LIVE UPDATE | Războiul din Ucraina, ziua 505. Prezența avioanelor F-16 în Ucraina, considerată o amenințare nucleară de Rusia, spune Lavrov

LIVE UPDATE | Războiul din Ucraina, ziua 505. Prezența avioanelor F-16 în Ucraina, considerată o amenințare nucleară de Rusia, spune Lavrov
Sursa foto: Facebook/ Volodimir Zelenski
Publicat: 13/07/2023, 09:02
Actualizat: 13/07/2023, 09:31

Războiul din Ucraina intră joi în ziua cu numărul 505, iar GÂNDUL vă prezintă cele mai importante evenimente din țara cu care România are cea mai mare graniță din flancul estic al NATO.

UPDATE 4: Prezența avioanelor F-16 în Ucraina, considerată o amenințare nucleară de Rusia, spune Lavrov

Ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a avertizat joi că prezența avioanelor de vânătoare F-16 în Ucraina, probabil la sfârșitul primului trimestru al anului 2024, va fi considerată de Rusia o amenințare în domeniul nuclear, conform EFE.

Lavrov a declarat că a informat puterile nucleare, Statele Unite, Regatul Unit și Franța, că Rusia nu poate ignora capacitatea acestor avioane de a transporta arme nucleare, adăugând că nicio garanție nu va fi suficientă în această situație. Ministrul rus al externei a avertizat că în timpul unui conflict militar, armata rusă nu va lua în considerare faptul dacă fiecare aeronavă F-16 este sau nu echipată cu arme nucleare.

„Faptul în sine că astfel de sisteme apar în Forțele Armate ale Ucrainei va fi considerat de noi o amenințare nucleară din partea Occidentului”, a subliniat Lavrov.

Marți, 11 țări partenere ale Ucrainei au semnat un memorandum care stabilește condițiile pentru instruirea piloților ucraineni pe avioanele de luptă F-16.

Belgia, Canada, Danemarca, Luxemburg, Norvegia, Olanda, Polonia, Portugalia, Regatul Unit, România și Suedia fac parte din coaliția care pregătește piloții ucraineni în utilizarea avioanelor de vânătoare F-16.

Antrenamentele, care vor dura între șase și opt luni, vor începe la sfârșitul verii, în august sau începutul lunii septembrie, iar primele avioane de luptă F-16 occidentale vor fi livrate la Kiev spre sfârșitul primului trimestru al anului 2024, conform ministrului de externe ucrainean, Dmitri Kuleba, într-un interviu pentru Radio Liberty.

UPDATE 3: Lavrov: „Pacea este întotdeauna prioritară pentru Rusia în fața luptei”

Pecea a fost întotdeauna o prioritate pentru Rusia în fața luptei, a declarat ministrul rus de externe Serghei Lavrov într-un interviu acordat cotidianului online Lenta.ru, comentând inițiativele de pace privind Ucraina.

Întrebat dacă inițiativele pașnice de încetare a focului propuse de China, Indonezia, Vatican și Africa sunt premature, Lavrov a răspuns negativ.

„Aș dori să-mi exprim recunoștința față de partenerii noștri pentru eforturile lor de a căuta modalități de soluționare pașnică a crizei ucrainene”, a spus el. „Nu considerăm că inițiativele lor sunt premature: pentru partea rusă, pacea are întotdeauna prioritate față de luptă”.

„Așadar, permiteți-mi să vă reamintesc că am participat deja la un proces de negociere cu Kievul, în primăvara anului 2022, și am fost aproape de un rezultat pozitiv”, a continuat el.

„Cu toate acestea, toate eforturile au fost subminate de anglo-saxoni, ale căror planuri nu includeau în mod clar încetarea ostilităților. Ei au rămas obsedați de ideea maniacă de a provoca o înfrângere strategică Rusiei”, a adăugat Lavrov, potrivit TASS.

„Regimul de la Kiev a respins în mod direct și imediat posibilitatea unor discuții privind inițiativele de pace propuse de China, Brazilia și țările africane.”

UPDATE 2: „Nu mai există nicio orice îndoială” că Ucraina va adera la NATO, spune Zelenski

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski își exprimă optimismul cu privire la calea Ucrainei de a deveni membră a NATO.

„Este foarte important că în aceste două zile ale summitului am înlăturat orice îndoieli și ambiguități cu privire la faptul că Ucraina va fi în NATO. Va fi! Pentru prima dată, nu numai că toți aliații sunt de acord cu acest lucru, dar o majoritate semnificativă din cadrul alianței face presiuni viguroase în acest sens”, a declarat liderul de la Kiev, după summitul NATO de la Vilnius, Lituania.

