LIVE UPDATE | Războiul din Ucraina, ziua 503. Ofensivă ucraineană în forță la Bahmut: „Rușii opune o rezistență puternică”

LIVE UPDATE | Războiul din Ucraina, ziua 503. Ofensivă ucraineană în forță la Bahmut: Rușii opune o rezistență puternică
Sursa foto: Facebook/ Vododimir Zelenski
Publicat: 11/07/2023, 09:09
Actualizat: 11/07/2023, 12:02

Războiul din Ucraina intră marți în ziua cu numărul 503, iar GÂNDUL vă prezintă cele mai importante evenimente din țara cu care România are cea mai mare graniță din flancul estic al NATO.

UPDATE 7: Comandantul unui submarin rus care ucis 28 de ucraineni cu rachete Kalibr, împușcat mortal în timp ce făcea jogging în Rusia

Un căpitan al marinei ruse care a comandat un submarin care ar fi tras asupra unui oraș ucrainean a fost împușcat mortal în timp ce alerga dimineața.

Stanislav Rzhitski a fost găsit cu patru răni de glonț în spate în apropierea complexului sportiv Olimp din Krasnodar, în sudul Rusiei, potrivit rapoartelor.

Presa rusă a declarat că asasinul a scăpat și că a fost lansată o anchetă pentru crimă.

Rjitski, în vârstă de 42 de ani, era căpitan în marina rusă, dar lucra ca șef adjunct al departamentului de mobilizare din regiunea Krasnodar când a fost ucis.

Presa ucraineană a declarat că el a comandat anul trecut un submarin în Marea Neagră care a tras rachete Kalibr asupra orașului Vinnița, în vestul Ucrainei. Orașul a fost atacat de mai multe ori anul trecut, iar cea mai mortală lovitură dată din submarin a ucis 28 de persoane, potrivit The Telegraph.

UPDATE 6: Ofensivă ucraineană în forță la Bahmut:”Rușii opune o rezistență puternică”

Armata ucraineană a anunțat marți că forțele sale au lansat o ofensivă în Bahmut și că se „înfig în tranșee” și „exercită focuri de artilerie asupra țintelor inamice identificate”.

Trupele au desfășurat operațiuni ofensive „pe direcțiile Melitopol, Berdiansk și Bahmut”, potrivit Forțelor de Apărare ucrainene într-un comunicat transmis pe Telegram.

„Inamicul opune o rezistență puternică, deplasând unități și trupe, folosind în mod activ rezervele”, se mai arată în declarație..

La începutul acestui an, luptătorii ruși Wagner au preluat controlul asupra Bahmutului după o bătălie de 10 luni care a costat mii de vieți, potrivit relatărilor ambelor părți. Dar Wagner a fost retras de pe linia frontului în spate în luna mai – și de atunci, forțele ucrainene au încercat să recupereze orașul în ruine încercând să încerce trupele rusești dinspre nord și sud.

UPDATE 5: Rusia lansează un atac cu drone asupra unor instalații de cereale din Odesa. Incendii la două terminale

Rusia a vizat peste noapte instalații de cereale din orașul portuar Odesa, din sudul Ucrainei, cu drone de atac Shahed, potrivit oficialilor militari ucraineni.

Oficialii au afirmat că aproape toate dronele au fost doborâte, dar două au reușit să se sustragă apărării aeriene și au lovit clădiri administrative din port.

Resturile rezultate în urma interceptărilor reușite au provocat incendii în două terminale, inclusiv unul care deținea cereale, au declarat oficialii, dar pagubele provocate de incendii au fost minime înainte ca acestea să fie stinse.

Odesa este cel mai mare port din Ucraina și punctul de plecare pentru transporturile de cereale prin Marea Neagră și pe piețele mondiale.

Trecerea navelor care transportă cereale ucrainene a fost reglementată de un acord care implică Rusia, Ucraina și Turcia începând din iulie anul trecut. În prezent, acordul urmează să expire săptămâna viitoare, iar oficialii ruși și-au exprimat reticența față de prelungirea acestuia, potrivit CNN.

(Mai multe detalii despre subiect aici…)

UPDATE 4: Ungaria urmează Turcia și acceptă aderarea Suediei la NATO: „Acum doar o chestiune tehnică”

Ungaria a oferit un semnal pozitiv în privința aderării Suediei la NATO, deși aceasta nu a fost încă ratificată de către Ungaria. Ministrul de externe Peter Szijjarto a exprimat susținerea guvernului pentru aderarea Stockholmului la Alianța Nord-Atlantică și a menționat că o propunere relevantă în acest sens a fost trimisă în parlament cu câteva luni în urmă.

