiile dintre preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, aşteptat să ajungă spre seară în Turcia, şi omologul său Recep Tayyip Erdogan, informează AFP.

„Vom urmări de foarte aproape rezultatele negocierilor şi ne vom menţine parteneriatul constructiv cu Ankara”, a declarat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov.

El a salutat „rolul de mediator” al lui Erdogan în conflictul din Ucraina, subliniind că preşedintele turc „a întreprins de mai multe ori mari eforturi pentru a rezolva diverse probleme”.

„Vom fi interesaţi să aflăm asupra căror probleme s-au centrat discuţiile dintre Erdogan şi Zelenski. Este foarte important”, a adăugat Peskov, citat de Agerpres.

UPDATE 2: SUA intenționează să furnizeze muniții cu dispersie Ucrainei. Efectele asupra rușilor ar fi devastatoare

Statele Unite sunt așteptate să anunțe vineri un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina, care va include pentru prima dată muniții cu dispersie, au declarat oficiali din domeniul apărării pentru CNN.

Munițiile cu dispersie, denumite și bombe cu dispersie, sunt canistre care transportă zeci sau sute de bombe mai mici, cunoscute și subuniții.

Aceste muniții se deschid la o înălțime prestabilită, în funcție de zona țintei vizate, iar bombele din interior se împrăștie în zona respectivă. Acestea sunt fuzionate de un temporizator pentru a exploda mai aproape sau la sol, împrăștiind șrapnel care este conceput pentru a ucide trupe sau pentru a doborî vehicule blindate, cum ar fi tancurile.

Ce tip de bombă cu dispersie se spune că SUA ar fi da Ucrainei?

SUA au un stoc de muniții cu dispersie cunoscute sub numele de DPICM, sau muniții convenționale îmbunătățite cu dublă utilizare, pe care nu le mai folosesc după ce le-au eliminat treptat în 2016. Bombele dintr-o DPICM au încărcături modelate care, atunci când lovesc un tanc sau un vehicul blindat, „creează un jet metalic care perforează blindajul metalic”, potrivit unui articol de pe site-ul eArmor al armatei americane.

De ce sunt munițiile cu dispersie mai controversate decât alte bombe? Deoarece bombele cad pe o suprafață mare, ele pot pune în pericol necombatanți. În plus, undeva între 10% și 40% din muniții eșuează, potrivit Comitetului Internațional al Crucii Roșii. Munițiile neexplodate pot fi apoi detonate de activități civile ani sau chiar decenii mai târziu.

Coaliția împotriva munițiilor cu dispersie, un grup de activiști care încearcă să obțină interzicerea acestor arme peste tot, afirmă că submunițiile cu dispersie potențial mortale încă zac în Laos și Vietnam la 50 de ani de la utilizarea lor. Într-o declarație de vineri, Human Rights Watch a afirmat că atât Ucraina, cât și Rusia au ucis civili prin utilizarea munițiilor cu dispersie în războiul de până acum.

UPDATE 1: 9 morți și 42 de răniți în urma atacului de la Liov. Rușii au distrus clădirile din patrimoniul UNESCO

Nouă persoane au fost confirmate acum ca fiind moarte și cel puțin alte 42 rănite în urma unui atac cu rachete rusești asupra orașului Lviv din vestul Ucrainei, joi, au anunțat vineri autoritățile ucrainene într-o actualizare.

Într-o postare pe Telegram, Ministerul ucrainean de Interne a precizat că operațiunile de căutare și salvare sunt în curs de desfășurare.

Oficialii ucraineni au declarat anterior că atacul cu rachete a distrus peste 30 de case, peste 250 de apartamente, cel puțin 10 cămine, două clădiri universitare, un orfelinat și o școală. De asemenea, a avariat o substație electrică.

Atacul a încălcat Convenția Patrimoniului Mondial prin lovirea unei clădiri istorice într-o zonă protejată, a declarat UNESCO, potrivit CNN.

Zelenski merge la Istanbul pentru a discuta personal cu Erdogan

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski se va întâlni vineri, la Istanbul, cu omologul său turc Recep Tayyip Erdogan, în ajunul împlinirii a 500 de zile de la începerea invaziei ruse în Ucraina și înaintea unui summit important al NATO.

„Avem nevoie de sinceritate în relațiile noastre” cu Alianța Nord-Atlantică, a declarat Zelenski joi, la Praga, într-o conferință de presă comună cu omologul său ceh Petr Pavel. Este momentul să demonstrăm „curajul și puterea acestei alianțe”, a adăugat el.

În timpul primei sale vizite în Turcia după februarie 2022, Zelenski și Erdogan vor discuta, conform publicației pro-guvernamentale Sabah, despre acordul privind exporturile de cereale ucrainene încheiat în iulie anul trecut sub medierea ONU și Turciei. Rusia a anunțat că nu vede „niciun motiv” pentru a prelungi acest acord după data expirării sale, 17 iulie.

Vizita lui Zelenski în Turcia are loc la patru zile înaintea summitului NATO de la Vilnius, care va avea loc în perioada 11-12 iulie. Conducerea Alianței Nord-Atlantice speră să convingă Ankara să renunțe la veto-ul privind aderarea Suediei la organizație.

Joi, președintele Ucrainei s-a deplasat la Praga, după o vizită în Bulgaria, pentru a discuta despre aderarea la NATO și pentru a solicita accelerarea livrărilor de arme din partea acestei țări, un important producător de muniții, în contextul contraofensivei armatei ucrainene împotriva forțelor ruse din sudul și estul Ucrainei.

Liderul de la Kiev a declarat că ar dori ca Ucraina să primească un „semnal clar” că va fi acceptată în NATO. „Ucraina nu a primit încă o invitație, sub nicio formă. Cred că este necesar să se arate puterea și unitatea Alianței”, a subliniat Zelenski.

Statele NATO caută o poziție unitară în ceea ce privește garanțiile de securitate pe care sunt pregătite să le ofere Ucrainei și invitația acesteia de a deveni membră a organizației.

Referitor la contraofensiva ucraineană, Volodimir Zelenski a recunoscut că aceasta „nu avansează rapid”, dar a menționat că trupele ucrainene înaintează. „Ofensiva nu se desfășoară rapid, acesta este un fapt. Cu toate acestea, noi înaintăm, nu ne retragem ca rușii. Acum avem inițiativa”, a subliniat președintele ucrainean la Praga.

Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Dezastru total pentru Simona Halep! Anunț oficial de ultim moment
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Dovezile unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Aceste mașini NU mai trec ITP-ul. Șoferii nu vor mai primi drept de circulație
Toți românii folosesc expresia. Foarte puțini știu de unde provine
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Programul „Străzi deschise” weekendul 27 și 28 aprilie: Ce facem pe Calea Victoriei?