LIVE UPDATE. Războiul din Ucraina, ziua 544. Zelenski primește 61 de avioane F-16 din Olanda și Danemarca / Ciolacu, discuții importante la Atena

LIVE UPDATE. Războiul din Ucraina, ziua 544. Zelenski primește 61 de avioane F-16 din Olanda și Danemarca / Ciolacu, discuții importante la Atena
Publicat: 21/08/2023, 08:26

Războiul din Ucraina a ajuns sâmbătă, 19 august 2023, în ziua cu numărul 544, iar GÂNDUL vă prezintă principalele evenimente din țara vecină.

Preşedintele Volodimir Zelenski a salutat decizia „istorică” a Olandei și Danemarcei de a livra Ucrainei un total de 61 de avioane de luptă americane F-16.

Olanda trimite Kievului 42 de avioane F-16

Luptătorii noştri vor primi 42 de super-avioane de luptă din Ţările de Jos”, a scris şeful statului ucrainean pe rețeaua X (fost Twitter), mulţumindu-i premierului olandez Mark Rutte.

Aceste 42 de avioane se adaugă celor 19 anunţate de Danemarca, iar comanda va fi onorată imediat ce piloţii ucraineni vor fi instruiţi.

Preşedintele Zelenski a sosit duminică după-amiază, 20 august, la baza Skrydstrup, din sudul Danemarcei, la două zile după ce Statele Unite au dat undă verde ca Regatul Ţărilor de Jos şi Danemarca să trimită avioane de luptă americane F-16 în Ucraina.

Zelenski a fost primit de premierul danez Mette Frederiksen, de ministrul afacerilor Externe, Lars Lokke Rasmussen, şi de ministrul Apărării, Jakob Elleman-Jensen.

Ştim că aveţi nevoie de mai mult echipament militar şi de aceea vom dona Ucrainei 19 avioane de luptă F-16”, a anunţat Mette Frederiksen în cadrul unei conferinţe de presă cu omologul său ucrainean.

Interesant este că Ucraina nu va primi toate avioanele într-o singură tranșă. Potrivit anunțului făcut de șeful Executivului de la Copenhaga, şase F-16 vor fi livrate spre sfârşitul anului în curs, opt în 2024 și 5 în 2025.

„Acesta este un sprijin foarte puternic pentru noi”, a afirmat, la rândul său, Zelenski, subliniind că pregătirea piloţilor şi a inginerilor ucraineni a început deja.

Același mesaj l-a avut și premierul batav, Mark Rutte. Olanda nu va transfera imediat către Ucraina avioanele F-16 deoarece va fi nevoie de timp pentru a instrui corespunzător piloții și pentru a pregăti infrastructura necesară utilizării acestor avioane de luptă.

Pregătirea militară va începe în viitorul foarte apropiat, iar apoi va fi nevoie, desigur, de ceva timp pentru ca avioanele să devină operaționale cu piloți bine pregătiți, dar vom face totul pentru ca acest lucru să se întâmple cât mai curând posibil”, a declarat Rutte.

După cum se știe, instruirea piloților ucraineni va avea loc în Danemarca și România.

Ciolacu, discuții la Atena pe marginea situației regionale

În altă ordine de idei, premierul Marcel Ciolacu va participa luni, 21 august, la Atena, la o reuniune de lucru a şefilor de stat şi de Guvern din sud-estul Europei şi Balcanii de Vest, organizată de prim-ministrul elen, Kyriakos Mitsotakis.

Potrivit unui anunţ al Guvernului, discuţiile se vor concentra pe dezvoltarea cooperării regionale în sud-estul Europei, dar şi pe provocările ridicate de evoluţiile conflictului din Ucraina asupra statelor participante la dialogul de la Atena.

La această reuniune vor mai participa, alături de şefii de stat şi de Guvern din regiune, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi preşedintele Consiliului European, Charles Michel.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Sunt extratereștrii pe K2-18b? Telescopul James Webb a fost îndreptat spre planeta pe care au...
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Localitatea care a dispărut de pe harta României. În 2002 mai avea doar 3 locuitori
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
O româncă stabilită în Spania arată ce găteşte cu alimentele pe care le găseşte prin...
VIDEO. Profesoara concediată din cauza pozelor indecente de pe net le-a râs în față părinților...
Tragedie în stațiunea Mamaia. Un bărbat s-a înecat în mare, chiar în ziua de Florii
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Devine ilegal de astăzi, 28 APRILIE. Legea se aplică deja în toată ROMÂNIA
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
VIDEO. Profesoara concediată din cauza pozelor indecente de pe net le-a râs în față părinților...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un rezervor uriaș de apă a fost găsit ascuns adânc sub suprafața Pământului