În cadrul summitului, președintele american Joe Biden și liderii G7 au prezentat o declarație comună de sprijin pentru Ucraina, menită să consolideze capacitatea militară a acestei țări devastate de război.

„Acestea sunt garanții concrete de securitate care sunt confirmate de primele șapte democrații din lume. Niciodată nu am mai avut o astfel de bază de securitate”, a declarat Zelenski.

În discursul său, el a mulțumit, de asemenea, țărilor care urmează să înceapă pregătirea piloților ucraineni pe avioane de luptă F-16, potrivit CNN.

UPDATE 1: Kievul, sub asediu rusesc. Cel puțin un mort și 4 răniți după ce mai multe blocuri au fost lovite

Un atac cu drone asupra Kievului a ucis o persoană și a rănit cel puțin alte patru, au anunțat joi autoritățile, AFP relatând că explozii au fost auzite în întreaga capitală ucraineană, în cea de-a treia noapte de atacuri.

„În această noapte a avut loc un atac masiv cu drone iraniene”, a declarat administrația militară de la Kiev pe Telegram.

Dronele Shahed, de fabricație iraniană, „au intrat în capitală din diferite direcții”, a precizat aceasta, adăugând că „aproximativ o duzină” au fost doborâte în spațiul aerian al orașului.

Căderi de moloz din blocuri au fost raportate în cinci districte, a precizat aceasta, adăugând că o femeie de 19 ani și un bărbat de 23 de ani au fost spitalizați cu răni provocate de schije.

Două persoane au fost rănite în districtul Darnitski „ca urmare a căderii de resturi”, a scris pe Telegram Sergi Popko, șeful administrației militare din Kiev.

Primarul Vitali Klitschko, care a scris pe Telegram, a declarat că trupul unui locuitor a fost recuperat când serviciile de urgență au stins un incendiu în districtul istoric Podil din capitală, potrivit The Guardian.

Ucraina va fi dotată cu rachete cu rază lungă de acțiune ATACM din SUA

Generalul Randy George, nominalizat pentru funcția de șef de stat major al armatei SUA, a afirmat că Ucraina ar beneficia de furnizarea de către SUA a rachetelor tactice cu rază lungă de acțiune ATACM. Declarația a fost făcută în cadrul unei audieri în Senatul american și a fost raportată de Reuters.

Generalul a subliniat că ATACM-urile sunt „rachete excelente”, având un sistem performant care mărește raza de acțiune.

Aceste rachete ar oferi Ucrainei capacitatea de a ataca ținte mai izolate. Întrebarea adresată generalului era dacă astfel de rachete ar fi de ajutor pentru Ucraina, iar răspunsul său a fost „da”. Cu toate acestea, generalul nu a făcut nicio recomandare cu privire la livrarea acestor rachete în cazul în care va fi confirmat în funcția de șef de stat major al armatei.

Ucraina a manifestat interes pentru sistemul de rachete tactice ATACM al armatei SUA, susținând că acesta ar ajuta la lovitura forțelor rusești de la distanță, în spatele liniilor frontului.

Cu toate acestea, ATACM-urile sunt limitate în ceea ce privește aprovizionarea și nu se numără printre sistemele de arme pe care Pentagonul le-a sugerat că ar urma să fie aprobate pentru livrare, în ciuda aprobării altor arme, cum ar fi bombele cu dispersie și tancurile Abrams, pentru Ucraina.

Pentagonul a declarat pe 29 iunie că nu se așteaptă la o decizie imediată privind trimiterea de ATACM-uri în Ucraina.

De la invadarea Ucrainei de către Rusia la 24 februarie 2022, Statele Unite au acordat asistență militară în valoare de peste 41,3 miliarde de dolari către Kiev, conform Reuters.

Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Cea mai tunată de la mare! A defilat de 1 Mai cu talia de viespe...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Întors în ţară din Germania, un bărbat din Gorj a avut parte de o surpriză...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Cine este tânărul din Suceava care și-a pierdut viața după ce a fost lovit cu...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Fenomenul El Niño SE TRANSFORMĂ chiar sub ochii lumii! Ce înseamnă asta
INTERDICȚIE pentru șoferii din România. Se reţin certificatul de înmatriculare şi plăcuţele
Vești proaste despre Florin Piersic. Spitalul l-a îmbolnăvit mai rău
De ce Gică Popescu nu i-a cumpărat fiicei sale o mașină mai scumpă: „Eu am...
"Am cheltuit peste 120.000 de euro ca să-mi rotunjesc formele". Cum arată suedeza Natasha după...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Planeta Marte ar fi fost „locuibilă” în trecutul îndepărtat, a descoperit roverul Curiosity al NASA