LIVE UPDATE. Războiul din Ucraina, ziua 543. ONU denunță atacul „odios” al rușilor asupra orașului Cernigău/Kievul a răspuns cu lovituri asupra Kursk

LIVE UPDATE. Războiul din Ucraina, ziua 543. ONU denunță atacul „odios” al rușilor asupra orașului Cernigău/Kievul a răspuns cu lovituri asupra Kursk
LIVE UPDATE. Războiul din Ucraina
Publicat: 20/08/2023, 09:14

Războiul din Ucraina a ajuns sâmbătă, 19 august 2023, în ziua cu numărul 543, iar GÂNDUL vă prezintă principalele evenimente din țara vecină.

Organizaţia Naţiunilor Unite a denunţat sâmbătă, 19 august, un nou atac rus „odios” care a vizat oraşul Cernigău (Cerhihiv), în nordul Ucrainei.

Șapte morți în bombardamentul asupra Cernigău

În urma bombardamentelor rusești, cel puțin șapte persoane au murit și 110 sunt rănite, transmit autorităţile locale.

Este odios să ataci piaţa principală a unui mare oraş dimineaţa, în timp ce oamenii se plimbă, unii ducându-se la biserică pentru a celebra o sărbătoare religioasă”, a denunţat într-un comunicat coordonatoarea umanitară a ONU în Ucraina, Denise Brown. „Condamn această schemă repetată de bombardamente ruse asupra unor zone populate din Ucraina, bombardamente ce cauzează morţi, distrugeri masive şi nevoi umanitare tot mai mari”, a subliniat responsabila ONU.

Aceasta trebuie să se oprească!”, a mai cerut Denise Brown, la câteva ore după acest atac asupra oraşului Cernigău, potrivit France 24.

Atacul cu rachete a avut loc dimineața și, potrivit datelor oferite de autoritățile locale, s-a soldat cu cel puțin şapte morţi şi 110 răniţi, un bilanţ teribil pentru acest oraş situat la doar 100 de km de frontiera cu Rusia.

Pe de altă, ucrainenii au ripostat lovind cu o dronă gara din Kursk, oraș în vestul Rusiei. Potrivit publicației britanice The Independent, cinci persoane au fost rănite.

Atac cu dronă ucraineană la Kursk. Potrivit unor informaţii preliminare, drona s-a prăbuşit pe acoperişul clădirii gării, iar după aceea a izbucnit un incendiu”, a scris pe Telegram guvernatorul regional, Roman Starovoyt. El precizează că cinci persoane au fost rănite de cioburi.

Orașul Kursk se află la aproximativ 150 de kilometri de granița cu Ucraina.

UE vrea să subvenționeze transportul de cereale din Ucraina

În altă ordine de idei, Comisia Europeană „analizează cu atenţie” subvenţionarea transportului de cereale din Ucraina prin statele membre UE, după ce câteva ţări au interzis importurile, a anunţat postul public de radio din Polonia, fără a preciza sursa informaţiei.

Problema sprijinirii costurilor pentru tranzitarea cerealelor din Ucraina este discutată la întâlnirea reprezentanţilor Poloniei, Ungariei, Slovaciei, României şi Bulgariei cu oficiali ai C.E. şi ai Ucrainei.

Costul estimat al subvenţiilor s-ar putea situa la aproximativ 30 euro (32,62 dolari) per tona de cereale, susţine postul polonez de radio.

În data de 2 mai, Uniunea Europeană a impus restricţii până la 5 iunie pentru importurile de grâu, porumb, rapiţă şi seminţe din floarea soarelui provenite din Ucraina, în ideea de a diminua oferta în exces de cereale în Bulgaria, Ungaria, Polonia, România şi Slovacia. Aceste ţări s-au plâns că cerealele ieftine din Ucraina fac producţia locală neprofitabilă.

Executivul comunitar a precizat că, în această perioadă, grâul, porumbul, rapiţa şi seminţele din floarea soarelui provenite din Ucraina vor putea fi vândute în orice altă ţară din blocul comunitar.

La 5 iunie, Comisia Europeană a decis prelungirea interzicerii importurilor de cereale din Ucraina pentru ţările din estul Europei până la data de 15 septembrie.

În ultimele săptămâni, infrastructura de export a Ucrainei a fost sever avariată de atacurile asupra porturilor sale, totul ca urmare a retragerii Rusiei, în 17 iulie, din acordul mediat de ONU pentru exportul cerealelor via Marea Neagră.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România! A MURIT
Cum a fost prins Prinţul Paul al României! Detaliul care l-a dat de gol. Acesta...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
S-A DAT ORDIN în Ungaria. Viktor Orban a luat deja decizia: Situaţia este înfricoşătoare
Iancu Sterp, ajuns în finala Survivor All Stars cu ajutorul fratelui său celebru
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Oare cât mai trebuie să mai îndur? Credeți-mă că nu mai pot". Mesajul fostului socru...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Cercetătorii sugerează să încercăm experiențe noi atunci când simțim că timpul ne scapă printre degete