El a afirmat că încheierea procesului de ratificare este acum doar o chestiune tehnică. Aceste declarații vin la scurt timp după semnalul similar oferit de Turcia în aceeași direcție.

Ministrul Szijjarto a subliniat, de asemenea, că un alt punct important pe agenda summitului NATO din Vilnius este războiul din Ucraina. El a afirmat că poziția Ungariei este clară și că este necesară încheierea cât mai rapidă a conflictului din Ucraina pentru a salva vieți.

Ministerul de externe al Ungariei a transmis aceste declarații prin intermediul contului oficial de Facebook al ministrului Szijjarto, înainte de a pleca către Vilnius pentru a participa la summitul NATO din 11 și 12 iulie.

UPDATE 3: SUA vor „trimite un semnal pozitiv” privind aderarea Ucrainei la NATO în cadrul summitului

Consilierul pentru securitate națională al SUA, Jake Sullivan, a declarat în comentarii, în urmă cu câteva minute, că SUA și aliații vor „trimite un mesaj pozitiv” privind viitoarea apartenență a Ucrainei la NATO la summitul care începe astăzi în Lituania.

El a mai spus că la summit se va conveni asupra unui nou pachet de ajutor NATO pentru Ucraina.

Jen Stoltenberg, secretarul general al NATO, a avut deja câteva cuvinte pentru presă în această dimineață. Reuters îl citează spunând că Ucraina s-a apropiat mult mai mult de NATO, iar acest lucru ar trebui să se reflecte în toate deciziile NATO.

El a declarat că se lucrează la formularea comunicatului final al summitului și că este încrezător că acesta va transmite un mesaj pozitiv cu privire la calea Ucrainei către aderare, potrivit The Guardian.

UPDATE 2: Atac aerian la Kiev cu câteva ore înaintea summitului NATO

Rusia a lansat un atac aerian asupra Kievului în primele ore ale zilei de marți, a anunțat armata ucraineană, cu doar câteva ore înainte de începerea summitului NATO din Lituania, care urmează să abordeze amenințările de securitate din partea Moscovei.

„Inamicul a atacat Kievul din aer pentru a doua oară în această lună, a declarat Serhiy Popko, un șef al administrației militare din Kiev, într-o postare pe canalul Telegram.

Sistemele de apărare aeriană ale Ucrainei au doborât toate dronele Shahed de fabricație iraniană lansate de Rusia înainte ca acestea să ajungă la ținte, a precizat Popko. Nu au existat informații imediate despre pagube sau victime.

Alerte de raid aerian au bubuit deasupra Kievului timp de o oră și mai mult timp în alte părți din estul Ucrainei, potrivit Forțelor Aeriene ucrainene.

Summitul de la Vilnius, care începe marți, va fi dominat de repercusiunile invaziei Rusiei în Ucraina, liderii urmând să aprobe primele planuri cuprinzătoare ale NATO de la sfârșitul Războiului Rece pentru a se apăra împotriva oricărui atac din partea Moscovei, potrivit The Guardian.

UPDATE 1: Oficial rus: Turcia se transformă într-o „țară neprietenoasă” după o serie de „decizii provocatoare”

Turcia se transformă într-o „țară neprietenoasă” după o serie de „decizii provocatoare”, a declarat luni un oficial rus din domeniul apărării pentru presa de stat rusă.

„Evenimentele din ultimele săptămâni, din nefericire, demonstrează clar că Turcia continuă să se transforme treptat și constant dintr-o țară neutră într-una neprietenoasă”, a declarat Viktor Bondarev, șeful Comitetului pentru apărare și securitate al Consiliului Federației Ruse, Viktor Bondarev, pentru agenția de presă de stat TASS.

Seria de „decizii provocatoare” a venit după ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski a vizitat vineri Turcia, a spus el, subliniind că Ankara a aprobat candidatura Ucrainei la NATO și a eliberat liderii grupului Azov, eroii care au apărat Mariupolul în 2022, în ciuda unui acord privind rămânerea lor în Turcia până la sfârșitul războiului.

Zelenski a declarat sâmbătă că cinci bărbați, care fac parte din apărarea Azovstal care a apărat Mariupol după invazia Rusiei în februarie 2022, se vor întoarce în Ucraina din Turcia. Cei cinci soldați ucraineni s-au predat în urma căderii orașului din sud-estul țării.

„Un astfel de comportament nu poate fi numit altfel decât o lovitură de cuțit în spate”, a declarat Bondarev, referindu-se la întoarcerea trupelor ucrainene, calificând „pasul neprietenos” drept un rezultat al presiunii din partea NATO.

Bondarev a mai afirmat că singurul motiv pentru care NATO are nevoie de Turcia este „pentru a controla strâmtorile Mării Negre și pentru a stabiliza sau destabiliza regiunea Orientului Mijlociu” și că Turcia ar trebui să se gândească „să părăsească NATO și să creeze o alianță cu Rusia”.

Turcia, de acord să susțină candidatura Suediei la NATO

Șeful NATO, Jens Stoltenberg, a declarat luni că Turcia a fost de acord să susțină candidatura Suediei pentru a adera la alianța militară – o evoluție majoră în ajunul summitului NATO.

Anunțul reprezintă o răsturnare de situație uimitoare din partea președintelui turc Recep Tayyip Erdoğan, care sugerase mai devreme luni că Suedia ar putea adera la alianță doar după ce țara sa va fi acceptată în Uniunea Europeană. Erdoğan a stat în calea aderării Suediei la NATO timp de mai bine de un an din cauza unei multitudini de preocupări.

În cadrul unei conferințe de presă la Vilnius, Lituania, după o întâlnire cu Erdoğan și cu premierul suedez Ulf Kristersson, Stoltenberg a declarat că președintele turc „a fost de acord să transmită protocolul de aderare a Suediei către Marea Adunare Națională cât mai curând posibil și să lucreze îndeaproape cu Adunarea pentru a asigura ratificarea”.

Renunțarea lui Erdoğan la opoziția sa marchează un pas important, dar nu înseamnă că Suedia va deveni imediat următorul membru al alianței. Stoltenberg nu a oferit un calendar specific pentru momentul în care Erdoğan va înainta documentul către Parlamentul turc, care trebuie apoi să voteze pentru a-l aproba. De asemenea, Ungaria nu a votat pentru aprobarea aderării Suediei, deși Stoltenberg a declarat luni că Ungaria a precizat că nu va fi ultima care va ratifica candidatura Suediei, potrivit CNN.

Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Medicii ar putea fi nevoiți să îi amputeze un picior lui Florin Piersic! Dezvăluiri de...
FOTO. Transformarea incredibilă a lui Valentin Ceaușescu, la 76 de ani! Viața grea de după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Anunț oficial despre starea lui Florin Piersic: „I s-au infectat sondele din inimă. Situaţia era...
BREAKING | Florin Piersic avea septicemie când a fost internat în spital! Anunțul oficial al...
Boala RARĂ de care suferă Sebastian Dobrincu. Cum l-au afectat problemele de sănătate: „Plângeam în...
După ploi torenţiale şi inundaţii, meteorologii anunţă noi dezastre în zilele următoare. Zonele aflate sub...
Ce au găsit chirurgii în corpul lui Florin Piersic! Medicul care l-a operat a rupt...
Anunț de ultim moment despre starea de sănătate a lui Florin Piersic. Un medic din...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Ce înseamnă DEVANSARE pe autostradă? Este legal să depășești prin dreapta în această situație?
Guvernul a anunţat luna în care vor avea loc alegerile prezidenţiale în România
Substanța MINUNE din roșii! Le face cele mai sănătoase legume
A devenit OBLIGATORIU în toată România. Legea a intrat în vigoare deja
Taxe înfricoșătoare plătite de români. Cât oprește statul în fiecare lună
Andreea Bălan, incident în timpul unui concert. A căzut de pe scenă când cânta și...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Nicolae Furdui Iancu, despre absența tatălui din copilăria sa și cum reușea mama lui să...
Gestul făcut de Ibrahim Ibru, după ce Raluca Pastramă a fost surprinsă cu presupusul iubit,...
BANCUL ZILEI. Bulă şi Lulă, pe faleză la Constanţa, se uitau în apă unde se...
Astăzi se împlinesc 129 de ani de la naşterea unui mare poet, dramaturg şi filosof...